29 Nisan 2006

PATATES ÇORBASI



Bu sabah uyanıp şakır şakır yağan yağmuru görünce çok sevindim.Kışa olan düşkünlüğümden dolayı,bahar aylarında ara sıra soğuyan hava beni hep mutlu etmiştir.Hemen sıcacık bir çorba yapmak istedi canım.İnternetten patates çorbası araştırmalarına başladım.İçinde bulgur olduğunu okuyunca hemen bu tarifte karar kıldım.Gerçi içine haşlanmış nohut da koyulacaktı ama benim hazırda yoktu koymadım.Koca birer kase içtik ve tarifi beğendik.
Bu tarifi e-kolay netten yeme-içme bölümünden aldım.Aynen aktarıyorum.

MALZEMELER
  1. 5 adet orta boy patates
  2. 2 adet orta boy kuru soğan
  3. Yarım su bardağı pilavlık iri bulgur
  4. 2 yemek kaşığı margarin veya sıvıyağ
  5. 1 su bardağı haşlanmış nohut
  6. 6-7 su bardağı et suyu
  7. Yarım yemek kaşığı salça
  8. 1 çay kaşığı tuz
  9. 1 çay kaşığı karabiber
  10. 1 tatlı kaşığı kuru nane


HAZIRLANIŞI

Patatesleri iyice yıkayıp, dörde bölelim ve orta boy bir tencereye yerleştirelim, üzerine bir parmak çıkacak kadar su ekleyip, orta ısıdaki ateşte haşlanmaya bırakalım. Öte yandan çorba pişireceğimiz tencereye yağımızı aktarıp, salçayı koyalım ve yarım dakika kadar hafifçe kavurup, et suyunu ekleyelim. Bir taraftan da haşlanmış nohutla, bulguru yıkayıp hazır edelim. Şimdi haşlanan patateslerin kabuklarını soyup, çatalla iyice ezip püre haline getirelim. Çorba tenceresindeki et suyu kaynar kaynamaz patates püresini, bulgur ve önceden haşlanmış nohudu karıştırarak ilave edelim. Bulgurlar iyice yumuşayıp, pişince ortalama 15 dakika sonra çorbanın altını söndürelim. Tuz, karabiber ve naneyi ekleyip, karıştıralım. Sıcak olarak servise sunalım. İsterseniz üzerine ayrıca kızdırılmış pul biberli tereyağı sosunu da gezdirebilirsiniz.

DİKKAT!!!Arkadaşlar,önce ince doğranmış ya da rendelenmiş soğanı ardından salçayı koyacağız tencereye.Tarifte soğanı atlamışlar.

NOT: Çorba kaynayıp koyulaşınca, blendırdan geçirdim,daha güzel bir kıvam ve pürüzsüz bir çorba elde ettim.

Afiyet olsun...

Etiketler:

18 Yorum:

Blogger Sofralarimiz dan dedi ki...

Bu tarifi denemeliyim, patates tozundan yapardi annem .. bu tarif farkli geldi bana , ellerinize saglik

30 Nisan, 2006  
Blogger manolya dedi ki...

Harika, içim isindi. Soganlari katmayi unuttuk, salçadan önce kavuracagiz degil mi?
Sevgiler

30 Nisan, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

buradn bakınca mercimek çorbası gibi duruyor... Daha önce hiç içmedim bilmiyorum ama eminim tadı çok güzeldir... ellerinize sağlık

30 Nisan, 2006  
Blogger ev perisi;) dedi ki...

Hemen denenicek sevgili Beyhan ellerine sağlık değişik bir çorba alternatifi oldu benim için...
sevgiler...

30 Nisan, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili sofram,bu tarif bana da farklı gelmişti,denemek istedim ve çok beğendim.Annenizin patates tozundan yaptığı tarifi merak ettim.

Manolya'cığım,soğanı sakın unutma!!! Lezzet veriyor çünkü.
Çorba piştikten sonra mutlaka çırpmanı tavsiye ederim.

Bıcır kız Erva;
Ne iyi oldu ziyaretin,senin gibi tatlı bir arkadaşım oldu:)))
Çorbaya gelince haklısın,görünüşü mercimeğe ve tarhanaya benziyor.Tadı çok farklı ama.Denemeye değer yani:))

Tamam dene hemen Şükran'cığım,tatlı oğlun için besleyici bir çorba:))

30 Nisan, 2006  
Blogger akçahan dedi ki...

Çok hoş, ben bunun bulgursuzunu biliyorum, yarenler çorbası ismi. Onda da un pembeleştiriliyor, yine et suyu, diğer kısımlar aynı, ellerine sağlık canım.

30 Nisan, 2006  
Blogger Safran dedi ki...

Beyhancığım ben çok severim bu çorbayı, epeydir de yapmamışım unutup, iyi ki hatırlattın arkadaşım, sevgilerimi gönderiyorum sana, ellerine sağlık :)

01 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancım hiç yapmadım bu çorbadan ,ama hemen deneyeceğim.Saol arkadaşım,iyi bir hafta iyi bir ay diliyorum.Sevgilerimle.

01 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Semanur'cuğum demek yarenler çorbasına un koyuluyor.İlk kez duyudum "yarenler çorbası"nı Bunda da bulgur var.Bulgur sevdiğim için ben tarifi beğendim.
Sevgiler...

Safran'cığım ben de seviyorum ama eşim mercimek,tarhana,yayla ve şehriye dışındaki çorbaları pek sevmiyor:( Yeni lezzetlere çok açık olduğunu söyleyemem.Bana kalsa hergün yeni yemekler denerim ama ...:(((

Dene bakalım Candan'cığım belki beğenirsin,sana da iyi haftalar canım.

01 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancığım ellerine sağlık çok güzel gözüküyor.Belfin ve İnci Hanım için mutlaka deneyeceğim.Tatılm annem patatesleri haşlar, blenderdan geçirdikten sonra sarımsaklı yoğurtla servis yapar, çok güzel oluyor.Mutlaka yapmışsındır.Bizim yörede çok yapılır.Ama bu tarif İnci hanım için çok besleyici.Sevgiler tatlım

01 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Patates ve nohut sever biri olarak denemekte fayda görüyorum :) Ellerine sağlık.
Sevgiler,

01 Mayıs, 2006  
Blogger Nilüfer dedi ki...

Beyhancım, benden başka herkes çorbayı çok seviyor ama benim çorba kültürüm çok sınırlı, yeni çorbalar öğrenmem gerekiyor artık. Çorban da güzel bir alternatif oldu sağol, eline sağlık...
sevgiler...

01 Mayıs, 2006  
Blogger Sofralarimiz dan dedi ki...

Tam olarak neredne satin aldigini bilmiyorum fakat Migros, Tansas gibi yerler vardi o zamanlar, belkide baharatcilardandir, un gibi satiliyor ve Patates Tozu ..

Tereyagini kizdirir, icine 4 kasik patatez tozu atardi ve kavururdu un gibi sonra guzelce et suyu koyardi ve top top olmadan kaynatirdi .. Bu kadar :)

02 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Nefis yengemin patates çorbasını içmiştim bir defa ve çok hoşuma gitmişti.Zaten o tarifi de deneyeceğim.Bu anlattığın çorbamı boranımı anlayamadım,öpüyorum canım.

Burcuş nihayet seveceğin bir tarif buldum yaşasınnnn:)))))))

Evet Berrin'ciğim patates ve nohut seven biri olarak ben de denemende fayda görüyorum:)))))))

Nilüfer'ciğim yaptığın yemekleri bildiğim için beğeneceğin bir tarif diyorum:)

Sevgili Sofram,bana uzun uzun bu tarifi yazdığın için çok çok teşekkür ederim.Çok incesin:))

02 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Tatlım bu anlattığım patates çorbası.Boranıyı annem kabak ve bulgurla yapar.Yağ ve çok az salçayı daha sonra ekler.Sarımsaklı yoğurlata da servis yapar.Kabak boranısı harika olur.Mutlaka sayfana boranıyıda ekle; Kolay ve pratik.Özellikle çalışanlar için.Seni Seviyorum.

02 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Tamam Nefiscim zaten sırada kabak,patates ve fasülye boranıları da var.Zamanla onları da yapıcam,ben de seni seviyorum.)))

02 Mayıs, 2006  
Blogger Bengisu dedi ki...

Merhaba Beyhan, bahar gelmesine rağmen bizim buralarda serin hava halen daha duruyor:) Patetes çorbası iyi oldu hemen akşama deniyorum sıcak sıcak içerken kulakların çınlayacak:)
Sevgiyle kal...

06 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

İnşaallah beğenirsiniz çorbayı Bengisu,afiyet olsun:))

06 Mayıs, 2006  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa