30 Mayıs 2006

TAHİNLİ KURABİYE



Uzun zamandır,bir çok yemek günlüğünde görüp, tam bana göre hemen yapmalıyım dediğim tahinli kurabiyeyi yaklaşık bir ay önce deneyip çok beğenmiştim.Ancak bir türlü yayınlayamamıştım.
Yarın gelecek misafirim için aklıma ilk gelen tarif buydu.Benim gibi tahine düşkünseniz eğer mutlaka çok seveceksiniz.
Vanilya poşetlerinin arkasında ve bazı bloglarda verilen tariflerde margarin kullanılmış.Sert olacağı düşüncesiyle diğer tarifi uyguladım ve sıvı yağ kullandım.Sonuç mükemmel!!!
Isırdığınız an ağzınızda dağılan bir kurabiye...

MALZEMELER
  1. 1 Su bardağı şeker
  2. 1 Su bardağı tahin
  3. 1 Çay bardağı sıvı yağ
  4. 1 Çorba kaşığı yumuşak margarin
  5. 1 Yumurta
  6. 1 Poşet şekerli vanilin
  7. 3-3.5 Su bardağı un
  8. Ceviz
HAZIRLANIŞI
  • Şeker ve tahini iyice karıştırın.
  • Üzerine1 çorba kaşığı yumuşak margarini, sıvı yağı,şekerli vanilini ve 1 yumurtanın sarısını ekleyin.
  • Unu da ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle şekillendirin.
  • Daha sonra yumurtanın akına ve cevize batırarak tepsinize yerleştirin.
  • 175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirin

Etiketler:

25 Mayıs 2006

ALMAN PASTASI



Defalarca yapıp,her defasında daha güzel sonuç veren bu tarifi paşlaşmak istedim sizlerle.Malzemelerin az oluşu ve her an evimizde bulunan cinsten olmaları çok tercih edilir hale getiriyor pastayı.Bu pratik pastayı Portakal Ağacı 'nda görüp denemiştim.Şimdi asla vazgeçemediğim tarifler arasına girdi.
Tarifin asıl sahibi olan Gülsüm Hanım,tarifi için şöyle diyor,"çevremde kim varsa benim bu pastama bayılır o yüzden herkes öğrensin istiyorum"
Bizlere bu tarifi öğrettikleri için ikisine de teşekkür ediyor ve malzemelere geçiyorum.

MALZEMELER
kek
2 yumurta
1 çay bardağı şeker
60-70 gr.erimiş margarin
1 çay bardağı süt-yoğurt karışımı
3 çay bardağı elenmiş un(içine bir paket kabartma tozu da ekleyin)
krema
2 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
fındık kadar margarin
vanilya
pudra şekeri

HAZIRLANIŞI

1. kek malzemelerini sırayla karıştırıp yağlanmış yuvarlak kalıba dökün. (püf noktası: yaptığınız hamur fazla kaşık yardımına gerek kalmadan akmalı, akmıyorsa bir parça süt ekleyin.) önceden ısınmış fırında 170 derecede 20 dk.pişirin. (üstü fazla kızarmamalı)
2. margarin ve vanilya hariç krema malzemelerini karıştırıp kaynayana kadar pişirin. kaynayınca margarin ve vanilyayı ekleyin.
3. pişen keki(fazla kalın değil) ikiye bölün. arasına kremayı ılıtıp sürün keki kapatın. üzerine elekle bolca pudra şekeri serpin.

NOT:Ben kremasının tadını biraz artırmak amacıyla,1 tatlı kaşığı pudra şekeri ilave ettim.

Etiketler:

22 Mayıs 2006

KAHVALTILIK AVAKADO



Bir süredir bloğumu güncelleyemedim çünkü 6 aydır görmediğim annemle babam bir haftalığına bize geldiler.O kadar güzel ve o kadar çabuk geçti ki... Ne zaman geldiler,ne zaman uğurladık hiç anlayamadım.Bu bir hafta içinde çok güzel yemekler yaptık ama hiç birinin fotoğrafını çekemedim.En güzeli de,babamın yaptığı irmik helvasıydı.İyice öğrendim nasıl yaptığını inşallah kendim yapıp yayınlayacağım.

İki hafta önce kahvaltı için hazırladığım avakadonun tarifini vermek istiyorum.Gerçi avakado bitmek üzere ama bütün kış bir türlü ekleyemedim bloğuma diye şimdi vereceğim tarifini.



1 olgunlaşmış avakadoyu soyup,çekirdeğini çıkarıp,çatalla iyice ezin.İçine 2-3 diş sarımsağı,küçük bir parça peyniri,1 çorba kaşığı zeytinyağını ve tuzu ekleyip iyice karıştırın.
Üzerini pulbiberle süsleyin.Hafta sonu kahvaltılarınızda kızarmiş ekmeğinizin üstüne sürüp afiyetle yiyebileceğiniz bir tarif.

Afiyet olsun...

Etiketler:

06 Mayıs 2006

PASKALYA ÇÖREĞİ



Bir kaç gündür aklımda,paskalya çöreği yapmak vardı.Paskalya çöreğini,mayalı ve tatlı olduğu için çok severim.Aylık takip ettiğim yemek dergilerinden birinde aşamalı olarak tarifi görünce hemen sıvadım kolları ve mutfağa girdim.Pazardan aldığım ama pek tatlı olmadığı için yiyemediğimiz çileklerden de reçel yapıp mutfakta vakit geçirmeyi planlıyordum.Paskalya için tarifi okuyup uygulamaya başladım.Bir yandan da''un azalmış yeter mi acaba?'' diye düşünüyordum.Tarife bakıp,unu ölçünce sevindim yetecek diye.Mayayı sütün içine koydum,Diğer bütün malzemeleri karıştırma kabına koydum ve hamuru yoğurmaya başladım ki birde ne göreyim! Verilen unun ölçüsü tamamen yanlış.Nasıl sinirlendiğimi anlatamam.Aslında normalde un ölçülerini dikkate almadan göz kararı yaparım her şeyi ama un o kadar az ki...
Artık dergiye söylene söylene çıktım evden un almaya.Tabii bu arada hamur cıvık cıvık mutfakta beni bekliyor:))
Nihayet un miktarını tecrübeli ellerime (!) bırakarak başladım hamuru yoğurmaya.Üstünü kapatıp 2 saat beklettim ve saç örgüsü şekli verip pişirdim.
Sonuç SÜPER oldu.Bir kez daha anladım un miktarını insanın kendisinin ayarlaması gerektiğini.

Bu arada,paskalya çöreği,çilek reçeli hazırlığı,taze fasülye,susamlı simit derken,bir saatliğine girdiğim mutfaktan çıkamadım tabii.Neyse çok uzattığımın farkındayım, malzemelere geçelim.





MALZEMELER

  1. 1.5 Su bardağı ılık süt
  2. 1.5 Su bardağı pudraşekeri
  3. Yarım paket yaş maya
  4. 1 Çay kaşığı mahlep
  5. 1 Paket vanilya
  6. 1 Çay kaşığı tuz
  7. 1oo gr tereyağı veya 1 çay bardağı sıvı yağ
  8. 2 Yumurta
  9. Ceviz ya da fındık(üzeri için)
  10. Aldığı kadar un

HAZIRLANIŞI

Mayayı ılık sütle eritin.Bir karıştırma kabının içinde,eritip ılıttığınız tereyağını,yumurtayı(birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın) ve mayalı sütü karıştırın.Bu karışımın içine,pudraşekeri,mahlep,vanilya ve tuzu eleyin.Bütün malzemeleri iyice karıştırıp yavaş yavaş un eklemeye başlayın.Yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.Hamuru,ılık bir ortamda, en az iki saat mayalanmaya bırakın.

Hamurunuz gelince,portakal büyüklüğünde parçalar koparıp,sıvı yağ sürülmüş zeminde şekillendirin.Üzerine yumurta sarısı sürüp,ceviz taneleri serpip,bir süre daha bekleyin ve önceden ısıtılmış 170C fırında 20-25 dakika pişirin.

Bu ölçülerden 4 büyük paskalya çöreği çıkıyor.Dilerseniz hamurdan daha küçük parçalar koparıp,değişik şekiller verebilirsiniz.

Afiyet şeker olsun...

Etiketler:

02 Mayıs 2006

PAMUK POĞAÇA (PATATESLİ)



Bazı tarifler vardır ya onların yerine başka bir tarif denemeyi bile düşünmediğimiz,işte bu mayalı patatesli poğaça da benim için öyle.Hayatta tuttu tutmadı,kabardı kabarmadı derdi olmuyor.Lezzetine gelince galiba bu konuda yorum yapmama bile gerek yok.Tarif klasik mayalı hamur tarifi.Bu defa patatesli yaptım,peynir de çok yakışıyor bu hamura.Sıvı yağ kullanıldığı için yumuşacık pamuk gibi poğaçalarınız oluyor.Katı yağ kullanmak istemeyenler için oldukça güzel bir tarif.

MALZEMELER:

  1. 1 Su bardağı ılık süt
  2. 1 Su bardağı yoğurt
  3. 1 Su bardağı sıvı yağ
  4. 2 Adet yumurta
  5. 1 Paket yaş maya
  6. 3 yemek kaşığı şeker
  7. Ilık su
  8. Un
  9. Tuz
  10. 4-5 Adet patates
  11. 1 Kuru soğan
  12. Maydanoz,dereotu
  13. Karabiber,pulbiber
  14. 1 Tatlı kaşığı salça

HAZIRLANIŞI:

Ilık sütün içine mayayı ve şekeri koyun,kabarmasını bekleyin.Geniş bir karıştırma kabının içine,yumurtaları (birinin sarısını ayırın) kırın,yoğurdu,yağı ekleyip karıştırın.Kabaran mayayı,bu karışımın içine ekleyin.Un ve tuz ekleyerek,kulak memesinden daha yumuşak kıvamında bir hamur yoğurun.Eğer hamuru yumuşatmak isterseniz ılık su kullanabilirsiniz. Ilık bir ortamda hamurun 2 katı kadar kabarmasını bekleyin.

EKLEME:Sıvı malzemelerin içine un eklerken,hamuru çoğaltmak düşüncesiyle unu fazla ekleyip,ılık su kullanarak hamuru kulak memesinden daha yumuşak kıvamına getirebilirsiniz.Ben çoğunlukla böyle yapıyorum.

(Ben hamuru yoğurduktan sonra,kabın üzerine bir poşet geçirip,havluya sarıyorum ve kalorifer üzerinde mayalanmasını bekliyorum.Ama o gün kaloriferler yanmıyordu,içi sıcak su dolu büyük bir kabın içine,hamur kabını oturtup sardım.)

İÇ MALZEMESİNİN HAZIRLANIŞI:

Piyazlık doğradığınız soğanları, sıvı yağla kavurup,salçayı ekleyin.Birkaç dakika sonra haşlayıp çatalla ezdiğiniz patatesleri,karabiberi, pulbiberi ve tuzu ekleyin.İncecik kıyılmış maydanoz ve dereotunu da koyun.

Ceviz büyüklüğündeki hamurunuzun içine,patatesli karışımdan koyup,şekil verin.Bu aşamada hamurun elinize yapışmaması için,ellerinizı yağlayabilirsiniz.Üzerlerini yumurtalayın,susam ekerek önceden ısıtılmış 200C fırında üstü kızarana kadar pişirin.

NOT:Fırından çıkan tepsinin üzerini 10 dakika mutfak beziyle kapatırsanız poğaçalarınız yumuşacık olacaktır.

Afiyet şeker olsun...

Etiketler: