19 Eylül 2006

PEYNİRLİ ÜÇGEN BÖREK



Hazır yufkayla yaptığım üçgen böreğin, elde açılan yufkayla yapılan tarifini Portakal ağacında görünce denemek istedim hemen .Pişerken eve dağılan mükemmel poğaça kokusu çok korkuttu beni,böreğe değil de poğaçaya benzer diye.Pişip fırından çıkarınca,çıtır çıtır olduğunu görünce çok rahatladım.Öyle güzel oldu ki,doyamadım tadına.Tek dikkat edilecek tarafı yufkaları açarken hazır yufka kadar büyük açmaya çalışmak.Hatice'nin de dediği gibi hamur yağlı olduğu için kolay açılıyor.
Ben yine yarım ölçüden yaptım,24 adet üçgen böreğim oldu.Tarifi aynen aktarıyorum.


Malzemeler
Hamur için
1 kibrit kutusu kadar yaş maya (30 gr)
1 kg. un (ben gözkararı yaptım)
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
tuz
katı yağ(eritilmiş tereyağı veya margarin)

Börek Harcı için
1 kalıp beyaz peynir, ezilmiş
1 demet maydanoz, ince ince doğranmış

Üzerlerine
1 yumurtanın sarısı
çörek otu

Hazırlanması
1.Mayayı ufak bir kasenin içindeki ılık suda eritin.
2. 1 kg un, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt, erimiş maya ve tuzu geniş bir kapta karıştırarak oldukça yumuşak bir hamur yapın.
3. Hamuru hiç bekletmeden 12 bezeye ayırın. Bezeyi açabildiğiniz kadar ince açın. (Hamur yağlı olduğu için kolay açılıyor)
4. Açtığınız hamurun üzerine tereyağı sürün. Açılan yufkayı bohça şeklinde katlayıp bir kare elde edin.
5. Peyniri ve maydanozu karıştırın. Karenin her bir köşesine birer tatlı kaşığı peynirli harçtan koyun. Bu köşeleri ortada birleştirerek bir kareden dörder üçgen elde edin.
6. Bu işlemi kalan 11 beze için de tekrarlayıp, hepsini tepsilere dizin. Üçgenleri kat yerlerinden kesin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Ilık fırın içerisinde 10 dakika kabarmasını bekleyin.
7. Önceden ısıtılmış 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Etiketler:

20 Yorum:

Blogger Kruidnagel dedi ki...

beyhan bu borekler ayni hazir alinmis ya da milfoy hamuru ile yapilmis gibi gorunuyorlar, ellerine saglik diyorum fotograflarda cok basarili, sevgiler

19 Eylül, 2006  
Anonymous susam dedi ki...

Beyhancım eline sağlık böreğin kokusu benim bloğa kadar geldi canım. nefis görünüyor gerçekten Tarifi Hatice'de bende görmüştüm denemeye fırsatım olmamıştı.ben bir dilim alıyorum çayımın yanına teşekkürler :)

19 Eylül, 2006  
Blogger damak tadı dedi ki...

Sevgili Beyhan'cığım,
Bunlar ne muhteşem bişeydir böyle yerim onları ben..Sen bu işi aştın da haberin yok inan.Ufff ya Beyhan inan bu tür tatlara asla hayır diyemem ben.Hepsini yedin mi yoksa,yakaladım seni.??Ellerine sağlık canım inan muhteşem gözüküyorlar,ellerine sağlık.Birilerinin gözleri hafif yollu şehla odu bile,şaşı olmadan hemen kaçıyorum tatlım.Kocaman öpücükler sana...Sevgiyle kucaklıyorum seni..

19 Eylül, 2006  
Anonymous Ebru dedi ki...

Beyhan'cım böreğin görüntüsü o kadar güzelki ellerine sağlık canım sevgiler Ebru

20 Eylül, 2006  
Anonymous candan dedi ki...

Beyhancım ellerine sağlık,
benim favorim börekler biliyorsun mmmmmm mis gibide koktu dayanamadım bir tane aldım vallahi
sevgilerimle

20 Eylül, 2006  
Blogger akçahan dedi ki...

Hatice de görünce de çok beğenmiştim. Fırın tepsisinde görüntülediğin için ayrıca teşekkürler Beyhan, nasıl şekil verildiğini tam anlayamamıştım. Afiyet olsun Arkadaşım.

20 Eylül, 2006  
Anonymous beyhan dedi ki...

Çok doğru söylüyorsun Kruidnagel,aynen milföy hamuru gibi çıtır çıtır oldu.Fotoğrafları beğenmene çok sevindim.

Afiyet olsun Susam'cığım:)

Gül,canım benim beni hep mutlu ediyor yorumların.Umarım bir gün bu pastaları,börekleri birbirimiz için hazırlarız:))

Teşekkür ederim san Ebru'cuğum:))

Ohh Candan'cığım afiyet şeker olsun:))

Semanur'cuğum senin de dediğin gibi bazı pasta ve böreklerin tepside duruşlarını göstermek gerekiyor.Ben de o niyetle çekmiştim zaten.Teşekkür ederim yorumun için.

20 Eylül, 2006  
Blogger sennur dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Merhaba, mis gibi kokusu geldi...Ben tuzlu yiyecek sevdiğimden tarif hoşuma gitti. Hazır yufka ile yapıyorum. Açabileceğimi sanmıyorum:((
Ellerine sağlık, afiyet olsun
Sevgiyle kal

20 Eylül, 2006  
Anonymous baharcicegi dedi ki...

beyhancim bu ne böyle gece gece,sayfana bir girdim karsimda nar gibi citir citir börek,yapilirmi gecenin bir vakti,nefis görünüyor her zaman denemek isterim ama hic yapamadim,ellerine saglik gideyimki daha fazla dayanamayacagim.öpüyorum canim.
www.blogcu.com.baharcicegi

21 Eylül, 2006  
Blogger damak tadı dedi ki...

Şekerim şu böreklere inan bittim ben.Ramazan için yapıp belki dondurucuya atma imkanım olur diye düşünüyorum..C.tesi çalışmam inşallah Amin Allahımmm..Artık c.tesi ne kadar tarif varsa gece yarısına denerim herhalde.))

Çok öperim seni canım,sevgiyle kal daima..

21 Eylül, 2006  
Blogger tata dedi ki...

Beyhan'cigim, ben de denemistim bunlari, harika oluyorlar. Afiyet olsun. Schneckelerin de hemen not alindi, evde hic denememistim, nasilsa arada cayin yanina tazecik pastaneden aliniyor diye...

21 Eylül, 2006  
Blogger Sonia dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Insanin biraz keyfi yok da hasta falansa cani hicbirsey yemek istemiyor.
Iste bende biraz öyleyim. Ama senin börekleri görünce galiba biraz istahim acilir gibi. Eger mutfaga gidebilirsem emin ol hemen yapicam.
Sevgiyle kal. Sonia...

21 Eylül, 2006  
Anonymous beyhan dedi ki...

Hoşgeldiniz Şennur Hanım,dönmenize sevindim.Ben de hep hazır yufkayla yapıyorum,öyle de nefis oluyor.

Baharçiçeği,aslında yapabilirsin bence.Gerçekten çok zor değil,sadece uğraştırıcı biraz:)

Gül börekleri beğenmene sevindim.Ne kadar az da yapsam bize her şey çok geliyor.ben de senin gibi hemen bir kısmını buzluğa koyuyorum,öpüyorum canım seni:))

Sevgili Tata,evet senin de dediğin gibi çok güzel oldular.Senin pastaneden aldığın Schneckenlerin şekilleri böyle mi? Evde yaparsan ne kadar pratik olduğunu göreceksin:)

Sonıa'cığım bende de öyle hissettiğim zamanlar direk iştah kaybı olur.
Bana da senin o güzel bahçeni ziyaret etmek hep çok iyi geliyor:)

21 Eylül, 2006  
Blogger evperisi dedi ki...

Bizimkiler pek poğoça sevmiyorlar bu çok iyi oldu sevgili Beyhan...
Ellerine sağlık...

21 Eylül, 2006  
Blogger NAZLICA dedi ki...

Beyhancığım, ye beni diyor gerçekten. Sadece bakarken bile bu duyguyu uyandırdı bende, çıtır çıtır. Arşive alıp deneyeceğim. İnşallah başarırım. Yorumun ve desteğin için çok teşekkürler. Tüm ailene sağlıklı ve güzel günler diliyorum canım.

22 Eylül, 2006  
Blogger Merail dedi ki...

Yani beyhan'cim sen bunlari bilerek mi yapiyorsun, ben burada cildiriyim diye..ah ah borek..
Bizim buralardan yufka yok, kendimde hic hamuru hazirlayim demedim, beceremem diye cok korkuyorum..:(
bende isterimmm

22 Eylül, 2006  
Blogger damak tadı dedi ki...

Tatlım,
Sana ve eşine (ailene) hayırlı ramazanlar diliyorum.Sofranızdan bereket,evinizden huzur yüzünüzden gülücükler eksik olmasın.

Harike bir hafta sonu diliyorum..

Sevgiyle kal tatlı Beyhan'cığım..

kocaman öpüyorum.

22 Eylül, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Şükran,Nazlı,Meral ve Gül Yorumlarınız için teşekkürler.
Hepinize hayırlı ramazanlar dilerim.

22 Eylül, 2006  
Blogger manolya dedi ki...

Ziyaretlerin için teşekkürer canim. Ben de arada sana uğradim ama yorum birakacak vaktim olmadi. Annem rahatsizdi,şimdi iyi çok şükür. Dün seni yine ziyaret ettim ve bu tarifi aklimda kaldiği kadariyla denedim ama benimki fazla kabardi ve yumuşak oldu. Hamuru ince açamadim, çok elastik olduğundan ben açtim o toplandi, ben açtim o toplandi.
Sevgiler

02 Ekim, 2006  
Anonymous beyhan dedi ki...

Manolya'cığım annenin hastalanmasına üzüldüm.ben de iyice merak etmeye başlamıştım seni.Haber aldığıma sevindim senden.
Ben yaparken hamur hiç elastik değildi canım.Acaba hamur tam mayalanmadan mı açtın.Yumuşak olması da hamurun ince açılmadığından.Aralara yağ sürdün değil mi?Kat kat olmasını sağlayan iki şey hamurun ince açılması ve aralara katı yağ sürülmesiBaşka bir sebep gelmedi aklıma.

02 Ekim, 2006  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa