30 Mart 2006

TAHİNLİ KATMER



İşte haftasonu kahvaltıları için harika bir lezzet.Hem tahinli hem de çıtır çıtır:)
Bu ölçülerden aşağıda gördüğünüz gibi 3 - 4 adet katmer çıkıyor.Kalabalıksanız iki ölçüden yapmanızı tavsiye ederim.



MALZEMELER

1/2 kg. un
Yaş maya (yarım paket=20gr)
1 Çay bardağı ılık süt veya su
2 Adet kesme şeker
1 Çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Tahin (dilediğiniz kadar)
Hamur yoğururken kullanmak üzere ılık süt veya su


HAZIRLANIŞI

Bir kabın içine,bir çay bardağı ılık süt,maya,şeker ve sıvı yağı koyup 10-15 dakika kadar mayanın kabarmasını bekleyin.Bir karıştırma kabına koyduğumuz unun içine tuz ekin ve mayalı karışımı döküp hamuru yoğurmaya başlayın.Hamurun kulak memesinden biraz daha yumuşak kıvamda olması gerekiyor.Bu yumuşaklığı elde etmek için bir miktar ılık süt dökerek yoğurun. Sıcak bir ortamda üstünü sıkıca örttüğünüz hamurun iki kat olmasını bekleyin.

Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp un serpilmiş bir zeminde oklava yardımıyla açın ve üzerine tahin sürün.Açılan bu hamur bir kenarından kıvrılarak rulo yapın.Sonra bir kenarından yine kıvırarak bir salyangoz gibi yuvarlak hale getirin. Salyangoz haline gelen hamurun diğer kenarını(yani ucunu) hamurun ortasına bastırın.Bütün bezeleri bu hale getirdikten sonra,üzerine yine un serpin ve oklavayla açın. Sonra hafif yağlanmış teflon tavada iki tarafını pişirin.
Bu haftasonu denersiniz belki:))

Afiyet şeker olsun...

Etiketler:

16 Yorum:

Blogger Sonia dedi ki...

Beyhancim valla yeme de yaninda yat olmus. Bursanin da tahinli pidesi meshurdur. Ama senin anlatiminla ben bunu sacta pisirsem olur mu?
Önümüzdeki hafta bahceye gidecegiz bir iki hafta kalacagiz orada yaparim. Sevgiler Sonia.
Bu arada Forumu sormussunuz. linkini vereyim:
ASMALI KONAK FORUM
http://www.lckenbusch4.forumabi.com/

30 Mart, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Sevgili Sonia tabiki saçta yapabilirsiniz.Hatta bunun orjinali saçta pişenidir.Okadar güzel olur ki misler gibi de kokar.Bahçe de yapma şansım olsaydı keşke benim de:((
Şimdiden afiyet olsun:))
Forum için teşekkürler.

30 Mart, 2006  
Blogger nsevil dedi ki...

ay çok güzel görünüyorlar.bu aç saatte iyide gider aslında..
neyse şapkalarımın tığını soruyorsun.ben şu ördüğüm fıstıklı şapkaları 2,5 numara tığla örüyorum.mika gibi var ya şiş tığın küçüğü.

30 Mart, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Ah Beyhancığım şimdi Yalvac ta olsak Bahçede yapsak.Nasıl olur tatlım.Ellerine sağlık çok güzel gözüküyor.Ellerine sağlık.Öptüm

31 Mart, 2006  
Blogger manolya dedi ki...

Harika görünüyorlar, ellerine saglik. Bu hafta deneyecegim kismet olursa.
Sevgiler

31 Mart, 2006  
Anonymous candan dedi ki...

Beyhancım harika görünüyorlar deneyeceğim.Bir şeyin içine tahin girdimi lezzetine doyulmuyor zaten:))) iyi hafta sonları:)))çok öpüyorum.

01 Nisan, 2006  
Blogger Sibel dedi ki...

Eskiden her Ramazan başında babaannem sacta yufka ekmeği yapar, en sonunda da tahinli katmer (babaannem "tahanlı" der:) yapardı. Bu aslında sac hazırlanmışken imece usulü toplanıp bazlamalar, yufka ve sac börekleri pişiren kadınların elinin dinlenmesi için, yani işleri bitince yemeleri için yapılırmış. Çoğu kez hemen ocak başında sıcakken yendiği için de akşama evin beyine ve çocuklara pek düşmezmiş:) Bizde hakikaten öyle olurdu, her seferinde niye hepsini bundan yapmadınız derdik ve bazlamadan yemek istemezdik. Halbuki hepsinin tadı ayrıdır, sonradan anladım tabi.. Şimdi pek yapamıyor artık babaannem, ama annem bazen tavada yapar, tahinli herşey gibi bunu da zevkle yeriz.

Sevgilerimle Beyhan, sitenizi beğeniyorum.

01 Nisan, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Nagihan,Nefis,Manolya ve Candan
Yorumlarınız için teşekkür ederim.Katmerimi beğenmenize çok sevindim.
Sevgili Sibel hoşgeldiniz siteme.Yorumunuz çok güzel,anlattığınız sahne gözümde canlandı adeta.Gerçekten birçok şeyin tadını sonradan anlıyoruz.
Sitemi beğenmeniz benim için çok sevindirici,teşekkürler.

01 Nisan, 2006  
Blogger evperisi dedi ki...

Çok iştah açıcı...
Tahini de katmeri de çok severim eline sağlık!

01 Nisan, 2006  
Anonymous didem şahin dedi ki...

SELAMLAR CANIM,
GERÇEKTENDE SÜPER GÖRÜNÜYOR NE GÜZEL KABARMIŞ.BENİM EŞİM ASLEN AFYON SANDIKLILIDIR.ONLARIN TAHİNLİ VE HAŞHAŞLI KATMERİ MEŞHURDUR.BENDE EŞİMLE BERABER ALIŞTIM BU DEĞİŞK LEZZETE.
İYİ HAFTALAR DİLİYORUM SEVGİLER

02 Nisan, 2006  
Blogger just my stories dedi ki...

ellerine saglik, cok leziz gozukuyor ama aklima birsey takildi, boyle tahinli olunca biraz boyle tadsiz tuzsuz mu oluyor acaba, icine pekmez filan mi katsak yoksa bu boyle tuzlu sekilde mi yeniyor? ben tam bir tatli canavari oldugum icin tuzlu herseye nasil tatli eklenir arayisindayim:)

sevgiyle,
Banu

02 Nisan, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Sağol Şükran ben de tahin düşkünüyüm senin gibi:))

Didem doğru söylüyorsun Afyon'da da çok sevilir katmer,sana iyi haftalar canım:))

Merhaba Banu,evet seninde dediğin gibi tam bir tatlı canavarı olduğun belli oldu:)) Bu şekilde yapınca zaten hamurun içinde tuz olduğu için tuzlu katmer oluyor.Yanında çay,peynir zeytin,domates olursa nefis olur.
Ama hamura tuz koymassan ve tahine bolca şeker karıştırıp hamura sürersen de tam senlik şekerli bir katmer olur:)))

02 Nisan, 2006  
Blogger Merail dedi ki...

Ellerine saglik Beyhancim,
ilginc tarif ve malzemeleride az..:)
gorusuruz..

03 Nisan, 2006  
Anonymous berrince dedi ki...

Beyhan, annemde bunun haşhaşlısını yapar. Tahin sever biri olarak eminim buda çok lezzetli olmuştur. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

03 Nisan, 2006  
Blogger Burcu dedi ki...

Katmeri çok severim, tahinlisini hiç denemedim ama güzel olacağından şüphem yok. Ellerine sağlık canım, afiyetler olsun :)

03 Nisan, 2006  
Anonymous Beyhan dedi ki...

Teşekkürler Meral,gerçekten malzemesi azdır katmerin.

Evet Berrin dediğin gibi haşhaşlı da yapılır o da nefis olur.

Burcu'cuğum tahinlisini denersen beğeneceğine benim de şüphem yok:)

03 Nisan, 2006  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa