08 Mart 2006

PİŞİ



Bazı arkadaşlarım pişi tarifini vermemi istemişlerdi.Nihayet bugün yaptım pişiyi.(Nokul tarifime bakarsanız hamur malzemelerinin aynı olduğunu göreceksiniz) İnsan annesinden öğrendiği şeyi çok uzaklarda yapıp yerken boğazına düğümleniyormuş meğer:( Aslında pişiyi bahçeye yaktıkları ateşin üzerinde,kocaman tavalarda yaparlar,dolayısıyla pişiler de büyük büyük olur.Ben malesef ocakta küçük tavada yaptığım için biraz küçük oldular.(aslında ben böylesini daha çok seviyorum)
Hamur cıvık olacağı için tavaya yakın bir yerde şekil verip hemen tavaya koymanızı tavsiye ederim.Yoksa tavaya gidinceye kadar şekli bozulabilir.Soğutmadan yemek istediğimiz için fotoğraflara çok uğraşamadım.Tabağa sadece peynir koyup çektim fotoğrafı ama yanında mutlaka domates ve salatalık yenmeli diye düşünüyorum.Bir kase pekmeze banıp banıp yerseniz çok beğeneceğinizden eminim.Şimdi malzemelere geçelim artık.



MALZEMELER

  • 5 Su bardağı un
  • 2 Çay kaşıyı tuz
  • 1 Çorba kaşığı yoğurt
  • 1 Çorba kaşığı sıvıyağ
  • 42 gr. yaş maya( 1 paket=42 gr)
  • 3 Adet kesme şeker
  • ılık su
  • Kızartmak için bolca sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Ilık suyun içine mayayı,yoğurdu,yağı, şekerleri koyup biraz karıştırın ve kabarmasını bekleyin.Bir karıştırma kabının içindeki una tuzu ekleyip karıştırın.Unun orta kısmını açıp kabaran mayalı karışımı dökün ve hamura yedirin.Hamuru yoğururken ılık suya ihtiyacınız olacak.Yavaş yavaş ılık suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın.Aynen nokul hamurunda olduğu gibi çarpa çarpa oldukça cıvık bir hamur elde edin.

Karıştırma kabını büyük bir poşetin içine sokup,üzerini sıkıca sarıp hamurun gelmesini bekleyin.Hamur iki katına çıktığı zaman elinizi bolca yağlayıp hamuru toparlayın ve iyice kızdırılmış derin yağda pişilerinizi kızartın.

Afiyet olsun...

Etiketler:

56 Yorum:

Blogger Burcu dedi ki...

İnanılmaz lezzetli gözüküyor. Ellerine sağlık canım :)

08 Mart, 2006  
Anonymous Tülin dedi ki...

Beyhan, eline sağlık pişileri yapmışsın sonunda. Ne güzel anıları canlandırdın şimdi.

09 Mart, 2006  
Anonymous berrince dedi ki...

Şimdi benimde anılarım canlandı gözümde. Malum hemşeri sayılırız ya :) Bahçede yakılan ateş, üzerinde kocaman bir tava sonra ateşin başında elinde bir kase pekmezle pişi lerin pişmesini bekleyen :)) ben geldim aklıma. Ahh ahhh ne güzel günlerdi o günler..

09 Mart, 2006  
Blogger NAZLICA dedi ki...

Beyhan; Gerçekten çocukluğuma döndüm anlatımınızla. Anneme bunun adı ne diye sorardım Pişi derdi ama ben bişi anladığım için ısrar ederdim:)) Reçelle özellikle yemeye bayılırım. Çok uzun zamandır yemiyorum, hatırlattın bana. Sevgiler

09 Mart, 2006  
Blogger evperisi dedi ki...

Beyhancığım ;
Nice mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum canım...
Doğum gününü 3 gün gecikmeyle kutluyorum kabul et lütfen...
Bu arada pişiler de harika gözüküyo...

09 Mart, 2006  
Blogger NAZLICA dedi ki...

Sevgili Beyhan; Link için teşekkür ederim. Şimdi baktım sanıyorum daha önce de eklemişsin Hem NAZLICA, hem de NAZLICA HOBBY olarak gözüküyor. Haber vereyim dedim canım. Sevgiler

09 Mart, 2006  
Anonymous beyhan dedi ki...

Teşekkür ederim Burcu'cum.Beğendiğine sevindim:)

Şükran'cım ne demek kabul etmez miyim hiç? Çok çok teşekkür ederim:)

Tülin,Berrin Yorumlarınız çok duygulandırdı beni.Aynı yörenin insanlarının anıları da benziyor birbirine ne güzel:)

Sevgili Nazlıca seni çocukluğuna döndürebildiysem ne mutlu bana.Gerçekten bazıları buna bişi diyorlar.Reçelle ve özellikle pekmezle harika olur.Linklere gelince evet daha önce de eklemişim meğer:))Çok teşekkürler.

09 Mart, 2006  
Anonymous cicegim dedi ki...

merhaba siz de mi ıspartalısınız yoksa. ayrıca geçmiş doğum gününüzü kutlarım nice yıllara benim doğumgünüm de yarın.ayrıca kadastro teknikeriymişsiniz benim erkek arkadaşım da öyle.öpüyorum hoşçakalın

09 Mart, 2006  
Blogger Pinar dedi ki...

Bu Kayseri'nin yemeklerinden mi? Cok guzel gorunuyor ama kizartma benim korkulu ruyam o yuzden sanirim denemem zaman alacak :) Ayrica gecmis dogum gununuzu kutluyorum, insallah cok guzel, mutlu, saglikli, sevdiklerinizle beraber, harika br yil gecirirsiniz. Sevgiler.

09 Mart, 2006  
Anonymous sinemcik dedi ki...

beyhancım sobelemiştin beni...bişeyler yazmaya çalıştım şekercim...görüşürüz canım benim...

10 Mart, 2006  
Anonymous Gulipek dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Pi$i tarifi icin cok tesekkurler. Harika gorunuyorlar. Yas maya yerine kuru maya kullanabilir miyim? Burada (Riyad) yas mayaya rastlayamadim henuz.
Ben cocukken Kumla`daki yazligimizda bir lokmaci amcamiz vardi. Kahvalti tabagi buyuklugunde lokmalar yapar, camakenli arabasinda satardi. Aksamustleri lokmalari (pi$ileri) sicak sicak alabilmek icin yolunu gozlerdik. Sade ya da uzerine pudra sekeri serperek satardi. Ben tabii ki sekerli tercih ederdim. O amca gibi lokma satan hickimseye rastlamadim baska yerde. Biraz uzattim galiba.

11 Mart, 2006  
Blogger saziye dedi ki...

Beyhan'cığım ellerine sağlık. İzmir'de, kayınvalidemler pişpiş der buna, bazen içini açıp peynir koyarak kızartılır. Özellikle pazar kahvaltılarında çay ve peynirle harika olur. Sevgiler..

11 Mart, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Merhaba Çiçeğim,evet Isparta'lıyım.Doğum günümü kutladığın için teşekkürler:))

Pınar'cım bu Kayseri yemeklerinden değil sanırım.Hemen hemen her yörede farklı isimlerle biliniyor.Akdeniz bölgesinde böyle yapıldığını biliyorum.Doğum günümü kutladığın için teşekkürler:)

Sinemcik yazını zevkle okudum canım,sağol:)

Rica ederim Gülipek pişileri beğenmene sevindim.Yaşmaya yerine kuru maya da kullanabilirsin.Yaş maya olması kesinlikle şart değil.Anılarından bahsetmen çok hoşuma gitti,sevgilerimle...

Evet Şaziye'cim kahvaltıya çok uygun.Pişpiş denildiğini hiç duymamıştım.Yorumun için teşekkürler.

11 Mart, 2006  
Anonymous candan dedi ki...

Arkadaşım pişi pişi yapmış bayılırımmmm:)))) ,iyi bir hafta diliyorummmm:))sevgilerimle:)))

13 Mart, 2006  
Blogger nsevil dedi ki...

burada edirne de yani lokma diyorlar.ama çanakkale de pişi denirmiş.babaanneciğim öyle dersi.ilk aklıma gelen oydu..

13 Mart, 2006  
Anonymous nisan24 dedi ki...

nefiz görünüyo

14 Mart, 2006  
Anonymous nisan24 dedi ki...

beyhan hanim sabah kahvaltisina pisi leriniz den yaptim cok lezzetli oldu sizinde ellerinize saglik

tariflerinizden yararlanicam SEVGILER

14 Mart, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Candan ve Nagihan yorumlarınız için teşekkürler:)))

Sevgili Nisan tarifi deneyip sonucu bildirmene çok sevindim.Afiyet olsun:))

14 Mart, 2006  
Blogger akçahan dedi ki...

Sevgili Beyhan, şaşırdım doğrusu, ben Sivas ve Tokat dışında pişi dendiğini bilmiyordum. Bursa da lokma, Trakya'da kulaç dendiğini duymuş ve sadece bizim bölgede pişi dendiğini düşünmüştüm. Ellerine sağlık.İyi hatırlattın, yarın da ben yapayım. Sevgiler.

14 Mart, 2006  
Anonymous candan dedi ki...

Merhaba arkadaşım nasılsın?Çokk öpüyorum:)))

16 Mart, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Candan'cığım iyiyim teşekkürler:))

Sevgili Akçahan,Akdeniz bölgesinde pişi deniyor.Böylece ben de senden Sivas ve Tokat'ta da pişi dendiğini öğrenmiş oldum.

17 Mart, 2006  
Anonymous candan dedi ki...

nasılsın beyhancım:)))

17 Mart, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Sağolasın Candan'cığım iyiyim:)))

17 Mart, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

canım yine harika şeyler yapmışsın ellerin dert görmesin pazar günü kahvaltıda yedik harikaydı seni seviyorum neşe atacan

22 Mart, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Canım benim afiyet olsun,ben de seni seviyorum:)))

22 Mart, 2006  
Anonymous nefis dedi ki...

Ispartalı olup ta Pişiyi bilmeyen varmıdır?.Beyhancığım hatırlarmısın.Annem yazın yapardı kahvaltılarda yerdik.Özellikle reçelle bayılırım.Ah o güzel günler.Sihirli bir değnek olsada o günlere dönsek.Bahçede yediğimiz kızartmalar,gene hep beraber olsak canım.Ama hepimiz ayrı şehirlerde hatta (Belginciğim )ülkelerdeyiz.Seni Seviyorum.

29 Mart, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancigim cok tesekurler tarifi ben cok istemistim bende yalvacliyim ve annem cok yapardi.

08 Nisan, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Teşekkürler Yalvaç'lı arkadaşım.Adını yazarmısın lütfen kim olduğunu çok merak ettim

08 Nisan, 2006  
Anonymous reyhan dedi ki...

biz de yaptık pişiyi yurtdışında. özlemişiz nitekim. teşekkür ederiz tarif için.

hamurun üzerine susam veya çörek otu da serpiştirirseniz lezzet katıyor...

24 Şubat, 2007  
Blogger nevin dedi ki...

selamlarrr, ben ne zamandır bu görüntüdeki lokma(pişi)resmini arıyorum, zira hamileyim tek canımın istediği şey bu oldu tüm hamileliğim boyunca. ben ıspartalı değilim ama orada uzun yıllar çalıştım benim memleketime çok benzer yemekleri var.
teşekkürler

13 Temmuz, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Reyhan,pişiyi deneyip beğendiğinize sevindim.Cevabın çok geç oldu,kusuruma bakmayın.Sizin gibi yurtdışındakiler için bu tarifler ne kadar önemli iyi biliyorum.Afiyet olsun.
*****
Sevgili Nevin,Ispartada uzun yıllar yaşadıysanız bahçelerde yapılıp yoldan gelene geçene dağıtıldığına da şahit olmuşsunuzdur.İnşallah tarifi deneyip,pişileri yemişsinizdir.Hamileyken canınız istemiş,keşke ben yapıp size ikram edebilseydim.

BEYHAN

13 Temmuz, 2007  
Blogger elif dedi ki...

sevgili beyhan,
bugun kandil diye annemi arayıppisi tarifi alacaktım,hic gerek kalmadı. nete girer girmez bu tarifle karsılastım. cok tesekkurler. kandiliniz mubarek olsun..

19 Temmuz, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

Afiyet olsun Elif,senin de kandilin mübarek olsun.Yorumunla beni sevindirdin:)

BEYHAN

20 Temmuz, 2007  
Blogger perera dedi ki...

Beyhan hanım,
tarifiniz için çok teşekkürler. Ilık su miktarı nedir? Ben önce bira ılık su ile mayayı erittim, ama sanırım az geldi sonra da ilave edince fazla oldu. Hamuru zor toparlayıp tavaya koyduk.

07 Ağustos, 2007  
Blogger özlem dedi ki...

ellerinize saglık gerçekten çok süper gözüküyor.insan görünce yapmak istiyor.şu an benim yapmak istedigim gibi .

27 Ağustos, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

ben melis gerçekten teşşkür ederim...hamileyim şuan kocamla yapıyoruz buarada saat gecenin yarısı:)))

19 Eylül, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

PErera,ılık su için miktar veremiyorum malesef.Hamuru cıvık bir kıvama getirecek kadar kullanıyorum ben.Eğer su fazla geldiyse biraz un ekleyebilirsin mesela.Zaten bu hamur poğaça hamurları gibi kulak memesi kıvamında olmayacak.Bağaı cıvık olmalı.Afiyet olsun.
*****
Özlem,teşekkürler...
*****
Sevgili Melis,ben yorumu şimdi gördüm.Belki de siz pişiyi yapıp yediniz bile.Umarım çok hoşunuza gitmiştir.Sonucu bildirirsen çok sevinirim.Afiyet olsun.

BEYHAN

19 Eylül, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sevgili Perera,
Sanırım sorunu yanlış anlamışım. Mayayı eriteceğin ılık su bir çorba kasesi kadar olsun.Hamuru inceltirken kullanacağın ılık suya ölçü veremiyorum.Hamurun iyice cıvık oluncaya kadar ılık su ekleyeceksin.
İnşallah yardımcı olabilmişimdir.

19 Eylül, 2007  
Anonymous gülçin dedi ki...

elinize sağlık ben nekadar denediysem yapamadım

21 Eylül, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sevgili Gülçin keşke yapıp sizlere ikram edebilsem.

21 Eylül, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

beyhan ellerine sağlık annanem çok yapardı pişiyi sabahları biz kalkmadan petnir domates salatalık ve çayla doya doya yerdik o günleri çok özledim:(

18 Şubat, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili beyhan ne kadar ılık su koyacağız onun bir ölçüsü olsaydı sevinirdim.ben hamurun yumuşaklığını tutturamıyorum.onun için herşeyin tam ölçüsünü bilmem gerek

17 Mart, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili beyhan ne kadar ılık su koyacağız onun bir ölçüsü olsaydı sevinirdim.ben hamurun yumuşaklığını tutturamıyorum.onun için herşeyin tam ölçüsünü bilmem gerek

17 Mart, 2008  
Blogger Beyhan dedi ki...

Şuanda size ılık suyun miktarını vermem imkansız.Hamuru iyice cıvıklaştıracak kadar ılık su eklenecek.Ama tekrar yaptığımda sizin için tam olarak ne kadar ılık su koyduğuma dikkat edeceğim.Yardım edemediğim için üzgünüm.

17 Mart, 2008  
Anonymous Adsız dedi ki...

Karadeniz'in heryerinde var bu vazgeçilmez tat.Sadece isimleri farklı, birisi pişi der birisi başka bişey... SELİN

15 Temmuz, 2008  
Anonymous Engin dedi ki...

Burasıda olmazsa aç kalıcaz :S tarif için teşekkürler.. deniyicem bakim inşallah beceririm xD

24 Kasım, 2008  
Blogger idemce dedi ki...

Sonunda sitenizde buldum aradığım pişi hamurunun tarifini. Ben ıspartalıyım ve tam bizim yöremizdekiler gibi yapıyorsunuz. Yarın deneyeceğim. Çok teşekkürler.

12 Şubat, 2009  
Blogger idemce dedi ki...

Bugün denedim gerçekten nefis oldu. Yoğururken ılık suyun içine yarı yarıya süt koydum ben (annem önerdi:)) enfes oldu. 6 tane yedim :(( geri kalanını baba oğul yiyorlar. Çok teşekkürler...

13 Şubat, 2009  
Blogger Beyhan dedi ki...

Ellerinize sağlık İdemce.Pişiyi deneyip beğenmeniz beni çok mutlu etti.Hem de Ispartalı birinin beğenmesi beni çok etkiledi.Afiyet olsun.
Sevgiler...

13 Şubat, 2009  
Anonymous Adsız dedi ki...

sevgili beyhan tarifini şimdi okudum ve oğlum babaannesinden gördüğü için benden istedi benim eşimde karaağaçlı

21 Şubat, 2009  
Blogger seçil dedi ki...

merhaba bende ıspartalıyım gelendostlu tarifinizi denedim harika oldu hatta esim bağımlısı oldu uc dört günde bir istiyor yapıyorum ve severek yiyoruz emegıne sağlık

24 Şubat, 2009  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sevgili seçil,
Tarifi beğenmenize çok sevindim.Haber vermeniz çok hoş.Ispartalılar çoğalıyor.Gelendostu da Şarkikaraağacı da iyi bilirim çünkü annem ve babam Yalvaçlı:)
sevgilerimle...

24 Şubat, 2009  
Anonymous ferhaT dedi ki...

pişi inanılmaz bir buluş diye tahmin ediyorum ben böyle harika birşey yemedim beyhanın dediği gibi peynir ve domates ile bir harika

21 Ağustos, 2009  
Blogger fatma dedi ki...

slm ben fatma beyhancım tarıflerını çok begendım üyeyım artık.))bundan sonra tarıflerını denıyccem canım şimdılık iyi akşamlar görüşmek üzere bbbyy

01 Kasım, 2010  
Anonymous Pişi Tarifi dedi ki...

Pişi tarifi için teşekkürler.Emeğinize sağlık.

02 Mart, 2012  
Blogger cerenim.com dedi ki...

selam ben de İsvec'te yasiyorum ve bu aksam yapacagim sizin tarifinizi:)

09 Eylül, 2012  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa