02 Mayıs 2006

PAMUK POĞAÇA (PATATESLİ)



Bazı tarifler vardır ya onların yerine başka bir tarif denemeyi bile düşünmediğimiz,işte bu mayalı patatesli poğaça da benim için öyle.Hayatta tuttu tutmadı,kabardı kabarmadı derdi olmuyor.Lezzetine gelince galiba bu konuda yorum yapmama bile gerek yok.Tarif klasik mayalı hamur tarifi.Bu defa patatesli yaptım,peynir de çok yakışıyor bu hamura.Sıvı yağ kullanıldığı için yumuşacık pamuk gibi poğaçalarınız oluyor.Katı yağ kullanmak istemeyenler için oldukça güzel bir tarif.

MALZEMELER:

  1. 1 Su bardağı ılık süt
  2. 1 Su bardağı yoğurt
  3. 1 Su bardağı sıvı yağ
  4. 2 Adet yumurta
  5. 1 Paket yaş maya
  6. 3 yemek kaşığı şeker
  7. Ilık su
  8. Un
  9. Tuz
  10. 4-5 Adet patates
  11. 1 Kuru soğan
  12. Maydanoz,dereotu
  13. Karabiber,pulbiber
  14. 1 Tatlı kaşığı salça

HAZIRLANIŞI:

Ilık sütün içine mayayı ve şekeri koyun,kabarmasını bekleyin.Geniş bir karıştırma kabının içine,yumurtaları (birinin sarısını ayırın) kırın,yoğurdu,yağı ekleyip karıştırın.Kabaran mayayı,bu karışımın içine ekleyin.Un ve tuz ekleyerek,kulak memesinden daha yumuşak kıvamında bir hamur yoğurun.Eğer hamuru yumuşatmak isterseniz ılık su kullanabilirsiniz. Ilık bir ortamda hamurun 2 katı kadar kabarmasını bekleyin.

EKLEME:Sıvı malzemelerin içine un eklerken,hamuru çoğaltmak düşüncesiyle unu fazla ekleyip,ılık su kullanarak hamuru kulak memesinden daha yumuşak kıvamına getirebilirsiniz.Ben çoğunlukla böyle yapıyorum.

(Ben hamuru yoğurduktan sonra,kabın üzerine bir poşet geçirip,havluya sarıyorum ve kalorifer üzerinde mayalanmasını bekliyorum.Ama o gün kaloriferler yanmıyordu,içi sıcak su dolu büyük bir kabın içine,hamur kabını oturtup sardım.)

İÇ MALZEMESİNİN HAZIRLANIŞI:

Piyazlık doğradığınız soğanları, sıvı yağla kavurup,salçayı ekleyin.Birkaç dakika sonra haşlayıp çatalla ezdiğiniz patatesleri,karabiberi, pulbiberi ve tuzu ekleyin.İncecik kıyılmış maydanoz ve dereotunu da koyun.

Ceviz büyüklüğündeki hamurunuzun içine,patatesli karışımdan koyup,şekil verin.Bu aşamada hamurun elinize yapışmaması için,ellerinizı yağlayabilirsiniz.Üzerlerini yumurtalayın,susam ekerek önceden ısıtılmış 200C fırında üstü kızarana kadar pişirin.

NOT:Fırından çıkan tepsinin üzerini 10 dakika mutfak beziyle kapatırsanız poğaçalarınız yumuşacık olacaktır.

Afiyet şeker olsun...

Etiketler:

57 Yorum:

Blogger NuR dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Çok pofuduk ve lezzetli görünüyorlar. Hemen yapacağım, bol kırmızı pulbiberli. Ellerine sağlık, afiyet olsun,
Sevgiyle kal

03 Mayıs, 2006  
Blogger Nilüfer dedi ki...

Beyhancım bunlar çok güzel görünüyorlar, patatesli harcım kalmıştı bugün tekrar poğaça yapmayı düşünüyordum, bundan yapayım, ellerine sağlık ;)

03 Mayıs, 2006  
Blogger Tijen dedi ki...

beyhan'cigim,
seni linklerime ekledim. sen de beni ekler misin? çok mutlu olurum.
patatesli her seye bayilan biri olarak 'ben de ben de' diyebilir miyim?
sevgiler,
tijen

03 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhan, çok lezzetli ve adı gibi yumuşacık görünüyor bu poğaçalar. Ellerine sağlık...

03 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sennur Hanım,beğenmenize sevindim.Anlaşılan siz de benim gibi acılı seviyorsunuz:))

Nilüfer'ciğim hemen yap.Tam kızına göre yumuşacık:)

Tijen Hanım,hemen ekledim ben de sizi.Yorumunuz beni çok mutlu etti:))Sevgilerimle...

Sevgili hatice,yorum için teşekkürler.Sizi de ekledim linklerime:))Zaten sık sık ziyaret ediyordum sizi,böyle daha rahat olacak:))

03 Mayıs, 2006  
Blogger manolya dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar, ellerine saglik. Bu tarifi de aldim, deneyecegim.
Sevgiler

03 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancığım ellerine sağlık tatlım ne güzel görünüyor.Çay içiyorum,yanında poğaca olsaydı kötü mü olurdu?.Seni Seviyorum.

03 Mayıs, 2006  
Blogger Nilüfer dedi ki...

Poğaçaların denenmiş ve çok da güzel olmuştur :) en kısa zamanda blogda sana yönlendirme olarak resmini görebilirsin... sevgiler...

03 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancım beni merak etmiş çokkkk teşekkür ederim.
Bu benim için herhalde tuzlu ve biberliii geri dönüş poğaçası olsunmu ha olsun mu?Çokkk öpüyorummmm

04 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Manolya'cığım bunu mutlaka dene pişman olmayacaksın:)

Nefis'ciğim çayın yanında harika olurdu,keşke gönderebilseydim:((

Nilüfer'ciğim poğaçaların güzel olmasına sevindim.Bekliyorum fotoğraflarını:))

Candan'cımmmm canım benim.İçime mi doğdu da merak ettim seni.Biraz önce,dün düştüğünü öğrendim.Çok üzüldüm arkadaşım,dikkat et kendine:(

04 Mayıs, 2006  
Blogger NAZLICA dedi ki...

Beyhan; bana kompleks geldi artık. Hemen hemen her hafta mayalı deniyorum, istediğim gibi olmuyor. Bunu deneyeceğim ama bekleme süresi falan yazmamışsın. Mayalanması için bekleniyor değilmi. Çok güzel gözüküyor afiyet olsun.

04 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Nazlıca çok teşekkür ederim sana uyarın için.Tabikii hamurun kabarması için bekleyeceğiz.Hemen ekleyeyim tarif kısmına.
Hamuru yoğurduktan sonra,kabın üzerine bir poşet geçirip havluya sarıyorum ve kalorifer üzerinde mayalanmasını bekliyorum.Ama o gün kaloriferler yanmıyordu,içi sıcak su dolu bir kabın içine hamur kabını oturtup sardım.Aklında olsun

04 Mayıs, 2006  
Blogger ev perisi;) dedi ki...

mmmmmmmmmm kokusu buralara kadar geldi inan beş çayıyla da nefis olurdu ama?
neyse artık size afiyet olsun...
ellerine sağlık canım!

04 Mayıs, 2006  
Blogger Tijen dedi ki...

tesekkürler beyhan'cigim!
tijen

04 Mayıs, 2006  
Blogger Safran dedi ki...

Beyhancığım ne kadar güzel görünüyor bu poğaçalar pamuk gibi olmuş adı gibi belli, ellerine sağlık, ben de benim Mert'e yapayım da yesin...Çok öpüyorum canım, sevgiler...

05 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Neyse artık Şükran'cığım ben yedim senin yerine:))

Rica ederim Tijen Hanım.Yorumlarınız mutlu ediyor beni:))

Sağol Safran'cığım.Mert çok beğenir eminim,istersen içine hiç birşey koymadan sandviç ekmeği şekli de verebilirsin.Sonra içine oğlunun sevdiği şeyleri doldurabilirsiniz.İkinizi de öpüyorum:)

05 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

ayy pofur pofur çok hoş görünüyorlar ya canım çekti benim şimdi.ah keşke bu kadar sanal olmasaydık ne güzel olurdu şimdi o poğaçalar ve yanında güzel bir içeçekle,içecek benim için gazoz olurdu kesinlikle

06 Mayıs, 2006  
Blogger Bengisu dedi ki...

Benimde tadından vazgeçemediğim poğaçalardan biri çok leziz görünüyor ellerine sağlık.

06 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Didem ve Bengisu yorumlarınız için teşekkürler:))

06 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba ben Nur
Sitenizi gezdim cok guzel pogaca tarifinizi yazdim ,yapicam ellerinize saglik gorunusu cok guzel sonra tekrar size donerim ,sevgiyle kalin

22 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Çok teşekkürler Nur,güzel yorumun beni çok mutlu etti.Sonucu merakla bekliyorum:))

22 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Beyhan
tarifinizi aldigim pamuk pogaca'yi [ patatesli] bu guzel pogacayi yaparkende gonlumce konustum bizlere verdiginiz guzel hizmetten dolayi size cuok tesekkur ederim kaleminiz elleriniz sagolsun vede cok guzel oldu pufuduk kizim cok begendi bende sizi anlattim yalniz benim hamur kabarmasi sureci fazla surdu ,cunku burasi Amerika vede bulundugum yer hala sogukyaz gelmeyecek gibi sanki.
Size cok tesekkur ederim saglicakla kalin ,tekrar gorusmek uzere. Nur

23 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Nur;
Yorumun beni çok duygulandırdı,sevindirdi.Sonucun başarılı olmasına çok sevindim.Eğer hava soğuksa maya geç geliyor gerçekten.Sıcak su dolu bir kabın içine hamur kabını oturtunca hamur daha çabuk kabarıyor.50C ısınmış fırında da çabuk kabarır.Denemekte fayda var.Kızının yanaklarından öpüyorum:)))
Hoşçakalın...

25 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

selamlar. tariflrinizi begeniyle takip ediyorum bircogunu denemekten kendimi ala koyamiyorum. fakat yas maya yerine kuru maya kullansam olurmu? ikisi arasindaki øzellik ne acaba:/ sevilerimle. sena/norvec

04 Temmuz, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Sena;
Yorumunu tatildeyken okudum ama cevap yazamamıştım.Beni takip ediyor olmana ve yeni bir arkadaş edinmiş olmama çok sevindim:)
42 gr yaş maya yerine 2 yemek kaşığı kuru maya kullanabilirsin.
Sevgilerimle...

15 Temmuz, 2006  
Blogger sevilay dedi ki...

selam, internet de pogaca tarifini ararken, senin tarifine rasgeldim. Birazdan yapacagim, yanlis benim yas mayam yok, kuru maya var. Umarim olur. Selamlar

22 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Kolay gelsin sevilay.Kuru mayayla da olur.Fırından çıkınca üzerini temiz bir bezle 5-10 dakika örtmeyi unutma.

22 Ekim, 2006  
Blogger sevilay dedi ki...

tekrar ben,
yaa benim hamurum kabarmadi. Yaklasik 15 dk. oldu ama hala ayni durumda. Kuru mayanin paketin üzerinde, unla karistirin yaziyor, ben ama senin yazdigin gibi yaptim, yani sütle karistirdim. Söyle 15 - 20 dk. kadar daha bekliyecem. Insallah kabarir.

22 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Hamur kabını içi sıcak su dolu geniş bir kabın içine oturtabilirsen daha iyi kabarır.Veya ılık fırında da iyi kabarır.Maya bayat değilse mutlaka kabaracaktır.Hava soğuksa çok beklemen gerekebilir.Endişe etme.İnşaallah güzel olur.

22 Ekim, 2006  
Blogger sevilay dedi ki...

hizli cevap verenlerdensin:))

Ben senin yazdigin gibi, poset cektim ve havlu sardim, sonrada kalolüferin (umarim dogru yazmisimdi:)) üzerine koydum. Bekliyorum, eger kabarmassa, suyun icine koyacagim.

Selamalr

22 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Tamam Sevilay sabret biraz,geç kabaracak belli oldu.Ayrıca için rahat olsun bu tarifi kim yaptıysa bayıldı.Yumuşacık olacak.Şimdiden afiyet olsun.

22 Ekim, 2006  
Blogger sevilay dedi ki...

tesekür ederim.

Simdiden bayraminiz mübarek olsun.

22 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba tarifinizi denedim, yeni evliyim daha önce hiç böyle şeyler yapmamıştım.görüntü harika oldu.eşim pastaneden almış gibisin dedi :)
fakat tuzu çoook az koymuşum bu yüzden tadını tutturamadım.. :( tariflerinizi verirken benim gibi cahiller için nooolur tuz gibi hani göz kararı koyduğunuz şeylerin miktarını da belirtin..sevgiler nihan

03 Kasım, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sevgili Nihan tarifi deneyip sonucu bana bildirmene çok sevindim.Demekki elin mayalı hamura yatkınmış.birçok insan zorlandığını söyler mayalılarda.Gerçekten hazırlardan da lezzetli olur bu tarifim.Seviyorsanız peynirli veya kıymalı da deneyebilirsin.Afiyet olsun.Tuz miktarıyla ilgili önerini dikkate alacağım.Sevgilerimle...

03 Kasım, 2006  
Blogger Feyza dedi ki...

Merhabalar,

Pogacalariniz harika gorunuyor, bu tarifide denemem sart oldu. Ozellikle sicak su dolu kabin icinde mayalandirma fikri cok hosuma gitti, ben sabirsiz birisi oldugum icin bekle kismi bana hep zor geliyordu.. Tarif icin tesekkurler.. Sevgiler..

15 Aralık, 2006  
Blogger yemek dedi ki...

Beyhan hanım, nekadar güzel kabarmışlar, ellerinize sağlık.

14 Ocak, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Feyza ve Sevgili Lavantin,
ben yorumları cevapsız bırakmamaya gayret ediyorum fakat size cevap yazamamışım.3-4 ay gecikmeli olduğu için üzgünüm.
Yarın gelecek misafirler için tarifimi okumak için açtım ve sizin yorumlarınızı gördüm.Çok çok teşekkür ederim ikinize de.
Hoşça kalın...
BEYHAN

10 Mayıs, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

siteyi ilk kez gördüm poğaçalarım niye istediğim gibi kabarmıyo,acaba birgün hamurumun kabından taştığını görebilecekmiyim diye çok düşünüyodum açıkcası.pamuk poğaçanın tarifini yeni aldım,ilk fırsatta denicem.umarım çok kabarır

25 Ekim, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Merhaba isimsiz arkadaşım,
Eğer tarifte yazdığım bütün adımlara uyarsanız mutlaka kabaracaktır hamurunuz.Bu poğaçada hamurun bayağı cıvık olması gerekiyor yani kulak memesinden biraz daha yumuşak.sabırla bekleyin.Sonucu da yazarsanız sevinirim.Kolay gelsin...

25 Ekim, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

hamuruna şekil verirken yoğurmaya doyamadım :)) şu an fırında ve mis gibi kokuyor. hep mayalı tarif denerdim ama bu şekilde hiç olmamıştı. çok teşekkürler.

27 Kasım, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Yorumunuz beni çok sevindirdi,afiyet olsun.
İnşallah pişince de beğenirsiniz.

27 Kasım, 2007  
Blogger songül dedi ki...

Merhaba Beyhan Hanım,tarifiniz gerçekten güzel görünüyor.bayrama güzel tarifler ararken buldum sizi,uygulamaya geçmeden önce teşekkür etmek istedim size.

18 Aralık, 2007  
Blogger songül dedi ki...

bu arada blog başlığımızda aynıolmuş ben bütün bloglarımda bu başlığı kullanıyordum,bu bloğumda yeni kusura bakmayın.

18 Aralık, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Haftasonunda tarifinizi denedim...İnanılmaz bereketli (3 tepsi poğaça çıktı) ve puf puf bir poğaça oldu...Gerçekten çok güzel bir tarifmiş...Poğaçalarımın resimlerini arkadaşım Pınar'ın bloğunda görebilirsiniz (http://maksatmuhabbetolsun.blogspot.com)...Ellerinize sağlık ve teşekkürler....Nesli

06 Şubat, 2008  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sevgili Songül,inşallah tariften memnun kalmışsınızdır:)
*****
Sevgili Nesli,fotoğrafları biraz önce gördüm.Gerçekten güzel yapmışsınız.Ellerinize sağlık.Haber verdiğiniz için çok teşekkür ederim.Hoşça kalın...

07 Şubat, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancigim

Sitene saglik.... Ben cok beceriksizim mutfakta.. Ama ilk defa denedigim mayali pogacalar mukemmel oldu. Esim ne kadar cok sevindi anlatamam. Mayali pogacalarinin unu ta Amerika lara kadar yayildi bu sebeple..Ben bu kadar uzakta yasarken bana ve bize Turk lezzetini ve Turk sicakligini hissettirdigin icin minettarligim sonsuz. Amerika dan binlerce tesekkurler ve sevgiler. Ellerine saglik...Nil

09 Mart, 2008  
Blogger nil dedi ki...

Beyhancigim

Ben bayildim senin sitene... Hele de 10 minik tip var ya.. Okudukca aldi goturdu beni uzaklara.. Kar yagarken sicacik evimizin penceresinden disari bakmak gibisi var mi...

09 Mart, 2008  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sevgili Nil hoşgeldin siteme.Yorumun beni nasıl heyecanlandırdı anlatamam.Poğaçaları beğenmenize çok sevindim.Diğer tariflerimi de çekinmeden deneyebilirsin.Hepsi basit ve lezzetlidir.Şimdi sitene baktım ve bebek beklediğini okudum.Çok sağlıklı bir hamilelik geçirmeni dilerim.
Hoşça kal...

09 Mart, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

kesinlikle denenmesi gereken bir poğaça.ben denedim ve çok süper pamuk gibi oluyor ben peynirlisini yaptım ama eminim patateslisi de harikadır.ellerine sağlık çok teşekkrler tarif için

05 Ağustos, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Beyhancim,
Pogacayi denedim gercekten cok guzel oldular, yarisini patatesli yarisini peynirli yaptim, askam gelen misafirlerime ikram ettim. Iclerinde yemek konusunda usta olanlar bile ne koydun bunun icine falan dediler, giderken hepsi birer ikiser alip goturdu:) Inan cok mutlu oldum. Amerikadan sevgiler

30 Ocak, 2009  
Blogger Beyhan dedi ki...

SEVGİLİ SEDA VE HÜLYA,
Poğaçayı deneyip sonucu bana bildirdiğiniz için teşekkür ederim.Beğenmeniz beni nasıl mutlu ediyor anlatamam.Afiyet olsun hepinize.

31 Ocak, 2009  
Blogger volse84 dedi ki...

bu poğaça tarifi için çok saol ben beceremem böyle şeyleri derdim ama gerçekten sonuç mükemmel oldu hemde her seferinde 2 yaşındaki oğlum bile fırının karşısında yarım türkçesiyle poğaçaya piş seni yiyicem dio :)) öyle hoşuma gittiki artık hep bu sittedeyim sizlerle ve güzel tariflerinizle sevgiler

24 Şubat, 2009  
Blogger Beyhan dedi ki...

Ellerinize sağlık volse84,tarifimden memnun kalmanız ve bunu bana bildirmeniz nasıl mutlu ediyor beni anlatamam.Sitemde bulunan bütün tariflerim gerçekten garantilidir.Hepsini de gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.
Hoşça kalın...
***Pamuk poğaçaya bazen 1 su bardağı kadar kepekli un kullanıyorum,çok yakışıyor.Belki denemek istersiniz...

24 Şubat, 2009  
Blogger Hanife dedi ki...

Tarifini gecen gun denedim Beyhan'cigim. Muhtesem oldu, tesekkurler paylastigin icin..

23 Mart, 2009  
Blogger Beyhan dedi ki...

Çok sevindim Hanife'ciğim beğendiğinize.Afiyet olsun.

23 Mart, 2009  
Anonymous Adsız dedi ki...

Yoğurt yapmasam olurmu

31 Mayıs, 2015  
Anonymous Adsız dedi ki...

Bu tarife aynen uydum cok guzel oldu yumusacik:)tesekkurler..

04 Ağustos, 2015  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa