12 Eylül 2006

ÜZÜMLÜ ÇÖREKLER (SCHNECKEN)



Dört yıl önce ablamın doğumu için gittiğim ve iki ay kaldığım Almanya'da pastanelerden,üzümlü çörekler alır,yerdik.O kadar hoşuma gitmişti ki aradan uzun zaman geçmesine rağmen unutamadım lezzetini.Arkadaşım Gül'e (damak tadı) sorduğumda bu yediğim çöreklerin isimlerinin schnecken olduğunu ve isterse hemen tarifini verebileceğini söyledi.Gerçekten hemen tarifini verdi.Bu çörekler farklı şekillerde yapılıyorlarmış,benim yediklerimin şekilleri aynen böyleydi.Gül'ün sayesinde yaptığım çörekler pişerken meraktan fırının başında bekledim.Sonuç olarak orada yediklerime çok yakın bir lezzet çıktı ortaya.Şekeri belki biraz daha fazla koyulabilir.Ben sadesini seviyorum ama isterseniz badem ezmeli de yapabilirsiniz.
Ben her zaman olduğu gibi yine yarım ölçüden yaptım 8 tane çöreğim oldu.
NOT:Paskalya çöreğini sevenlerin daha doğrusu mayalı-tatlı hamur sevenlerin çok beğeneceği bir tarif.

MALZEMELER
  1. 450 gr.un (ben gözkararı un kullandım)
  2. 30 gr.maya (bunu da gözkararı ekledim)
  3. 50 gr.tereyağ
  4. yarım çay kaşığı tuz
  5. 1 yumurta sarısı
  6. 150 gr. tereyağ
  7. 3 yemek kaşığı şeker (biraz daha fazla koyulabilir)
  8. 1 su bardağı ılık süt
  9. yarım çay kaşığı tarçın
  10. 100 gr.kuru üzüm (sarı çekirdeksiz üzüm)

HAZIRLANIŞI:

Sütü şekeri ve mayayı eritin ve kabarmasını bekleyin.Bir karıştırma kabının içerisine kabaran mayayı,150 gr. yumuşak tereyağını,ve unu koyun ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak.Üzerini bir havluyla kapatıp hamur iki katı olana kadar bekleyin.

Kabaran hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapıp,bu bezeleri unlanmış bir zemin üzerinde açın.Açtığınız hamuru ortasından ikiye kesin ve kalan 50 gr.eritilmiş tereyağını sürün.üzerine tarçınla karıştırdığınız üzümleri serpiştirin.Yarım daire halindeki hamuruönce rulo halinde sarın,sonra da salyangoz şeklinde içeri doğru kıvırın.(Aynen katmer yapar gibi)

Kıvırdığınız hamurun üzerine elinizle basarak yaydırın ve inceltin.Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın.Unlanmış bir fırın tepsisinin içine yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısının içine su ve tuzu ekleyip sürün. 180 C fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.15 dakikada pişti benimkiler.Bir miktar suyun içinde bol miktarda pudra şekerini eritin ve pişen çöreklerin üzerine bolca sürün.Ya da Gül'ün dediği gibi marmelat da sürebilirsiniz.

Afiyet şeker olsun...

Bu çöreklere benden fazla emeği geçen canım arkadaşım Gül'e çooook teşekkür ederim.

Etiketler:

23 Yorum:

Blogger Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Beyhan'cığım,
Canım tek kelime ile harikasın,superrrrsınnnn,1 numarasınnn inan.O güzel ellerine parmaklarına sağlık canım,abartısız mükemmel..Tadının muhteşem olduğunada eminim nerden mi bildim?? Az çok da olsa seni tanımış gibiyim,zira sen herseyi kolay kolay beğenmezsin çünki.Sen eh fena değil diyorsan mutlaka nefis olmuştur.Ben sana pek bir şey yapmadım canım sadece tarifini kitaptan aktardım.Beni onure ettiğin içinde sonsuz teşekkürler.
Tekrar ellerine kollarına emeklerine sağlık canım.Sevgiyle kal daima.)

ÇOK ÖPÜYORUM SENİ BEYHAN'CIĞIM..

12 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Gül,senin şu kendimizi iyi hissettiren yorumların olmasa ne yaparız bilemiyorum.Sıcaklığın ve samimiyetinle neredeyse bütün blog sahiplerinin gönlüne taht kurdun.Ben de seni biraz da olsa tanımış olmaktan çok mutluyum.Senin onayından geçtiği için yayınladım biliyorsun.Bana tarifi bulduğun ve bitmek tükenmek bilmeyen sorularıma cevap verdiğin için sağol arkadaşım.
Öpüyorum seni,canım benim...

12 Eylül, 2006  
Blogger ev perisi;) dedi ki...

Sevgili Beyhan ve de Gül!
Emeğinize sağlık arkadaşlar nefis gözüküyor...
Denenmeli tez elden diyorum başka da birşey demiyorum...
Sevgiler...

12 Eylül, 2006  
Blogger NAZLICA dedi ki...

Evet ben de herikinize de teşekkür etmek istiyorum. Bu tarifin içine şeker ve tahin konularak sanırım tahinli çörek yapılabilir, hastasıyım da:)))Çok güzel bir çörek olmuş Beyhan.Malzemeleri göz kararı koydum diyorsun usta olduğun çıkıyor ortaya. Ustalara saygı ve sevgiler. Herikinizi de öpüyorum.

13 Eylül, 2006  
Blogger akçahan dedi ki...

Benden de saygılar ustalara! Paskalya çöreği pek hitap etmez bana ama bu çok daha hoşuma gider diye düşünüyorum, üzümlerden dolayı. Nazlı gibi bizim Ali de tahinliye bayılır, sevgisinin tezahürünü de ekmeğe gittiği fırından yanında tahinliyi kendine bonus vererek gelir.

13 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Şükran'cığım eğer denersen göreceksin acayip pratik bir çörek.Bakma öyle uzun uzun anlatıldığına.Hele fırına verişinle alışın arasında geçen zamanın kısalığı gerçekten şaşırtıcı:)

Nazlı'cığım aynen dediğin gibi aynı tarife tahin de eklenebilir.Hatta yakın zamanda eklenecek:)))))
Ancak tahinlisini yaparken dolama işlemi bitince üstünü elimizle bastırmayacağız.Kabarık olmasını sağlayacağız.Nazlı'cığım estağfurullah ustalıkla en ufak alakam yok henüz.Sadece elim göz kararına yatkın.Şimdilik ustalardan öğrendiklerimi yapmaya çalışıyorum.Moral verdin,teşekkürler.

Semanur'cuğum tatilden dönmene seviniyorum.Yorumlarını özlemiştim.Nazlı ile Ali gibi ben de tahin delisiyim.Ekmeğin yanında aldığı tahinliler afiyet olsun Ali'ye:))))
Demek üzümlülerden hoşlanıyorsun benim gibi.O zaman tam da sana hitap edecek üzümlü kurabiyeler var sırada.Yayınlayınca sana hemen haber ederim canım.Bugün Nazlı'yla sen beni mutlu ettiniz:))))))Çok teşekkürler...

13 Eylül, 2006  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Beyhan'cığım,
Schnecken'lerine sıkı sıkı sarıl ve sahip çık.Sakın hırsızlara kaptırma canım.Aman dikkat,siteler arası hırsızlıklar başlamış bulunuyor arkadaşları uyar tatlım,zahmet olmazsa.
Bir numaralı pastacı ustam benim,canım arkadaşım nelerde yaparmış böyle..Senin her yaptığın şey çok güzel oluyor ellerine tekrar gönlüne sağlık canım..Aman tariflerine ve resimlerine kilitmi takıcan,zinciremi bağlıcan ne yapacaksan hemencecik yap canımcım..Bari sizinkiler gitmesinler benimkiler gibi..Arkadaşların hepsine de ayrı ayrı sevgilerimi gönderiyorum,lütfen dikkatli olun.

Seni ve arkadaşları müsade ederlerse öpüyorum.)

13 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Canım arkadaşım Gül,
Yorumunu aldığım sırada ben de senin eski sayfaları deşmekle meşguldüm:)))))))))))
Eski tariflerini gözden geçiriyordum.
Bazen bu tip hırsızlıklar oluyor canım.O sitede senin üç tane tarifini gördüm.Çok canım sıkıldı.Portalkal ağacına da haber verdim.Senin bu konuya hemen el atman çok iyi oldu.Bunların yaptığı tamamen hırsızlık.
Ben de seni öpüyorum:)))))
Canını hiç sıkma.

13 Eylül, 2006  
Blogger MeRaiL dedi ki...

Beyhan'cim ellerine saglik..yillar sonra begendigin tadi tekrar tadmak heyecan verici olmali..;)
Sana sorum olacak, hobi keyfi burcu'ya ne oldu? onun yerinde begum adinda bi bayan var, merak ettim nerde burcu?
optum

13 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Evet Meral'ciğim gerçekten heyecanlandım çörekleri yaparken ve yerken.
Burcu bloğunu kapattı,aylar oluyor neredeyse.O kapatır kapatmaz da bir başkası almış hobi keyfini.
Etimek tatlısı yada mozaik pastaya yorum yazmış Burcu,kış ortasında döneceğini söylemiş.İşte böyle Meral,Burcu gitti yani:(

13 Eylül, 2006  
Blogger MeRaiL dedi ki...

Aslinda olaylari az cok biliyordum, siteyi kapatacagim diye yazdigini gormustum ama benim yogun oldugum doneme geldigi icin bi sey yazamamistim..:(
sanirim erkek arkadasi yuzunden kapatmak istemisti, dusundum belki yaptiginin yanlis oldugunu anliyacaktir ve kapatmaz diye..yerinde begum adinda birini gorunce acaba takma isim mi kullaniyor dedim..:(
neyse insallah geri gelir ...

14 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

tarifler nefis ellerinize sağlık, ilk kez geldim sayfanıza,, :) sevgiler. yildiz

14 Eylül, 2006  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

Amanada aman halen burdamı bu güzel şeyler..Sen supersin ustacığım,ellerine sağlık tekrardan.Şimdi çıkıyorum kendine iyi bak canım.Karya'nın babası (kardeşim) Qatara döndü dün Karya'cığımın morali sıfır.Şimdi hemen gidip anneciğin yatağının üzerinde hoplayıp zıplayıp Karya'yı eğlendirip moral depolayım,sonrada annecik koca bebek diye peşimde dolansın..Eeeee hala olmak kolay değil dimi ya.))

Öpüyorum seni tatlım iyi akşamlar..

tschüssssssssss,
bu da nerden çıktı deme sakın bana Schnecken'lere böyle hoşçakal denir.

Sevgiyle kal güzel kalpli arkadaşım benimm.Kocaman öpüyorum..

14 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhan'cım ellerine sağlık çörekler harika görünüyor. Sevgiler Ebru

14 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancım eline sağlık arkadaşım çörekler enfes görünüyor tamda çayımı yudumlarken gördüm olsaydı şimdi ne güzel yerdim :)

15 Eylül, 2006  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

SEVGİLİ BEYHAN'CIĞIM,
CANIM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM,ANANAS SUYUNU FARKEDİP HABER VERDİĞİN İÇİN.BUGÜN İŞLER ÇOK YOĞUNDU ALEL ACELE YAZIP OKUM FIRSATIM DA OLMAMIŞTI.TEŞEKKÜRLER CANIMCIM..
İŞİMİN BAŞINA DÖNÜYORUM YİNE CANIM,
SANA VE SEVDİKLERİNE ÇOK GÜZEL BİR HAFTA SONU DİLİYORUM.UMARIM HERŞEY GÖNLÜNCE OLSUN,BAK OLACAK BEKLE GÖR CANIM.ÇOK ÖPÜYORUM CANIM,HADİ KAÇTIM BEN.

SEVGİYLE KAL DAİMA..

15 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Selam arkadaşım :) Umarım iyisindir. Neler neler yapmışsın yokluğumda. Hepsi çook nefis görünüyor. Ben şimdi hangisinden başlayayım bilemiyorum. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

16 Eylül, 2006  
Blogger ArMeda dedi ki...

Beyhancım merhaba birtanede hatta birkaçtanede ben alayım çok güzel görünüyor üzümü ben çok yakıştırıyorum tatlılara eminim tadıda süperdir ellerine sağlık canım sevgiler..

16 Eylül, 2006  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Beyhan'cığım,
Kaç gündür yoktun,umarım her şey yolundadır canım.Özletme kendini.))

Sana ve ailene çok güzel bir hafta diliyorum,her şey gönlünce olsun.
Kocaman öpüyorum..Sevgilerimle..

18 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancımm harika bir şey bu çokta tatlı olmuyor değil mi üzüm tatlandırıyor denemeliyim hemen .Sana ve Güle çokk teşekkürler.
blogger atraksiyonundan sonra uğrayamamışım özür :(

18 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhaba Beyhancigim,
tatilden döndüm ve güzel yorumun icin tesekkürler canim,sende cok güzel mamalar yapmissin,schnecke nefis görünüyor,bende cok severek yerim,firina ekmek almaya gidince dayanam alirim,ellerine saglik.

18 Eylül, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Arkadaşlar hepinize tek tek teşekkür ederim yorumlarınız için:)

19 Eylül, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

This site was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something that helped me. Thanks!

Here is my weblog ... SEO

15 Haziran, 2013  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa