24 Mart 2008

PONÇİK



Mayalı tatlı hamur sevenler,haydi hemen mutfağa...

Benim tariflerimi deneyenler ve elimden pasta börek yiyenler damak zevkimi iyi bilirler.Bu tam bize göre bir tarif.

Bu mükemmel tarif için Sibel'e (Sibel'in kahvesi) çok teşekkür ederim.O içine elma,tarçın ve ceviz karışımı koymuş.Ben bir çorba kaşığına yakın kayısı reçeli koydum.İnanılmaz güzel oldular. Mayalı hamurdan olduğu için ertesi güne biraz bayatladılar ama biz o haline bile bayıldık.

MALZEMELER
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • ½ çay bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 50 gr tereyağı (oda ısısında)
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • Üzerine,½ çay bardağı pudra şekeri

İÇ MALZEMESİ:Kayısı reçelinin tanelerinden veya sevdiğiniz başka reçellerden kullanabilirsiniz.

HAZIRLANIŞI

1-Unu derince bir kaba eleyip maya ile karıştırın. Toz şekeri, yumurtayı, tereyağı ve ılık sütü ekleyip yoğurun. Elinize yapışmayan, yumuşak ve elastik bir hamur haline gelince üzerini streç filmle kapatıp ılık ortamda 50 dk kadar mayalanmaya bırakın.

3.-Mayalanan hamuru 8 bezeye ayırın.(ben 10 bezeye ayırdım) Her bezenin içine hazırladığınız içten 1 kaşık kadar koyup kapatın. Kapattığınız yeri parmak uçlarınızla iyice yapıştırıp avucunuzda yuvarlayın

4.-Hazırladığınız bezeleri yağlı kağıt serili tepsiye sıralayın. 30 dk daha bekletin.

5.-Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15 dk kadar pişirin. Kontrol edip üzerleri güzelce kızardıysa fırından alın. Soğuduktan sonra üzerlerine bolca pudra şekeri eleyin.

NOT:Ben tarifte olmadığı halde 1 çay kaşığı mahlep koydum hamura.Nasıl güzel koktu anlatamam.

Ponçikleri yerken berliner hamuruna (donuta) benzerliği dikkatimizi çekti.Üstelik yağda kızarmadığı içinde içimize sinerek yiyebildik.

Etiketler:

13 Yorum:

Blogger Damak Tadı dedi ki...

Canım gerçekten büyük tesadüf olacaktı..)

Ponçiklerin tıpkı Berliner'e benzemiş..İçlerine şırınga ile marmelat sıkmış olsaydın belkide aynısı olacaktı..))Ben birden lorlu tatlı kurabiye sandım.Çok nefis olmuşlar canım,ellerine sağlık..

Kocaman öpüyorum seni..

Sevgiler..

25 Mart, 2008  
Blogger Sibel dedi ki...

Mahleple ve kayısı reçeliyle de denemeye kesin karar verdim:))
Tekrar eline sağlık!

25 Mart, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancığım harika gözüküyorlar.içerisine fındık fıstık konulsa da güzel olur herhalde. Mayalılardan korkuyorum ben, hiç başaramadım şimdiye kadar. Afiyet olsun canım benim. Sevgiyle

26 Mart, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyorlar,ellerine saglik.Sevgiler.

26 Mart, 2008  
Blogger ev perisi;) dedi ki...

Hep yapmak istediğim bir tatlıdır bu lakin bir türlü fırsat olmamıştır işte fırsat bu fırsat yapılsın;)
öpüyorum seni ellerine sağlık canım...
Arada bi uğada kahve içelim;)

27 Mart, 2008  
Blogger tees dedi ki...

ne güzel olmuşlar ellerine sağlık bende denemiştim ama bu kadar muntazam yapamamıştım...neşeli haftasonları diliyorum...

29 Mart, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhan hanımcıgım,
Daha onceki pizza ,borek gibi tariflerinizi uygulamıştım ve mükemmel üstü sonuçlar almıştım.
Bu poncik tarifinizi geçen hafta yegenlerime yapayım dedim.
Ama tatsız ve katı oldu. Ben 50 gr yerine yarısı kadar tereyagı kullandım.
Paskalya çöregi gibi bir tad bekliyordum..
şekeri az mı acaba ?

31 Mart, 2008  
Blogger Beyhan dedi ki...

Gül sağol canım,Berliner hamuruna çok benzedi gerçekten.İçlerinde zaten kayısı reçeli var.Bu yüzden benzedi daha çok.Tekrar teşekkürler,öpüyorum.
*****
Sevgili Sibel,Bu nefis tarifi Almanya'da yaşayan ablam da denedi ve bayıldılar.Çok teşekkürler.
*****
Nazlı'cığım aslında mayalılar en kolayları.Hem de en zevkli olanı.Mesela bu tarifte hiç zorlanmıyor insan.Keşke sana yaptıklarımdan ikram edebilseydim.
*****
Kızılcık şurubu,teşekkürler:)
*****
Şükran'cığım afiyetle ye canım.Öpüyorum.
*****
Sevgili Tees,çok teşekkür ederim beğendiğiniz için.

31 Mart, 2008  
Blogger Beyhan dedi ki...

Zeynep Hanım,
Öncelikle hayal kırıklığı yaşadığınıza çok çok üzüldüm.O kadar garantili bir tarif ki aslında.
Şimdi benim aklıma ilk gelen şey; yağ miktarını yarıya indirirken un miktarını azaltmadınız mı acaba?Hem yağı yarıya indirip hem de unu 2.5 bardak kullandıysanız eğer sonuç aynen sizin de dediğiniz gibi katı olacaktır.Şeker miktarına gelince,ponçik zaten tatlımsı bir pasta.Kek ya da kurabiye gibi şeker tadı yoğun olmuyor.Ama içine koyduğumuz reçelle üzerine serptiğimiz pudra şekeri sayesinde zaten biraz daha tatlanıyor.Ama oldukça hafif bir şeker hissediliyor hamurunda.Eğer size çok az geldiyse şeker miktarını artırın mutlaka.Bana kalırsa yağ miktarıyla hiç oynamayın derim.Topu topu 50 gr.Bu da ponçik başına 5 gr düşmesi demek oluyor.Eğer tarifime küsmediyseniz:))bir kez de böyle deneyin derim.
Benim tariflerimden memnun kalanlara ponçiği mutlaka alıştırmak istiyorum.İnşallah yardımcı olabilmişimdir.
Sonucu bana bildirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Sevgiler...

31 Mart, 2008  
Blogger NuR dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Eşim bayılır, ama ben hiç denemedim evde yapmayı, çok lezzetli olduğundan eminim, ellerine sağlık canım
Sevgiyle kal

03 Nisan, 2008  
Blogger Aslı dedi ki...

Görüntü süper, peluş sanki :) Lezzet olarak da süper olduğunu düşünüyorum... Ellerinize sağlık tarifi hemen bir kenara not alacağım...
Sevgiler...

08 Nisan, 2008  
Blogger NuR dedi ki...

Sevgili Beyhan, nasılsın, post yenilenmeyince hemen meraklanıyorum, kendine iyi bak
Sevgiyle kal

12 Nisan, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

gece gece görüp üsenmesem kalkip yapicam:))
iLK DEFA RASTLADIM BLOGUNUZA VE TARIFLERINIZI COK BEYENDIM.

Fakat takipe almiyorum size öyle bir link bulamadim:(((

22 Ocak, 2012  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa