16 Ekim 2006

KESMİKLİ GÜLLAÇ

YE #15 TÜRK VE DÜNYA MUTFAĞINDAN BAYRAM TATLILARI



Sevgili Dersaadet'in ev sahipliği yaptığı yemek etkinliğinin konusu bayram tatlıları.Bu güne kadar yapılan yemek etkinliklerine çok istememe rağmen katılamamıştım.Bu benim için bir ilk olacak .
Ramazanın vazgeçilmez tatlısı olan güllaç,bizim için bayramda da yapıp ikram ettiğimiz bir tatlıdır.Bizim güllaç tarifimiz şimdiye kadar gördüklerimden tamamen farklı.Farkı içine kesmik (tatlı lor) koymamızdan kaynaklanıyor.Herkesin damak tadına uyar mı bilmiyorum(eşim ve yeğenim Buğu hiç sevmiyorlar çünkü kesmik yiyemiyorlar) ama kesmikten( tatlı lor) hoşlananların bayılacağına eminim.Hepinizin de bildiği gibi güllaç yufkası oldukça gevrek olduğu için biraz zahmetli bir tatlı.Ama benim gibi çok severseniz hiç üşenmeden yapıp afiyetle yersiniz.



MALZEMELER

  1. 5-6 Adet güllaç yufkası
  2. 2 Lt. süt
  3. 2 Su bardağı + 6 çorba kaşığı toz şeker
  4. 2 Su bardağı su
  5. 2 Adet limon

HAZIRLANIŞI

Öncelikle iki litre sütü kaynatın.Kaynamış sütten 1 su bardağı geniş bir kaseye ayırın.Sütün içine 2 adet limonu sıkın.Kaynamış süte limon sıkıldığı anda süt kesilecektir.(yani,bir kısmı katı,bir kısmı da sıvı olacaktır.) Bu karışımı tel süzeğe dökün.En az 1 saat burada bekletin.Suyu iyice süzülen kesmiği bir kaseye koyun ve içine 6 çorba kaşığı şekeri ekleyin.Kesmiklerle şekeri iyice karıştırın.Her bir yufkayı makasla 6 üçgen parçaya bölün (sigara böreği yapar gibi).Kestiğiniz güllaç yufkalarını,bir kaseye koyduğunuz sıcak sütün içinde yufka yumuşayana kadar tutun.Düz bir zemine koyduğunuz yufkalar sarılacak kıvama gelince içine kesmikten koyup,sigara böreği gibi sarın.(Yufkaların orta kısmı hemen yumuşayacaktır, kenarları biraz serttir.Bu yüzden kenarlarını biraz daha fazla sütün içinde yumuşatın).Sardığınız parçaları bir tepsiye dizip,bir kenarda kaynamakta olan şerbeti (iki bardak su+iki bardak şeker) güllaçların üzerine dökün.
Bazıları şerbetini döktükten sonra bir süre ocak üstünde güllacı pişirdiklerini söylerler.Ama biz yufkaları iyice yumuşatıp sardığımız için hiç gerek duymayız pişirmeye.
Bu tarifin içi bol kesmikli olanını bloğumu açtığım ay yayınlamıştım görmek isterseniz tarif burada.

NOT:Kesmikle ilgili yaptığım bir araştırmada karşıma çıkan bir yazı bana kesmiğin daha başka nerelerde kullanılabileceği hakkında fikir verdi.Hoşuma giderek okuduğum bu yazıyı sizlerle paylaşmak isterim.Dilerseniz buradan okuyabilirsiniz.

Türk ve dünya mutfağından bayram tatlıları etkinliğine katılan arkadaşlarımın tariflerini merakla bekliyor ve bizleri sayfasında ağırlayacak olan arkadaşımız Dersaadet'e şimdiden teşekkür ediyorum.

Afiyet,şeker olsun...

Etiketler:

32 Yorum:

Blogger GULENAY dedi ki...

Beyhan merhaba,

Dedim su kizin sitesine bakayim.Ne kadar ilginc bir tarif olmus.Yenibir sey ogrenmemeize vesile oldun saolasin...Ellerine saglik.Hadi bakalim dersaadette gorusmek uzere:))

Gulenay

16 Ekim, 2006  
Blogger Nilufer dedi ki...

Canım ben de bu tarifi yapacaktım yarın, tarifi başka yerden almıştım çok merak ediyorum tadını.. Senin ölçülerinle deneyeyim, ellerine sağlık, sevgiler

16 Ekim, 2006  
Blogger Merail dedi ki...

Beyhan'cim ellerine saglik..
gullaci cok severim de ..
ama malesefi ki hasret kaldigim tatlardan biride..:(

16 Ekim, 2006  
Blogger NAZLICA dedi ki...

Beyhancığım; Çok değişik bir tatlı paylaşmıssın. Güllacın tadını hiç bilmiyorum, bizde hiç yapılmadı.Kesmik yapımı ile ilgili verdiğin bilgiler çok faydalı. Sağolasın canım. Ellerine sağlık. Sevgiler

16 Ekim, 2006  
Blogger tata dedi ki...

Güllaci ben de pek tanimiyorum. Burada Türk bakkalinda gördüm, fakat cesaret edip alamadim. Simdi bloglarda epey güllac tarifleri birikti, bir denemem lazim. Seninkisi de bize uyar herhalde, cünkü ailece lorlu tatlari seviyoruz.
Ellerine saglik!

16 Ekim, 2006  
Blogger damak tadı dedi ki...

Sevgili Beyhan'cığım,
Daha önce bir yorumunda güllaca koyduğunu ifade etmiştin bende çok merak etmeme rağmen sormamıştım.Neden mi aklıma bu etkinlik gelmişti inan.Zor durumda kalmanı istememiştim tatlım.Ben ilk kez güllacın bu tarifini gördüm ve çok enteresan geldi bana.Ben mesela çok severim çünkü loru sevdiğimden olacak.Ellerine sağlık,senin yeptığın her tarif birbirinden güzel ve nefis gözüküyor tatlım.Ellerine sağlık afiyetler olsun sana.çok yorma kendini canım benim.Sana ve ailene mutlu,bol süprizli,sağlıklı bir hafat diliyorum...Sevgiyle kalın..

16 Ekim, 2006  
Blogger Tabakta dedi ki...

Merhaba beyhancım bana göre çok değişik ve güzel bir tatlı olmuş ellerine sağlık canım. Hoşça kal.

16 Ekim, 2006  
Anonymous öznur dedi ki...

Beyhancim cok degisik bir tatli olmus,hafife benziyor,güzel bir hafta gecirmen dilegiyle
www.blogcu.com/baharcicegi/

16 Ekim, 2006  
Blogger hulyalar dedi ki...

cok guzel gonuyor,evet ahmetli oluyor bu gullaci yapmak..bizim burda gullac yok,tatli loruda yeni ogrendim sayende:)

16 Ekim, 2006  
Blogger umran dedi ki...

Of ya boyle guzel tatlilar yaparak burada olmayanlari hatirlatip iyice kendimizi gurbette hissediyoruz.Isin sakasi.Gercekten ilginc ve lezzetli gorunuyor ellerine saglik..

16 Ekim, 2006  
Blogger sennur dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Ben de kesmiklisini hiç duymamıştım, mutlaka çok lezzetlidir. Ben kesmik sevenlerdenim, çocukken yediklerimiz kadar güzel değil şimdikiler. Ellerine sağlık, afiyet olsun
Sevgiyle kal

16 Ekim, 2006  
Blogger evperisi dedi ki...

Çok değişik olmalı kesmikli güllaç ellerine sağlık beyhancığım...
tatlı etkinliğine bende mi katılsam ne yapsam?

16 Ekim, 2006  
Blogger evrenbal dedi ki...

ben de bugun gullac yaptim, ama normalinden :) ellerine saglik, degisik birsey olmus.

16 Ekim, 2006  
Blogger tatli-tuzlu dedi ki...

Beyhancim ellerine saglik,cok güzel görünüyor.Ben bugüne kadar hic güllac yemedim,rengide pek cekici gelmemsti dogrusu.Ama bakiyorumda neredeyse herkesin sayfasinda bi güllac tarifi var.Bana en cazbi senin güllac geldikesmikten dolayi.Deniycek olursam sana bildiririm.Güzel bir hafta diliyorum,sevgiler Behiye

17 Ekim, 2006  
Blogger munevver dedi ki...

Beyhancığım,eline sağlık.Güllaç olsun da hepsi kabulüm..Öpüyorum...

17 Ekim, 2006  
Blogger bocuruk dedi ki...

Beyhan'cığım,
Taze tatlı loru da güllaçı da çok severim. Ama bu kadar beceriklilik yapabilecek miyim onu bilemiyorum. Denemek istiyorum. Ellerine sağlık.
Görüşmek üzere :)

17 Ekim, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Teşekkürler Gülenay,çok sık rastlanmayan bir tarif gerçekten.
*****
Nilüfer ben de şaşırdım şimdi,tarifi aldığın kişi bizim memleketten olmasın!Denersen haberim olsun:))
*****
Meral canım benim ya,memleketinden uzak olunca bazen hoşlandığın şeyleri bulamayabiliyorsun değil mi?
*****
Nazlı'cığım keşke tattırma imkanım olsaydı sizlere:( Kesmik yapımının ilgini çekmesine sevindim:)

17 Ekim, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Tata'cığım tatlı loru seven herkese uyar bence.Tabii güllacın tadını da sevmek şartıyla.Yaparsan eğer kenarlarını iyice yumuşatmalısın.Teşekkürler.
*****
Gül,canım benim demek bilerek sormadın etkinlikte yayınlayacaktır diye.Aslında bilgisayarımı kapatıp yatmak üzereyken son anda katılıverdim.Aklımdan etkinlik tamamen çıkmış.Son anda yayınladım yani.Ama galiba bu tarif iyi oldu.Güllaç tariflerinin içinde bu ilk galiba.
Senin lordan hoşlandığını biliyorum,şerbetten hoşlanmadığını da.Bu tarifte ikisi de mevcut.Ama beğeneceğini zannediyorum.Sana kendi ellerimle yapacağım inşaallah bu tatlıyı.
Öpüyorum seni...
*****
Sevgili Tabakta,beğendiğin için teşekkürler:)

17 Ekim, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Öznur'cuğum şerbetli olmasına rağmen gerçekten hafif bir tatlı.
*****
Hülya sana tatlı lor hakkında yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.teşekkürler canım.
*****
Ümran'cığım inan ki yayınlarken yurt dışında olup,güllaç bulamayacak olanları düşündüm ama yine de yayınladım:))))))

17 Ekim, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sennur Hanım,çok haklısınız hiçbir şey artık eski tadında değil zaten.Annem bu tatlıyı yaparken kesmiğin içine birazcık süt kaymağı da ekler nefis olur.Eğer kesmik seviyorsanız,gerçekten çok lezzetli bulacaksınız.
*****
Şükran'cığım durduğun kabahat.Hemen katıl bence,zamanı geçmediyse tabii.
*****
Teşekkürler Evrenbal:))

17 Ekim, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Behiye'ciğim evet her blogta bir güllaç tarifi var neredeyse.Aslına bakarsan onlarınki daha süslü görünüyor.Narlar,fındıklar,cevizler...
Benimki çok sönük gibi görünsede süsü içindeki kesmikte.Denersen mutlaka duymak isterim canım.
*****
Münevver'ciğim güllaca çok düşkün olduğun belli oldu:)))
*****
Sevgili Bocuruk,hem güllacı hem de kesmiği bukadar severken hiç durma dene derim.Senin çok rahat becerebileceğinden de eminim.Sadece iyice yumuşatman gerekli.Teşekkürler yorumun için.

17 Ekim, 2006  
Anonymous serap dedi ki...

ricotta(kesmik)bayilirim güllaca bayilirim ikisi bir araya gelince............. hmmmm bu tarifi yapmak farz oldu.
sevgiler.

17 Ekim, 2006  
Anonymous serinmavi dedi ki...

Elinize sağlık...

Selam&sevgiler

18 Ekim, 2006  
Anonymous candan dedi ki...

Beyhancımm
güllacı çok severim loruda severim buralarda bayağı populer ama güllaçta hiç rastlamamıştım paylaşım için teşekkürler
denemeye değer görünüyor
sevgilerimle

18 Ekim, 2006  
Blogger Hanife dedi ki...

Ellerine saglik Beyhan'cigim. Ben sutu kestirip helva yapiyorum onunl, harika oluyor.
Gullacla nasil olabilecegini dusunebiliyorum, ilk firsatta deneyecegim.
Ellerine saglik.

18 Ekim, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Serap ikisi bir arada nefis oluyor.Denersen haber verir misin?
*****
Teşekkürler Serinmavi
*****
Candan'cığım loru da güllacı da sevenlerin mutlaka denemelerini istiyorum.Harika oluyor bence:)
*****
Hanife'ciğim ben de senin helvanı çok merak ettim şimdi.Umarım denersen sonucu bildirirsin.

19 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyahncığım muhteşem.Bizim güllacımızın tadına bakıp sevmeyen yoktur.Ispartanın meşhur tatlısıdır ve harikadır .Ellerin dört görmesin.Memleketimizin meşhur yemeklerini, tatlılarını dünyaya tanıttığın için seninle ne kadar gurur duysam azdır.Seni Seviyorum.Herşey gönlünce olsun.

19 Ekim, 2006  
Anonymous SERAP dedi ki...

Beyhan kafaya koydum ya tarifi ve hemen yapmaya karar verdi .Kesmigi tutturamadim(herhalde elimdeki yagsiz sütten kaynaklandi).hemen arabaya atlayip en yakin markete gidip bari ricotta alayim dedim,ama oda ne Ricotta bitmis! Felaket!canim da bir cekti ki..... neyse o peyniri andiran alman peynirini alip eve geldim ve ise koyuldum.
Gercektende tahmin ettigim kadar güzel oldu.
Veeee itiraf etmeliyimki ilk defa Güllac ikinci aksam bitti....Hmmmmm
Paylasimin icin tesekkürler...

19 Ekim, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Evet nefis'ciğim gerçekten herkes çok ilginç buldu tarifi.hemen deneyen bile oldu,bak Serap deneyip haber bile verdi.Ben de seni seviyorum canım.
*****
Sevgili Serap,bloğunu etkinlik sayesinde buldum sanıyorum meğer bir önceki güzel yorumundan zaten blogunu görmüştüm.Çok dalgınım,afedersin.
Güllacı deneyip beğenmenize ne kadar çok sevindim anlatamam.Özellikle de bana haber vermen çok mutlu etti beni.Teşekkürler Serap,görüşmek üzere...

19 Ekim, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

İşte buna dayanamam. Ellerine sağlık annemler yalvaç tan gelirken benim için almışlar yemeğenlere şiddetle tavsiye ederimm.. NEŞE

24 Ekim, 2006  
Blogger meryem ezel dedi ki...

çok farklı çok muhteşem görünüyor mutlaka deniyecegim tarif def terimede çok güzel yakışacak ellerinize saglık

07 Ekim, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba.. bildigim ve cok sevdigim bir lezzet..ispartanin yalvac ilcesine ait bir tatli.ellerinize saglik..

25 Şubat, 2012  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa