24 Şubat 2009

EKMEK KADAYIFI



Sevgili arkadaşlarım 2 aydır sayfamı güncelleyemedim.Bunun sebebi sayfamı açtığımda karşıma babamın fotoğrafının çıkması mı,üzerimdeki rehavet mi bilinmez.Aslında paylaşmam gereken belki 50 ye yakın tarif birikti.Takı tasarım kursundan hemen sonra yemek kursuna da başladım.Nasıl bir tembellikse artık bir tane bile tarif ekleyemedim yeni öğrendiklerimden.Bu sabah PAMUK POĞAÇAMA gelen bir yorum beni harekete geçirdi.Beni takip eden,tariflerimi yapıp yiyen ve beğenip bana bildiren insanlar varken sayfamı güncellememek haksızlık diye düşündüm.Nihayet babamın meşhur ekmek kadayıfının tarifini yazıyorum.

MALZEMELER
-1 tane ekmek kadayıfı
-2 kg tozşeker (çok tatlı sevenler 2.5 kg şeker kullanabilirler)
-2 litreye yakın su
-1/2 limonun suyu
-1 kg kaymak

HAZIRLANIŞI
Poşetinden çıkardığınız ekmek kadayıfını geniş bir tepsiye koyun.(tepsiye koymadan hızlı hareketlerle suya tutup çekebilirsiniz.)Bu arada yaklaşık 2 kg şeker ve aynı oranda su ile şerbeti kaynatın.Suyu şekerden biraz daha az tutarsanız,kadayıfınız daha tatlı olacaktır.(Çok tatlı sevenler şekeri biraz artırabilirler)

Küçük bir tavaya bir su bardağı kadar tozşekeri dökün ve ocağın altını açın.Şekerin eriyip kahverengi olmasını bekleyin.(yani,şekeri yakın,karamelize olsun.)Eriyen,karamelize olan şekeri,kaynamakta olan şerbete ekleyin,karıştırın ve bir iki taşım daha kaynatın,limon suyunu ekleyip altını kapatın.Babam tarifi yazdırırken şekeri yakıp şerbete ekleyince şerbet güzel bir renk alıyor dedi.

Tepside bekleyen ekmek kadayıfının üzerine hazırladığınız şerbetten bir miktar dökün ve ocağın üzerine koyun.Kısık ateşte kadayıf şerbeti çekinceye kadar tutun.Kalan şerbeti ekleyin ve tepsiyi döndüre dödüre büyük bir sabırla şerbeti çektirip kadayıfın yumuşamasını bekleyin.Bu arada kadayıf büyüyüp genişlemeye başlayacaktır.Tepsinin büyük olması bunun için gerekli.Bir yandan tepsiyi hafif hareketlerle çevirip,bir yandan da kenardaki şerbeti kadayıfın üzerine dökün.(alttaki fotoğraftaki gibi.)Buradaki amaç; çok kuru olan ekmek kadayıfının yumuşamayan yerinin kalmamasını sağlamak.Kadayıfınız yumuşayınca ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.Soğuyan kadayıfı dilimleyip kaymakla servis yapın.

Afiyet,şeker olsun...

Etiketler:

7 Yorum:

Blogger Tuba dedi ki...

Haklisin Beyhan'cim. Hosgeldin.

24 Şubat, 2009  
Anonymous Adsız dedi ki...

gozumuz pc de kalmisti:)))

25 Şubat, 2009  
Blogger NuR dedi ki...

Aaaaaaa evet ya, yeter tembellik ettiğin:))) çok sevindim. Annemin favori tatlısı, evinde hep vardır, bazen takılırım, bir yerlerde sürekli ekmek kadayıfı yapan cüceler mi saklıyorsun? diye
Sevgiyle kal

25 Şubat, 2009  
Blogger NAZLICA dedi ki...

Kim seni yazmaya yönelttiyse teşekkür ederim Beyhancığım. Senin yokluğunu hissediyoruz. Kursta öğrendiğin yemek, pasta tariflerini heyecanla bekliyorum.Öptüm seni. İhmal etme buraları. Sevgiyle

27 Şubat, 2009  
Blogger akçahan dedi ki...

Seni buralarda görmek çok güzel Beyhan! Yemek kursu ürünlerini sabırsızlıkla bekliyoruz.. Sevgilerle...

03 Mart, 2009  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

Çok şükür Beyhan'cığım..Seni görmek beni çok mutlu etti..Hoşgeldin.

03 Mart, 2009  
Blogger bahar dedi ki...

merhaba sevgili Beyhan'cığım. Takip ettiğim sitelerime eklemiş olduğum için şöyle bir ziyaretine geleyim dedim, bir süredir yoksun herhalde. görüşmek dileğiyle.sevgilerle.

09 Mart, 2009  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa