02 Ocak 2008

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE



Çiğ köfte yerken ne kadar çok yoğrulduğunu bilsekte biraz rahatsız oluyoruz eşimle.Bir gün etsiz çiğ köfteyi denedik ve çok beğendik.İçimize sine sine yiyebildik.Böylece etsiz olanını tercih etmeye başladık.İnternetten yaptığım bir araştırma sonucu etsiz olanının tarifini buldum.Almanya'daki ablamdan da aldığım ip uçları sayesinde harika sonuçlar elde etmeye başladım.
Etsiz çiğ köfte olur mu demeyin,sadece bir kez deneyin.

MALZEMELER
  • 2 Su bardağı ince bulgur (ben esmer bulgur kullandım)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3-4 tane sarımsak
  • 1 orta boy domates
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limon
  • 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • yeşil soğan
  • maydanoz
  • tuz,pulbiber,karabiber,kimyon,yenibahar

HAZIRLANIŞI

Bulgurun üzerine 6-7 yemek kaşığı kaynar su döküp karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.Bulgurların biraz yumuşaması için,bir süre beklesin.Biraz yumuşayan bulgurun üzerine rendelenmiş domates,rendelenmiş soğan,sarımsak,salça ve yağı ekleyip iyice yoğurun.iyice yumuşayan bulgurun içine iri parçalara bölünmüş,çekirdekleri ayıklanmış limon parçalarını da ekleyip yoğurmaya devam edin.Karışımımız kıvam alınca limon kabuklarını çıkarın.İncecik kıyılmış yeşil soğan ve maydanozları ekleyip bir kez daha karıştırın ve elinizi sık sık suyla ıslatarak çiğ köfteleri şekillendirin.

*Domates ve soğanın büyüklüğüne bağlı olarak karışımın kıvamı biraz katıysa,biraz daha yağ ekleyerek veya elinizi suya batıra batıra karışımın kıvamını ayarlayabilirsiniz.

*Bu tarifi ilk yaptığımda bulgurun içine haşlanmış küçük bir patates koymuştum.Kıvamı çok güzel olmuştu.Aklınızda bulunsun.

*Aslında bu tarifte bulgur kaynar suyla ıslatılmıyor.Kuru bulgurun üzerine domates rendeleyip uzun uzun yoğrulacak.Biraz yumuşayınca soğan eklenip yine uzun uzun yoğurmak gerekiyor.Ama bu sıralar soğukalgınlığına bağlı halsizlik yaşadığım için sıcak suyla biraz şişirdim bulguru.Bu şekilde daha pratik oldu,lezzet farkı da olmadı.

*Araştırma yaparken bazı tariflerde,rendelenmiş domates yerine, kurutulmuş domates kullandıklarını gördüm.Bunu etin yerini tutması için kullandıklarını yazmışlar.Bana mantıklı geldi.Bir de bu şekilde deneyeceğim.

Afiyet olsun...

Etiketler:

29 Yorum:

Blogger NiNo dedi ki...

ellerinize saglik nefis gorunuyor

03 Ocak, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Beyhan, etsizini yemiştim ama yapmamıştım. Bugün işten gelince yaptım, çok lezzetli oldu, teşekkürler arkadaşım.
Akcahan

03 Ocak, 2008  
Blogger Beyhan dedi ki...

Teşekkürler Nino.
*****
Semanur'cuğum,biraz önce aklımdan geçmiştin:))
Afiyet olsun arkadaşım.Damak tadına güvendiğim kişilerdensin,senin beğenmen önemli benim için.Hoşça kal.

03 Ocak, 2008  
Blogger Beyhan dedi ki...

Gülçin'ciğim;
Sabah senden gelen yorumu okurken sildim yanlışlıkla:(
Nasılda hoşuma gitmişti.Neyse uçtu gitti işte.Kusura bakma oldu mu? Öptüm seni ve tatlı kızını.

03 Ocak, 2008  
Blogger Ferhanca dedi ki...

Beyhan cım nefis olmuş ellerine sağlık .Ben bunu Naciye (arkadaşım)de yemiştim ve sayfamada eklemiştim bilmem gördünmü .patatesliydi Naciye bir gece önceden domates rendesini bulgurun üstüne koyup domatesle şişiriyormuş ertesi günde patatesleri ekliyorum demişti ama harika bir lezzet çok severek yemiştim.afiyet olsun.Senin de yeni yılın kutlu olsun çok öpüyorum..

03 Ocak, 2008  
Blogger uygarimizlahayat dedi ki...

Hımmmmmm, görüntü muhteşem, eminim tadı da öyledir, ellerinize sağlık...

04 Ocak, 2008  
Blogger NuR dedi ki...

Canım, harika görünüyor, ellerine sağlık, afiyet olsun, ben de oğluşumun 5-6 yıldır feci halde tüketmesi üzerine etsizini yapmaya başladım. Bulguru ben-mari usulü demlendiriyor, 10 dakikada çiğ köfteyi hazırlıyorum, hiç de fena olmuyor, etsizinin sağlıklı olduğu kesin

05 Ocak, 2008  
Blogger Baharcicegi dedi ki...

bende etsiz olanini seviyorum,bir dahakine yapinca bizide davet edersin artik degilmi Beyhancim.
yeni yilda saglik huzur mutluluklar dilerim

05 Ocak, 2008  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

Beyhan'cığım,
Birsen'de etsiz yapar çiğ köfteyi ve çok da nefis olur.Sende etsiz olanı tercih etmekle iyi etmişsin..Senin elindende eminim çok nefis olmuştur..Ellerine sağlık canım.

Öpüyorum seni tatlım..Sevgiler

07 Ocak, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

selam sevgili site sahibi beyhan hanım:)hiç kuşkusuz güvenle denenebilir bi tarif...sizin tariflerinize çok güveniyorum.ÇÜNKÜ= bir zamanlar(komik ama) yaş mayayayı keşfedememiş olan BEN:)) poğaçalarımın istediğim gibi kabarmamasından şikayetçiydim...internette sitenize rastladım ve mükemmel bi poğaça tarifi aldım...püf noktası da cabası:)ve sonuç mükemmel olmuştu.çok teşekkür ederim.teşekkürüm çoooooooooooooooook geç oldu ama yinede etmeyi bir borç bildim açıkcası.Ha buarada vejeteryanlar için mükemmel bi tarif _etsiz çiğ köfte

08 Ocak, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Cig köfteyi cok severim ama etliyi kendim yapmaya pek güvenemiyorum.Böyle etsiz olunca bana daha cazip geldi,mutlaka deneyecegim.Ellerine saglik.

08 Ocak, 2008  
Blogger Beyhan dedi ki...

Ferhan'cığım şimdi senin tarifine bakacağım canım.
*****
Uğurböceği,teşekkürler.
*****
Sennur Hanım,sizin yaptığınız gibi yapmak gerek aslında.Bir defa da sizin yönteminizle yapacağım.
*****
Öznur,ne demek arkadaşım keşke yakın olsaydık seve seve hazırlar,davet ederdim.Karşılıklı çay içip konuşmak istediğim kişiler arasındasın.
*****
Gül,bazı zevklerimiz Birsen'le benziyor.Akdenizliyiz ya hemşehri sayılıyoruz biraz:)),damak zevklerimizin benzemesi belkide bundan.Öpüyorum seni...
*****
Sevgili Kar kelebeği,yorumunuz hiç geç olmadı bence en iyi zamanda yazmışsınız.Yazdıklarınız bana nasıl iyi geldi anlatamam.Birilerinin tariflerimden faydalandığını duyduğum zaman çok mutlu oluyorum.
*****
Kızılcıkşurubu dene mutlaka bayılacaksın.Şimdiden afiyet olsun.

09 Ocak, 2008  
Blogger Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Canım güzel görünüyor ellerine sağlık.
Sevgiler…

10 Ocak, 2008  
Blogger Tijen dedi ki...

Beyhan'cığım,
Bir günde iki kere görünce olur mu acaba? Yani işe mi girişmeli bilmem ki?

10 Ocak, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancığım bir sorun var sana yorum bırakamıyorum:( Çiğ et zaten sağlıklı değil, burda bazı arkadaşlar kuru kırmızı biber ve domatesi akşamdan ıslatıp onunla yuğruyorlar, harika oluyor. Ellerine sağlık tarifin çok hoş. Sevgiyle canım.

11 Ocak, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Günaydın herkese...Sevgili Beyhan,acaba değişik soslarda hazırlanmış makarna tariflerinide denesek mi bigün?Makarna hastasıyımda:))-Sevmeyen yoktur diye düşünüyorum .üstelik iyi bi alternatif.Mesela yemek yapmaya yeni başlamış kızlar için (mesela ben);güzelliği garanti bir yemektir makarna...Güzel bir sosla masanın ana yemeği haline geliveriyo hemen:)) takdirine sunuyorum...hoşçakalın

11 Ocak, 2008  
Blogger bir dilim bir tutam dedi ki...

Beyhancim benim enistem Antepli.Antepte bu köfteye "yagli köfte" diyorlar.ÖPTÜM

11 Ocak, 2008  
Blogger yemek dedi ki...

Görüntüye saatlerce bakabilirim! Çünkü tadını çok iyi biliyorum. Denesek mi diyen arkadaşlara denememeleri bir kayıp olur demek isterim. Antep'in yağlı köftesi bu. Dediğin gibi ıslatılmadan yapılıyor aslı ve tadını birebir etkiliyor. Çok zor daolmuyor aslında.
Sevgiler...

13 Ocak, 2008  
Blogger Hanife dedi ki...

Beyhan'cigm,
Gecen sene esimin kuzeni de bize soz vermis ve cig kofte yapmisti. Hani ben hic anlamam cunku.. Icine et koymamisti ve esime soylemedik, yoksa yemez diye. Bir guzel afiyetle yedi ve bayildi tabii. Sonrasinda soyledigimizde cok bozuldu ama, kandirildigi icin. Ama ben masumdum:)
Yani etlisinden lezzet olarak hic farki yok, gonul rahatligiyla yiyorsunuz..
Ellerine saglik.

15 Ocak, 2008  
Blogger loungetime dedi ki...

Bende uzunca bir süredir fındıklı çiğ köfte alıyorum. Etli olunca insanın içine sinmiyor.
Ellerinize sağlık

18 Ocak, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

kesinlikle favorim etsiz cigkofte ...etlisini hic yiyemem ellerinize saglik...

02 Şubat, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Doğuda çiğ köfte kıymayla – etle yapılır ve genellikle , kutlamalarda , düğünlerde , sıra gecelerinde , kına gecelerinde , özel günlerde ve misafir gelince yapılır. Bundan dolayı çiğ köfte orada bulunan herkese yetecek çoklukta yapılır. Bundan dolayı eğer çiğ köfte doğuda taze sevilmektedir. Yani ertesi güne kalan çiğ köfte bir çiğ köfte sever tarafından yenmemektedir. Bu duruma karşılık doğu kadını zekasını kullanarak çiğ köfteyi ertesi güne kızartarak – pişirerek – kaynatarak getirip beylerinin , misafirlerinin önüne sunmuştur. Tadı da gayet beğenilmiştir. Bu durum da şunu ispatlamaktadır ki etli çiğ köfte pişirilerek de yenilebilmektedir. Adult , sexy köfte. Tabi herkesin damak zevki başka onun için pişmiş çiğ köfte güzeldir diye bir genelleme de bulunmak yanlış olur.

08 Şubat, 2009  
Anonymous Adsız dedi ki...

Teşekkürler, tarif tam kıvamında olmuş. Yalnız yağa dikkat etmeli, fazla olursa tadı kaçıyor. herşeyi içinde hazır olarak almak isterseniz, HepsiAntep.com adresinden yardımcı olmak isteriz.
Afiyet olsun.

unutmadan cevizde katılabiliyor buna

23 Şubat, 2009  
Anonymous Adsız dedi ki...

hanımlar fındıkla da deneyin harika olucak

28 Şubat, 2009  
Anonymous Adsız dedi ki...

Çok Teşekkürler Ablacım ercekten Çok Güzel Oldu Mütişsin Tarfilerinin Devamını Bekliyoruz

27 Ağustos, 2009  
Blogger Unknown dedi ki...

Sıcak su dökmesseniz daha iyi olur, bulgur şişiyor çabuk oluyor..
İçine fındık ve cviz ince çekilmiş atılırs, ve bira daha salça ve isot kulanırsanız mükemel bir tat yakalayabilirsiniz. Tavsiyemdir bir gün deneyin.
iyi günler.

05 Ekim, 2009  
Anonymous etsiz çiğ köfte dedi ki...

yemek bi bambaşka sağlıklı hem lezzetli özellikle komageneyse :)

13 Nisan, 2011  
Anonymous Yaşar Önal dedi ki...

Gerçekten çok güzel görünüyor. Bir an önce akrabaları toplayıp deneyelim. Benim gibi akrabalarımda çok seviyor çiğ köfteyi.

19 Ağustos, 2011  
Blogger erem dedi ki...

valla beyhan hanım teşekkür ederim. hakikatten müthiş oldu. yoğurdukça eksikliği tespit edip tamamladık. eşim ve ben 2 bardak bulgurdan yapıp yedik. şimdi 2 bardak bulguru daha hazırlamaya başladık :)

erem özel - bursa

11 Eylül, 2011  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa