09 Ekim 2006

KABUNE (ETLİ PİLAV)



Yukarıda gördüğünüz pilav memleketim ISPARTA'nın özel düğün pilavı. Isparta'nın düğün yemekleri sadece Isparta'lılar tarafından değil,bir kez yeme şansı edinenler tarafından bile çok beğenilir.Çorbayla başlayan yemek,ilk pilav,etli kuru fasülye,ikinci pilavla devam eder ve tereyağlı irmik helvasıyla son bulur. İlk pilav ve ikinci pilav derken,yemekte aynı pilavın iki kez masaya geldiğini anlatmaya çalışıyorum.Öyle lezzetli bir pilav ki insan ikinci kez geldiğinde bile sanki ilk lokmalarıymış gibi zevkle yiyor.Geceden bahçeye konan kocaman kazanlarda erkek aşçılar tarafından emek çeke çeke,sohpet ede ede,sabaha kadar pişirilir yemekler.Mis gibi odun ateşinde pişen yemekler her zaman daha güzeldir ama bu tarifi denerseniz sanki kazanın içinden bir tabak alıp yiyormuşsunuz gibi hoşunuza gidecek.

MALZEMELER
  1. 350-400 gr dana eti
  2. 2 Su bardağı pirinç
  3. 2 Baş kuru soğan
  4. 1 Su bardağı haşlanmış nohut
  5. Et suyu
  6. Tereyağı
  7. Tuz,karabiber

HAZIRLANIŞI

Piyazlık doğradığınız soğanları tereyağında hafifçe kavurun.Önceden ılık suda beklettiğiniz pirinci soğanların üzerine yerleştirin.İyice haşlanmış,didilmiş dana etinizi de pirinçlerin üzerine döşeyin.Nohutları da etin üzerine yerleştirdikten sonra,et suyunu nohutu hafif geçecek şekilde yavaşça dökün.Piştikten sonra 15 dakika dinlendirip,üzerine karabiber serpiştirerek servis yapın.

Arkadaşlar bu pilavın yanına söğüş (domates,biber ve soğan dilimleri) yakışır.Pilavı deneyenler yanına küçük bir kayık tabağa söğüş yapmayı unutmasınlar.

Afiyet olsun...

Etiketler:

34 Yorum:

Blogger munevver dedi ki...

Beyhancığım,nohutlu etli pilavı öok severim.Buzlukta hep haşlanmış nohut bulundurmaya çalışıyorum,pilav için.Nefis olmuş,eline sağlık.

10 Ekim, 2006  
Blogger kalimeero dedi ki...

ahh aciktiiimmmm..:)

10 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

selam pilav nefis gözüküyor
ellerine sağlık
fikriye

10 Ekim, 2006  
Blogger tata dedi ki...

Sevgili Beyhan, cok güzel görünüyor. Ben yemeklerde teryagdan cekiniyorum, fakat bu pilavda deneyecegim hafta sonu.

10 Ekim, 2006  
Blogger Nilüfer dedi ki...

Beyhancım çok güzel pilavınız, başka bir şey ikram etmeseler de bu yeter zaten.
Bir gün de pilavından yapayım. Nohut haşlamaya üşenmezsem, düdüklü yok burada da ;)

Önceki postuna cevabı yazdım,

Ellerine sağlık, sevgiler :)

10 Ekim, 2006  
Blogger isil dedi ki...

Beyhancigim,
Ellerine saglik, biz de annemle birlikte bu pilavi pisirip, polilermutfaktaya koymustuk. Gercekten herkesin denemesini oneririm arkadaslar, nefis bir pilav oluyor.

10 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancığım,böyle olur Ispartanın yemekleri ,böyle olur Ispartanın gençleri, abartmıyorum arkadaşlar gerçekten böyleyizdir biz.(Kendime de nasıl pay çıkardım)Ellerin dert görmesin aşkım seninle herzamanki gibi gurur duyuyorum.Mükemmel bir sunum.Harika.Akşam iftara olsa bu etli cici pilav ne güzel olurdu.İnşallah İstanbula gelip, hepsini senin ellerinden tatacağım .Sevgiyle kal

10 Ekim, 2006  
Blogger NAZLICA dedi ki...

Beyhancığım ellerine sağlık. Kabune adını ilk defa duydum. Biz daha çok tavuklu ve nohutlu yapıyoruz.Burda pirinç pilavına soğan koyulması çok değişik geldi bana. Çok lezzetli bir yemek gibi gözüküyor. Afiyetle olsun.

10 Ekim, 2006  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

Beyhan'cığım,
Canım ne zaman ekledin pilavını haberim bile olmadı benim.Çok güzel görünüyor tatlım ellerine sağlık.Annemde Münevver gibi devamlı buzlukta saklar,zira sık sık nohut salatası yaparım da.))Canım benim böyle güzel güzel yemekleri yapıp bizleride burda ne durumamı sokar???Artık bilemiyorum burdaki durumlar pek iç acıcı değiller hani.))sparta'nın gençlerinin özellikle tatlı Beyhan'cığımın ne kadar marifetli biri olduğunu biliyoruz ve onunla burdan gurur duyuyoruz bizde.Canım BEYHAN'ım benim iyi ki varsın,seni çokkkk öpüyorum canım benim.Sevgiyle kal,ellerine sağlık..

10 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhan sana dünyanın 8. harikası olduğunu söyleyen olmuşmuydu. Aşkım yaptım yedikk. Tek kelime ile nefis oldu.Ellerin dert görmesin.Seni seviyorumm ank sevgilerr.

10 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Ben de senin gibi buzlukta daima haşlanmış nohut bulundururum Münevver'ciğim.Bulgur pilavına,çorbalara ve kabuneye kullanırım.beğendiğin için sevindim:)
*****
Kalimero,şimdi doymuşsundur herhalde,iftarlar yapıldı:))
*****
Teşekkürler Fikriye:)
*****
Tata'cığım,hiç çekinme yağından,et suyu kullandığımız için tereyağı oldukça az kullanıyoruz zaten.
*****
Nilüfer'ciğim ben de düdüklüde haşlamadım.Bir gece önce nohutları suya koyup,ertesi gün öğleden sonra tencerede haşladım.Bu şekilde de yapabilirsin.Pilavı denersen haberim olsun:))
*****
Işıl'cığım senin gibi bu pilavın tadını bilenlerin önermesi çok önemli benim için,sağol:)))
*****
Ah Nefis'ciğim,tatlı kuzenim benim.Keşke aynı şehirde olsaydık da kızları alıp iftara gelebilseydin.Kızları ve seni öpüyorum canım:))
*****
Nazlı'cığım biz de genelde düğün pilavı deriz ama esas adı kabune.İstersen bir kere soğanla dene,bir daha soğansız yapmayacaksın buna eminim.Tencerenin kapağını açınca duyduğum kokuyu anlatamam:))
*****
Gül,canım benim öncelikle güzel sözlerin için teşekkürler.Beni biraz fazla şımartıyorsun:))
Ben de anneciğin ve Münevver gibi sürekli bulunduruyorum buzlukta.Nohut salatanı merak ettim.Yayınlamış mıydın?Ben de seni ve kızları öpüyorum arkadaşım:)))
*****
Şimdi bu son yorum kimden acaba derken yazının tarzından Neşe ablam gibi geldi.Bilmem yanılıyor muyum?
Canım benim,beni sevdiğin için böyle şeyler yazıyorsunuz ama ben cidden utanıyorum.Çünkü bunlar herkesin yaptığı şeyler.
Ben de seni seviyorum:))))Arda ve Aydan'ı öpüyorum.

10 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhan'cım pilav çok güzel görünüyor eline sağlık sevgiler Ebru

10 Ekim, 2006  
Blogger ev perisi;) dedi ki...

Nefisss gerçekten ellerine sağlık...
Besleyici, doyurucu veeee lezzetli eee daha ne olsun hemen denensin!

10 Ekim, 2006  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Beyhan'cığım,
Şimdi anneme yaptığın pilavı gösterdim,neden mi??Yatmaya gidiyordu ve bana yarın ne pişirsem artık aklıma hiçbir şey gelemedi deyince,aaaaa anne olmadı şimdi benim gibi birine nasıl bunu sorarsın deyip hemen bilg.açıp hangisinden başlayım ne tür istersin çeşit çeşit yemekler var deyince,hadi be benimle dalgamı geçiyorsun dedi.Sayfaları açıp göstermeye başladım en sonunda dur olmadı sana düğünlerde pişen saraylara layık bir pilav göstereyim dedim.Çok hoşuna gitti hemde tam not verdi canım.Sanırım bayramda veya bayramdan sonra yapacakmış.Canım bende iftara eve yetişemediğimden evde nadiren oruç açıyorum.Ellerine sağlık canım tekrardan.Nohut salatasını sanırım hiç yayınlamadım.Sanırım salata türlerini atlıyorum hep,zira çok değişik salatalar yaparım halbuki.Ramazandan sonra ilk iş yapıp yayınlarım ramazanda ne yazıkki yenmiyor canım.Ellerine sağlık tekrardan öpüyorum,iyi geceler tatlım.

10 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Teşekkürler Ebru'cuğum beğenmene çok sevindim:))
*****
Evet Şükran'cığım besleyici ve lezzetli bir pilav.Dene de oğluşuna yedir arkadaşım:))
*****
Gül'cüğüm,yorumuna ne kadar sevindim anlatamam.Anneciğinden bırak tam notu geçer not bile almak çok önemli:))))
Pilavı yapınca umarım çok beğenirsiniz.İkinizi de öpüyorum,iyi uykular,tatlı rüyalar canlarım:)))))

10 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

BEYHANCIM,
NE GÜZEL YÖRESEL BİR YEMEK TARİFİ VERMİŞSİN .ELLERİNE SAĞLIK.NEFİS GÖZÜKÜYOR VALLA YAKINDA BANA DÖNÜŞ MÜ YAPTIRACAKSINIZ NEDİR TEKRAR ET YEMEĞE :)
SEVGİLERİMLE

11 Ekim, 2006  
Blogger umran dedi ki...

sitenizi ilk defa ziyaret ettim.Bende size komsu bir sehirdenim.Bu pilavdan daha once yemis ve cok begenmistim.Tesekkurler tarif icin.

11 Ekim, 2006  
Blogger Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba beyhan bizde bu pilavı çok severek yaparız ama içine kuru soğan koymadan yapıyoruz. Birde senin tarifinde olduğu gibi soğanla denemeyi düşünüyorum. Ellerine sağlık canım. Hoşça kal.

11 Ekim, 2006  
Blogger NuR dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Ben ilk kez duyuyorum, bizde de etli pilav yapılır, soğan konmaz, tabii nohutlu ve tavuklu pilavı anmadan da geçilmez...Valla tereyağı koymadan deneyeceğim, çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık
Sevgiyle kal

11 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Iftara bir saat kala girersem böyle bakakalirim,negüzel bir pilav olmus,hos pilavin sadesinide severim,ellerine saglik canim.
www.blogcu.com/baharcicegi/

11 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

beyhancığım merhaba... nasılsın ..senle uzun süredir görüşemedik ,izini kaybetmişim ....bu gün yorumlarımı gözden geçirirken farkettim ...ziyaretine geldim.....seni biraz geç buldum ..bayabi uğraştım ama deydi canım etli plavının tarifini aldım gidiyorum iftara yetiştiririm umarım..... teşekkürler paylaşımın için ...hoşçakal....

12 Ekim, 2006  
Blogger akçahan dedi ki...

Pilavın nefasetine, iftara bir saat kalmış olması da eklenince, iyice canım çekti. İki gün önce, lebeniye çorbası ve özbek pilavı için nohut haşlamıştım. Fazlası dolapta, ilk fırsatta deneyelim arkadaşım.

12 Ekim, 2006  
Blogger OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Iyi aksamlar beyhancigim, bütün bir yazi bahce evinde gecirdikten sonra eve dönüs yaptik. etli nohutlu pilavin harika olmus. Bizde yapariz ama ben yine de senin tarifini deneyecegim hem de hemen, yarin. Sevgiler Sonia...

12 Ekim, 2006  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Beyhan'cığım,
Sana ve ailene güzel,neşeli ve mutlu bir hafta sonu diliyorum.Sevgiyle kal canım daima..Gül

13 Ekim, 2006  
Blogger akçahan dedi ki...

Bu akşam yapılıyor bakalım Beyhan, Isparta pilavımız. İyi hafta sonları.

13 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Candan'cığım normalde ben de ete ve etli yemeklere düşkün değilim ama bu pilav etli gibi değil sanki,nefisss.
Bir gün ben yapayım da sen ye inşaallah:))
*****
Sevgili Ümran Hoşgeldiniz.Ben de sizin sayfanıza geleceğim.Dediğim gibi bir kez yiyenler bile unutamıyor.Her zaman beklerim Ümran.
*****
Sevgili Tabakta,farklılık bennce soğandan kaynaklanıyor canım,mutlaka dene:)
*****
Beğendiğinize sevindim Sennur Hanım.Tereyağı şart değil,zeytinyağı da kullanabilirsiniz ama mutlaka soğanlı deneyin,farkı hemen anlayacaksınız:)
*****
Öznur'cuğum pilavın sadesini seviyorsan buna bayılacaksın demektir:)))
*****
Teşekkürler Bebade,senin gibi ben de zaman zaman bazı arkadaşlarımı yorumlardan hatırlıyorum:))Pilavı yaptın mı acaba merak ettim?
*****
Sonıa'cığım demek bahçeden döndünüz,Tadilat yaparak önümüzdeki yaza hazırladınız bahçeyi ne güzel.Güle güle oturun inşaallah.Pilavı denedin,beğendin mi acaba?
*****
Gül sağol canım benim,ben de sana ve ailene güzel bir hafta sonu dilerim.Pazar gününden yeni tarifleri merakla bekliyorum.Eee alıştık artık pazar tariflerine:)))))
Öpüyorum seni...
*****
Semanur'cuğum,ilk yorumunda pilavı beğenmene,ikinci yorumunda da pilavın hazırlanıyor olmasına çok sevindim.(yorumun beni heyecandırdı,hemen haber vermene sevindim)Umarım çok beğenirsiniz,sonucu merakla bekliyorum.

13 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Pilav nefis görünüyor..

30 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

pilavinı yaptım canım çokta güzel oldu....paylaşımın için teşekkürler görüşmek dileği ile hoşçakallll....

31 Ekim, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Teşekkürler Emine ben de senin tariflerini beğeniyorum:)
*****
Sevgili Bebade pilavı yapıp,beğenip bana bildirmen çok mutlu etti beni.Afiyet olsun:)

31 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

gece saat 1.30 ve ben inanılmaz mutluyum.kabune ve ıspartaya ait paylaşımları karşımda görünce nasıl sevindim.biz ıspartalılar için çok önemlidir kabunehele bir de gurbetteyseniz iple çekersiniz düğünleri.yaklaşık 10senedir denizlideyim tatillerim düğünlerle çakışırsa deymeyin keyfime.bende arkadaşlarımı bu lezzetle tanıştırdım.yanlız yapılışında bir far var.biz soğanı (büyüklerden öyle gördük aşçılarda öyle yapıyor)kavurmayız halka halka ince dilimler karabibervetuzla iyice ovar üzerine et nohut pirinç vetereyağı parçaları koyar suyunu ilave ederiz tabi sonuç mükemmel çünkü KABUNE.sizinle tanışıp yazışmak isterim doğrusu.TEŞEKKÜRLER HEMŞERİM. eda

23 Ekim, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sevgili Eda,
Yorumun beni nasıl sevindirdi anlatamam.Ispartalılar için düğün demek neredeyse düğün pilavı anlamına gelir:))))Aynı heyecanı sende de görmek çok mutlu etti beni.Biz 4 kız kardeşiz ve babam bizim düğünlerimizde,aynen damat tarafının yaptığı gibi,eş dost ve akrabalara düğün yemeği verdi.(4 kardeşten ikisinde misafirlere geleneksel düğün yemekleri,diğer ikisinde de,Isparta'nın meşhur kıymalı pidesi ve ayran ikram edildi)
Ben de sanki bir gün böyle bir yemek sitemin olacağını bilirmişim gibi,kazanlarla pişen yemekleri inceledim.Bizim yemekleri yapanlar bu şekilde yaptılar pilavı.Soğanlar birazcık diriliğini kaybedecek ama asla rengi sarıya dönmeyecek.Siz de aslında önce ovarak bu diriliğini baştan kaybettiriyorsunuz anladığım kadarıyla.
Ama senin de dediğin gibi sonuç mükemmel çünkü KABUNE:))))

Ben de çok çok memnun oldum,diğer tariflerime de yorum yazarsan bol bol görüşmüş oluruz.
Sevgilerimle...

26 Ekim, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

harikasın tarifini almışken selam vermeden gecemedim. ellerine ve yorumuna sağlık.
bugün yapacaktım ama bir de nete bakayım dedim ısparta kabune diye. senin yorumunla ve diğer hemşerilerimizin yazdıklarıyla ayrı bir tat verdi.. :)

bu arada memleketten uzaktaysanız, gittiğinizde düğün denkgelmiyorsa gökçay resteurantda kabune (pilav ve helva) servisi yapıyorlar. düğündekini aratmıyor hergittiğimde düğün yoksa mutlaka oraya giderim.. bilmeyenler için belirtmek istedim. sizi tanıdıgıma sevindim.
hoşcakalın..

05 Kasım, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sevgili Feyza,
Yorumun beni çok sevindirdi.Bir sürü Ispartalı bu tarifmde buluştuk.Söylediğin yeri biliyorum,ben orada hiç yemedim ama eminim çok güzeldir.Kebapçı Kadirde de düğün plavı bulunuyor.Zaten helva uzun zamandır yapılıyor.Bir de ramazan ayında Mimar Sinan Caddesinde satılan tereyağlı irmikli helvamız vardır,bilirsiniz mutlaka.Biraz cıvık olur.Sıcacık...
İftardan az önce alınıp sıkı sıkı sarılır.Doyamam ben ona,normal irmik helvasından çok daha güzel gelir bana.Neyse çok uzattım,galiba çok özledim Ispartayı:))
Tekrar görüşmek üzere Feyza.
Sevgilerimle...

05 Kasım, 2007  
Blogger sirin dedi ki...

merhaba öncelikle kabune tarifi için teşekkür ederim. hemşerimden bu tarifi almak çok hoşuma gitti. ellerinize sağlık..

12 Eylül, 2008  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa