06 Mayıs 2006

PASKALYA ÇÖREĞİ



Bir kaç gündür aklımda,paskalya çöreği yapmak vardı.Paskalya çöreğini,mayalı ve tatlı olduğu için çok severim.Aylık takip ettiğim yemek dergilerinden birinde aşamalı olarak tarifi görünce hemen sıvadım kolları ve mutfağa girdim.Pazardan aldığım ama pek tatlı olmadığı için yiyemediğimiz çileklerden de reçel yapıp mutfakta vakit geçirmeyi planlıyordum.Paskalya için tarifi okuyup uygulamaya başladım.Bir yandan da''un azalmış yeter mi acaba?'' diye düşünüyordum.Tarife bakıp,unu ölçünce sevindim yetecek diye.Mayayı sütün içine koydum,Diğer bütün malzemeleri karıştırma kabına koydum ve hamuru yoğurmaya başladım ki birde ne göreyim! Verilen unun ölçüsü tamamen yanlış.Nasıl sinirlendiğimi anlatamam.Aslında normalde un ölçülerini dikkate almadan göz kararı yaparım her şeyi ama un o kadar az ki...
Artık dergiye söylene söylene çıktım evden un almaya.Tabii bu arada hamur cıvık cıvık mutfakta beni bekliyor:))
Nihayet un miktarını tecrübeli ellerime (!) bırakarak başladım hamuru yoğurmaya.Üstünü kapatıp 2 saat beklettim ve saç örgüsü şekli verip pişirdim.
Sonuç SÜPER oldu.Bir kez daha anladım un miktarını insanın kendisinin ayarlaması gerektiğini.

Bu arada,paskalya çöreği,çilek reçeli hazırlığı,taze fasülye,susamlı simit derken,bir saatliğine girdiğim mutfaktan çıkamadım tabii.Neyse çok uzattığımın farkındayım, malzemelere geçelim.





MALZEMELER

  1. 1.5 Su bardağı ılık süt
  2. 1.5 Su bardağı pudraşekeri
  3. Yarım paket yaş maya
  4. 1 Çay kaşığı mahlep
  5. 1 Paket vanilya
  6. 1 Çay kaşığı tuz
  7. 1oo gr tereyağı veya 1 çay bardağı sıvı yağ
  8. 2 Yumurta
  9. Ceviz ya da fındık(üzeri için)
  10. Aldığı kadar un

HAZIRLANIŞI

Mayayı ılık sütle eritin.Bir karıştırma kabının içinde,eritip ılıttığınız tereyağını,yumurtayı(birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın) ve mayalı sütü karıştırın.Bu karışımın içine,pudraşekeri,mahlep,vanilya ve tuzu eleyin.Bütün malzemeleri iyice karıştırıp yavaş yavaş un eklemeye başlayın.Yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.Hamuru,ılık bir ortamda, en az iki saat mayalanmaya bırakın.

Hamurunuz gelince,portakal büyüklüğünde parçalar koparıp,sıvı yağ sürülmüş zeminde şekillendirin.Üzerine yumurta sarısı sürüp,ceviz taneleri serpip,bir süre daha bekleyin ve önceden ısıtılmış 170C fırında 20-25 dakika pişirin.

Bu ölçülerden 4 büyük paskalya çöreği çıkıyor.Dilerseniz hamurdan daha küçük parçalar koparıp,değişik şekiller verebilirsiniz.

Afiyet şeker olsun...

Etiketler:

20 Yorum:

Anonymous candan dedi ki...

İyi pazarlar demeye gelmişken paskalya çöreği ile karşılaştım bayılırım bayılırım.Çokk öpüyorum ,Şimdi gideyim defterimi alıp geleyim OK.Pazar sayfasıda hazır bu arada:)))))))

07 Mayıs, 2006  
Anonymous NEFİS dedi ki...

Beyhancığım yaptığın her şey mükemmel.Ellerin dert görmesin.Keşke Ankarada olsanda Belfine ve İnci taneme de yapsaydın.Gerçi senin sohbetin yeter.Hiç bir şey yapmasanda olur.Çalıştığım için ben genelde hazır alıyorum.(Daha doğrusu past.gettiriyorum.)Seni sevuyorum.Sevgiyle kal.

08 Mayıs, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Sağolasın Candan'cım,ben de sana iyi bir hafta dilerim.Paskalya çöreğini sevmeyen yok galiba:))

Eee Nefis'ciğim insanın kayınpederinin pastanesi olunca yapmaz,getirtir tabii:)))Sizin pastaneyide severim tabii ama biliyorsun ki DENİZATININ yerini hiç biri tutmaz benim yanımda.Nazmiye Ablanın gülümsediğini görür gibi oldum:))))

08 Mayıs, 2006  
Blogger Safran dedi ki...

Beyhan canım daha hiç paskalya yapmayı denemedim ömrümde ama senin tariflerin hep güzel netice verir, mutlaka deneyeceğim, ellerine sağlık, öpüyorum :)

08 Mayıs, 2006  
Anonymous beyhan dedi ki...

Sağol Safran'cığım.Benim de ilk denememdi bu ve sürekli yapma kararı aldım.Umarım sen de beğenirsin:))

09 Mayıs, 2006  
Blogger sennur dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Burnuma, anneanneciğimin pişirdiği paskalya çöreklerinin kokusunu getirdin. Çook lezzetli görünüyorlar. Ellerine sağlık, afiyet olsun.
Sevgiyle kal

09 Mayıs, 2006  
Anonymous sinem dedi ki...

hu huuuu :)))) ben geldim,,,
bloğumdayım şekercim...

09 Mayıs, 2006  
Blogger evperisi dedi ki...

Yerim ben bu paskalya çöreklerini ellerine sağlık Beyhancığım nefissss gözüküyor...

09 Mayıs, 2006  
Blogger Burcu dedi ki...

Paskalya coregine bayilirim ama hic evde yapmayi denememistim. Sinavlardan sonra mutlaka deneyecegim, ayni hazirlar gibi. Hatta evde yapildigindan daha bile guzel :) Ellerine saglik...

09 Mayıs, 2006  
Blogger one ben bir sey dedi ki...

beyhancım merak ettim

11 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

İyiki varsın, dünya güzeli her yaptığın şey senin gibi harika oluyor.Ellerine sağlık. NEŞE ATACAN

11 Mayıs, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim yorumlarınız için:)

Candan'cığım senden sonra şimdi de ben ufak bir ev kazası geçirdim de:)) Şimdi iyiyim,merak etme canım.

Neşe Ablacığım,senin şu candan yorumların hep mutlu ediyor beni,öpüyorum:))

11 Mayıs, 2006  
Blogger akçahan dedi ki...

Ellerine sağlık Beyhan, sevgilerimle canım.

12 Mayıs, 2006  
Anonymous berrince dedi ki...

Anneler gunun kutlu olsun.
Sevgiler,

12 Mayıs, 2006  
Blogger Sonia dedi ki...

Beyhancim Anneler Gününü ktlarim. Sevgiler Sonia...

14 Mayıs, 2006  
Blogger Safran dedi ki...

Beyhancım, anneler gününü kutlarım, birlikte daha nicelerine inşallah, sevgilerimle...

14 Mayıs, 2006  
Anonymous candan dedi ki...

Beyhancım çokkk geçmiş olsun, Senin ve annenin anneler gününü de kutlarım.Sevgilerimle.

15 Mayıs, 2006  
Anonymous berrince dedi ki...

Paskalya çöreğini severim ama hiç evde kendım yapmamıstım. Denemekte fayda var gibi görünüyor :)
Ellerine sağlık Beyhan

16 Mayıs, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Sevgili arkadaşlarım;Akçahan,Berrin,Sonia,Safran ve Candan yorumlarınız için çok teşekkürler.

22 Mayıs, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Appгeciаtion tο my fаther whо tоld me оn the toρiс of this ωebsite, this weblog is actuаlly amazing.


my page; SEOPressor V5 review

10 Mart, 2013  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa