PASKALYA ÇÖREĞİ
Bir kaç gündür aklımda,paskalya çöreği yapmak vardı.Paskalya çöreğini,mayalı ve tatlı olduğu için çok severim.Aylık takip ettiğim yemek dergilerinden birinde aşamalı olarak tarifi görünce hemen sıvadım kolları ve mutfağa girdim.Pazardan aldığım ama pek tatlı olmadığı için yiyemediğimiz çileklerden de reçel yapıp mutfakta vakit geçirmeyi planlıyordum.Paskalya için tarifi okuyup uygulamaya başladım.Bir yandan da''un azalmış yeter mi acaba?'' diye düşünüyordum.Tarife bakıp,unu ölçünce sevindim yetecek diye.Mayayı sütün içine koydum,Diğer bütün malzemeleri karıştırma kabına koydum ve hamuru yoğurmaya başladım ki birde ne göreyim! Verilen unun ölçüsü tamamen yanlış.Nasıl sinirlendiğimi anlatamam.Aslında normalde un ölçülerini dikkate almadan göz kararı yaparım her şeyi ama un o kadar az ki...
Artık dergiye söylene söylene çıktım evden un almaya.Tabii bu arada hamur cıvık cıvık mutfakta beni bekliyor:))
Nihayet un miktarını tecrübeli ellerime (!) bırakarak başladım hamuru yoğurmaya.Üstünü kapatıp 2 saat beklettim ve saç örgüsü şekli verip pişirdim.
Sonuç SÜPER oldu.Bir kez daha anladım un miktarını insanın kendisinin ayarlaması gerektiğini.
Bu arada,paskalya çöreği,çilek reçeli hazırlığı,taze fasülye,susamlı simit derken,bir saatliğine girdiğim mutfaktan çıkamadım tabii.Neyse çok uzattığımın farkındayım, malzemelere geçelim.
MALZEMELER
- 1.5 Su bardağı ılık süt
- 1.5 Su bardağı pudraşekeri
- Yarım paket yaş maya
- 1 Çay kaşığı mahlep
- 1 Paket vanilya
- 1 Çay kaşığı tuz
- 1oo gr tereyağı veya 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 Yumurta
- Ceviz ya da fındık(üzeri için)
- Aldığı kadar un
HAZIRLANIŞI
Mayayı ılık sütle eritin.Bir karıştırma kabının içinde,eritip ılıttığınız tereyağını,yumurtayı(birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın) ve mayalı sütü karıştırın.Bu karışımın içine,pudraşekeri,mahlep,vanilya ve tuzu eleyin.Bütün malzemeleri iyice karıştırıp yavaş yavaş un eklemeye başlayın.Yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.Hamuru,ılık bir ortamda, en az iki saat mayalanmaya bırakın.
Hamurunuz gelince,portakal büyüklüğünde parçalar koparıp,sıvı yağ sürülmüş zeminde şekillendirin.Üzerine yumurta sarısı sürüp,ceviz taneleri serpip,bir süre daha bekleyin ve önceden ısıtılmış 170C fırında 20-25 dakika pişirin.
Bu ölçülerden 4 büyük paskalya çöreği çıkıyor.Dilerseniz hamurdan daha küçük parçalar koparıp,değişik şekiller verebilirsiniz.
Afiyet şeker olsun...
Etiketler: HAMUR İŞLERİ
19 Yorum:
İyi pazarlar demeye gelmişken paskalya çöreği ile karşılaştım bayılırım bayılırım.Çokk öpüyorum ,Şimdi gideyim defterimi alıp geleyim OK.Pazar sayfasıda hazır bu arada:)))))))
Beyhancığım yaptığın her şey mükemmel.Ellerin dert görmesin.Keşke Ankarada olsanda Belfine ve İnci taneme de yapsaydın.Gerçi senin sohbetin yeter.Hiç bir şey yapmasanda olur.Çalıştığım için ben genelde hazır alıyorum.(Daha doğrusu past.gettiriyorum.)Seni sevuyorum.Sevgiyle kal.
Sağolasın Candan'cım,ben de sana iyi bir hafta dilerim.Paskalya çöreğini sevmeyen yok galiba:))
Eee Nefis'ciğim insanın kayınpederinin pastanesi olunca yapmaz,getirtir tabii:)))Sizin pastaneyide severim tabii ama biliyorsun ki DENİZATININ yerini hiç biri tutmaz benim yanımda.Nazmiye Ablanın gülümsediğini görür gibi oldum:))))
Beyhan canım daha hiç paskalya yapmayı denemedim ömrümde ama senin tariflerin hep güzel netice verir, mutlaka deneyeceğim, ellerine sağlık, öpüyorum :)
Sağol Safran'cığım.Benim de ilk denememdi bu ve sürekli yapma kararı aldım.Umarım sen de beğenirsin:))
Sevgili Beyhan,
Burnuma, anneanneciğimin pişirdiği paskalya çöreklerinin kokusunu getirdin. Çook lezzetli görünüyorlar. Ellerine sağlık, afiyet olsun.
Sevgiyle kal
hu huuuu :)))) ben geldim,,,
bloğumdayım şekercim...
Yerim ben bu paskalya çöreklerini ellerine sağlık Beyhancığım nefissss gözüküyor...
beyhancım merak ettim
İyiki varsın, dünya güzeli her yaptığın şey senin gibi harika oluyor.Ellerine sağlık. NEŞE ATACAN
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim yorumlarınız için:)
Candan'cığım senden sonra şimdi de ben ufak bir ev kazası geçirdim de:)) Şimdi iyiyim,merak etme canım.
Neşe Ablacığım,senin şu candan yorumların hep mutlu ediyor beni,öpüyorum:))
Ellerine sağlık Beyhan, sevgilerimle canım.
Anneler gunun kutlu olsun.
Sevgiler,
Beyhancim Anneler Gününü ktlarim. Sevgiler Sonia...
Beyhancım, anneler gününü kutlarım, birlikte daha nicelerine inşallah, sevgilerimle...
Beyhancım çokkk geçmiş olsun, Senin ve annenin anneler gününü de kutlarım.Sevgilerimle.
Paskalya çöreğini severim ama hiç evde kendım yapmamıstım. Denemekte fayda var gibi görünüyor :)
Ellerine sağlık Beyhan
Sevgili arkadaşlarım;Akçahan,Berrin,Sonia,Safran ve Candan yorumlarınız için çok teşekkürler.
Appгeciаtion tο my fаther whо tоld me оn the toρiс of this ωebsite, this weblog is actuаlly amazing.
my page; SEOPressor V5 review
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa