PİŞİ
Bazı arkadaşlarım pişi tarifini vermemi istemişlerdi.Nihayet bugün yaptım pişiyi.(Nokul tarifime bakarsanız hamur malzemelerinin aynı olduğunu göreceksiniz) İnsan annesinden öğrendiği şeyi çok uzaklarda yapıp yerken boğazına düğümleniyormuş meğer:( Aslında pişiyi bahçeye yaktıkları ateşin üzerinde,kocaman tavalarda yaparlar,dolayısıyla pişiler de büyük büyük olur.Ben malesef ocakta küçük tavada yaptığım için biraz küçük oldular.(aslında ben böylesini daha çok seviyorum)
Hamur cıvık olacağı için tavaya yakın bir yerde şekil verip hemen tavaya koymanızı tavsiye ederim.Yoksa tavaya gidinceye kadar şekli bozulabilir.Soğutmadan yemek istediğimiz için fotoğraflara çok uğraşamadım.Tabağa sadece peynir koyup çektim fotoğrafı ama yanında mutlaka domates ve salatalık yenmeli diye düşünüyorum.Bir kase pekmeze banıp banıp yerseniz çok beğeneceğinizden eminim.Şimdi malzemelere geçelim artık.
MALZEMELER
- 5 Su bardağı un
- 2 Çay kaşıyı tuz
- 1 Çorba kaşığı yoğurt
- 1 Çorba kaşığı sıvıyağ
- 42 gr. yaş maya( 1 paket=42 gr)
- 3 Adet kesme şeker
- ılık su
- Kızartmak için bolca sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
Ilık suyun içine mayayı,yoğurdu,yağı, şekerleri koyup biraz karıştırın ve kabarmasını bekleyin.Bir karıştırma kabının içindeki una tuzu ekleyip karıştırın.Unun orta kısmını açıp kabaran mayalı karışımı dökün ve hamura yedirin.Hamuru yoğururken ılık suya ihtiyacınız olacak.Yavaş yavaş ılık suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın.Aynen nokul hamurunda olduğu gibi çarpa çarpa oldukça cıvık bir hamur elde edin.
Karıştırma kabını büyük bir poşetin içine sokup,üzerini sıkıca sarıp hamurun gelmesini bekleyin.Hamur iki katına çıktığı zaman elinizi bolca yağlayıp hamuru toparlayın ve iyice kızdırılmış derin yağda pişilerinizi kızartın.
Afiyet olsun...
Etiketler: HAMUR İŞLERİ
56 Yorum:
Beyhan, eline sağlık pişileri yapmışsın sonunda. Ne güzel anıları canlandırdın şimdi.
Şimdi benimde anılarım canlandı gözümde. Malum hemşeri sayılırız ya :) Bahçede yakılan ateş, üzerinde kocaman bir tava sonra ateşin başında elinde bir kase pekmezle pişi lerin pişmesini bekleyen :)) ben geldim aklıma. Ahh ahhh ne güzel günlerdi o günler..
Beyhan; Gerçekten çocukluğuma döndüm anlatımınızla. Anneme bunun adı ne diye sorardım Pişi derdi ama ben bişi anladığım için ısrar ederdim:)) Reçelle özellikle yemeye bayılırım. Çok uzun zamandır yemiyorum, hatırlattın bana. Sevgiler
Beyhancığım ;
Nice mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum canım...
Doğum gününü 3 gün gecikmeyle kutluyorum kabul et lütfen...
Bu arada pişiler de harika gözüküyo...
Sevgili Beyhan; Link için teşekkür ederim. Şimdi baktım sanıyorum daha önce de eklemişsin Hem NAZLICA, hem de NAZLICA HOBBY olarak gözüküyor. Haber vereyim dedim canım. Sevgiler
Teşekkür ederim Burcu'cum.Beğendiğine sevindim:)
Şükran'cım ne demek kabul etmez miyim hiç? Çok çok teşekkür ederim:)
Tülin,Berrin Yorumlarınız çok duygulandırdı beni.Aynı yörenin insanlarının anıları da benziyor birbirine ne güzel:)
Sevgili Nazlıca seni çocukluğuna döndürebildiysem ne mutlu bana.Gerçekten bazıları buna bişi diyorlar.Reçelle ve özellikle pekmezle harika olur.Linklere gelince evet daha önce de eklemişim meğer:))Çok teşekkürler.
merhaba siz de mi ıspartalısınız yoksa. ayrıca geçmiş doğum gününüzü kutlarım nice yıllara benim doğumgünüm de yarın.ayrıca kadastro teknikeriymişsiniz benim erkek arkadaşım da öyle.öpüyorum hoşçakalın
Bu Kayseri'nin yemeklerinden mi? Cok guzel gorunuyor ama kizartma benim korkulu ruyam o yuzden sanirim denemem zaman alacak :) Ayrica gecmis dogum gununuzu kutluyorum, insallah cok guzel, mutlu, saglikli, sevdiklerinizle beraber, harika br yil gecirirsiniz. Sevgiler.
beyhancım sobelemiştin beni...bişeyler yazmaya çalıştım şekercim...görüşürüz canım benim...
Sevgili Beyhan,
Pi$i tarifi icin cok tesekkurler. Harika gorunuyorlar. Yas maya yerine kuru maya kullanabilir miyim? Burada (Riyad) yas mayaya rastlayamadim henuz.
Ben cocukken Kumla`daki yazligimizda bir lokmaci amcamiz vardi. Kahvalti tabagi buyuklugunde lokmalar yapar, camakenli arabasinda satardi. Aksamustleri lokmalari (pi$ileri) sicak sicak alabilmek icin yolunu gozlerdik. Sade ya da uzerine pudra sekeri serperek satardi. Ben tabii ki sekerli tercih ederdim. O amca gibi lokma satan hickimseye rastlamadim baska yerde. Biraz uzattim galiba.
Beyhan'cığım ellerine sağlık. İzmir'de, kayınvalidemler pişpiş der buna, bazen içini açıp peynir koyarak kızartılır. Özellikle pazar kahvaltılarında çay ve peynirle harika olur. Sevgiler..
Merhaba Çiçeğim,evet Isparta'lıyım.Doğum günümü kutladığın için teşekkürler:))
Pınar'cım bu Kayseri yemeklerinden değil sanırım.Hemen hemen her yörede farklı isimlerle biliniyor.Akdeniz bölgesinde böyle yapıldığını biliyorum.Doğum günümü kutladığın için teşekkürler:)
Sinemcik yazını zevkle okudum canım,sağol:)
Rica ederim Gülipek pişileri beğenmene sevindim.Yaşmaya yerine kuru maya da kullanabilirsin.Yaş maya olması kesinlikle şart değil.Anılarından bahsetmen çok hoşuma gitti,sevgilerimle...
Evet Şaziye'cim kahvaltıya çok uygun.Pişpiş denildiğini hiç duymamıştım.Yorumun için teşekkürler.
Arkadaşım pişi pişi yapmış bayılırımmmm:)))) ,iyi bir hafta diliyorummmm:))sevgilerimle:)))
burada edirne de yani lokma diyorlar.ama çanakkale de pişi denirmiş.babaanneciğim öyle dersi.ilk aklıma gelen oydu..
nefiz görünüyo
beyhan hanim sabah kahvaltisina pisi leriniz den yaptim cok lezzetli oldu sizinde ellerinize saglik
tariflerinizden yararlanicam SEVGILER
Candan ve Nagihan yorumlarınız için teşekkürler:)))
Sevgili Nisan tarifi deneyip sonucu bildirmene çok sevindim.Afiyet olsun:))
Sevgili Beyhan, şaşırdım doğrusu, ben Sivas ve Tokat dışında pişi dendiğini bilmiyordum. Bursa da lokma, Trakya'da kulaç dendiğini duymuş ve sadece bizim bölgede pişi dendiğini düşünmüştüm. Ellerine sağlık.İyi hatırlattın, yarın da ben yapayım. Sevgiler.
Merhaba arkadaşım nasılsın?Çokk öpüyorum:)))
Candan'cığım iyiyim teşekkürler:))
Sevgili Akçahan,Akdeniz bölgesinde pişi deniyor.Böylece ben de senden Sivas ve Tokat'ta da pişi dendiğini öğrenmiş oldum.
nasılsın beyhancım:)))
Sağolasın Candan'cığım iyiyim:)))
canım yine harika şeyler yapmışsın ellerin dert görmesin pazar günü kahvaltıda yedik harikaydı seni seviyorum neşe atacan
Canım benim afiyet olsun,ben de seni seviyorum:)))
Ispartalı olup ta Pişiyi bilmeyen varmıdır?.Beyhancığım hatırlarmısın.Annem yazın yapardı kahvaltılarda yerdik.Özellikle reçelle bayılırım.Ah o güzel günler.Sihirli bir değnek olsada o günlere dönsek.Bahçede yediğimiz kızartmalar,gene hep beraber olsak canım.Ama hepimiz ayrı şehirlerde hatta (Belginciğim )ülkelerdeyiz.Seni Seviyorum.
Beyhancigim cok tesekurler tarifi ben cok istemistim bende yalvacliyim ve annem cok yapardi.
Teşekkürler Yalvaç'lı arkadaşım.Adını yazarmısın lütfen kim olduğunu çok merak ettim
biz de yaptık pişiyi yurtdışında. özlemişiz nitekim. teşekkür ederiz tarif için.
hamurun üzerine susam veya çörek otu da serpiştirirseniz lezzet katıyor...
selamlarrr, ben ne zamandır bu görüntüdeki lokma(pişi)resmini arıyorum, zira hamileyim tek canımın istediği şey bu oldu tüm hamileliğim boyunca. ben ıspartalı değilim ama orada uzun yıllar çalıştım benim memleketime çok benzer yemekleri var.
teşekkürler
Sevgili Reyhan,pişiyi deneyip beğendiğinize sevindim.Cevabın çok geç oldu,kusuruma bakmayın.Sizin gibi yurtdışındakiler için bu tarifler ne kadar önemli iyi biliyorum.Afiyet olsun.
*****
Sevgili Nevin,Ispartada uzun yıllar yaşadıysanız bahçelerde yapılıp yoldan gelene geçene dağıtıldığına da şahit olmuşsunuzdur.İnşallah tarifi deneyip,pişileri yemişsinizdir.Hamileyken canınız istemiş,keşke ben yapıp size ikram edebilseydim.
BEYHAN
sevgili beyhan,
bugun kandil diye annemi arayıppisi tarifi alacaktım,hic gerek kalmadı. nete girer girmez bu tarifle karsılastım. cok tesekkurler. kandiliniz mubarek olsun..
Afiyet olsun Elif,senin de kandilin mübarek olsun.Yorumunla beni sevindirdin:)
BEYHAN
Beyhan hanım,
tarifiniz için çok teşekkürler. Ilık su miktarı nedir? Ben önce bira ılık su ile mayayı erittim, ama sanırım az geldi sonra da ilave edince fazla oldu. Hamuru zor toparlayıp tavaya koyduk.
ellerinize saglık gerçekten çok süper gözüküyor.insan görünce yapmak istiyor.şu an benim yapmak istedigim gibi .
ben melis gerçekten teşşkür ederim...hamileyim şuan kocamla yapıyoruz buarada saat gecenin yarısı:)))
PErera,ılık su için miktar veremiyorum malesef.Hamuru cıvık bir kıvama getirecek kadar kullanıyorum ben.Eğer su fazla geldiyse biraz un ekleyebilirsin mesela.Zaten bu hamur poğaça hamurları gibi kulak memesi kıvamında olmayacak.Bağaı cıvık olmalı.Afiyet olsun.
*****
Özlem,teşekkürler...
*****
Sevgili Melis,ben yorumu şimdi gördüm.Belki de siz pişiyi yapıp yediniz bile.Umarım çok hoşunuza gitmiştir.Sonucu bildirirsen çok sevinirim.Afiyet olsun.
BEYHAN
Sevgili Perera,
Sanırım sorunu yanlış anlamışım. Mayayı eriteceğin ılık su bir çorba kasesi kadar olsun.Hamuru inceltirken kullanacağın ılık suya ölçü veremiyorum.Hamurun iyice cıvık oluncaya kadar ılık su ekleyeceksin.
İnşallah yardımcı olabilmişimdir.
elinize sağlık ben nekadar denediysem yapamadım
Sevgili Gülçin keşke yapıp sizlere ikram edebilsem.
beyhan ellerine sağlık annanem çok yapardı pişiyi sabahları biz kalkmadan petnir domates salatalık ve çayla doya doya yerdik o günleri çok özledim:(
sevgili beyhan ne kadar ılık su koyacağız onun bir ölçüsü olsaydı sevinirdim.ben hamurun yumuşaklığını tutturamıyorum.onun için herşeyin tam ölçüsünü bilmem gerek
sevgili beyhan ne kadar ılık su koyacağız onun bir ölçüsü olsaydı sevinirdim.ben hamurun yumuşaklığını tutturamıyorum.onun için herşeyin tam ölçüsünü bilmem gerek
Şuanda size ılık suyun miktarını vermem imkansız.Hamuru iyice cıvıklaştıracak kadar ılık su eklenecek.Ama tekrar yaptığımda sizin için tam olarak ne kadar ılık su koyduğuma dikkat edeceğim.Yardım edemediğim için üzgünüm.
Karadeniz'in heryerinde var bu vazgeçilmez tat.Sadece isimleri farklı, birisi pişi der birisi başka bişey... SELİN
Burasıda olmazsa aç kalıcaz :S tarif için teşekkürler.. deniyicem bakim inşallah beceririm xD
Sonunda sitenizde buldum aradığım pişi hamurunun tarifini. Ben ıspartalıyım ve tam bizim yöremizdekiler gibi yapıyorsunuz. Yarın deneyeceğim. Çok teşekkürler.
Bugün denedim gerçekten nefis oldu. Yoğururken ılık suyun içine yarı yarıya süt koydum ben (annem önerdi:)) enfes oldu. 6 tane yedim :(( geri kalanını baba oğul yiyorlar. Çok teşekkürler...
Ellerinize sağlık İdemce.Pişiyi deneyip beğenmeniz beni çok mutlu etti.Hem de Ispartalı birinin beğenmesi beni çok etkiledi.Afiyet olsun.
Sevgiler...
sevgili beyhan tarifini şimdi okudum ve oğlum babaannesinden gördüğü için benden istedi benim eşimde karaağaçlı
merhaba bende ıspartalıyım gelendostlu tarifinizi denedim harika oldu hatta esim bağımlısı oldu uc dört günde bir istiyor yapıyorum ve severek yiyoruz emegıne sağlık
Sevgili seçil,
Tarifi beğenmenize çok sevindim.Haber vermeniz çok hoş.Ispartalılar çoğalıyor.Gelendostu da Şarkikaraağacı da iyi bilirim çünkü annem ve babam Yalvaçlı:)
sevgilerimle...
pişi inanılmaz bir buluş diye tahmin ediyorum ben böyle harika birşey yemedim beyhanın dediği gibi peynir ve domates ile bir harika
slm ben fatma beyhancım tarıflerını çok begendım üyeyım artık.))bundan sonra tarıflerını denıyccem canım şimdılık iyi akşamlar görüşmek üzere bbbyy
Pişi tarifi için teşekkürler.Emeğinize sağlık.
selam ben de İsvec'te yasiyorum ve bu aksam yapacagim sizin tarifinizi:)
Beyhancigim adim aysen gorguorta mahallesinden lakabimiz hocalar. Pisi tarifi ararken yeni gordum mesajini seneler sonra.
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa