TAHİNLİ KATMER
İşte haftasonu kahvaltıları için harika bir lezzet.Hem tahinli hem de çıtır çıtır:)
Bu ölçülerden aşağıda gördüğünüz gibi 3 - 4 adet katmer çıkıyor.Kalabalıksanız iki ölçüden yapmanızı tavsiye ederim.
MALZEMELER
1/2 kg. un
Yaş maya (yarım paket=20gr)
1 Çay bardağı ılık süt veya su
2 Adet kesme şeker
1 Çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Tahin (dilediğiniz kadar)
Hamur yoğururken kullanmak üzere ılık süt veya su
HAZIRLANIŞI
Bir kabın içine,bir çay bardağı ılık süt,maya,şeker ve sıvı yağı koyup 10-15 dakika kadar mayanın kabarmasını bekleyin.Bir karıştırma kabına koyduğumuz unun içine tuz ekin ve mayalı karışımı döküp hamuru yoğurmaya başlayın.Hamurun kulak memesinden biraz daha yumuşak kıvamda olması gerekiyor.Bu yumuşaklığı elde etmek için bir miktar ılık süt dökerek yoğurun. Sıcak bir ortamda üstünü sıkıca örttüğünüz hamurun iki kat olmasını bekleyin.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp un serpilmiş bir zeminde oklava yardımıyla açın ve üzerine tahin sürün.Açılan bu hamur bir kenarından kıvrılarak rulo yapın.Sonra bir kenarından yine kıvırarak bir salyangoz gibi yuvarlak hale getirin. Salyangoz haline gelen hamurun diğer kenarını(yani ucunu) hamurun ortasına bastırın.Bütün bezeleri bu hale getirdikten sonra,üzerine yine un serpin ve oklavayla açın. Sonra hafif yağlanmış teflon tavada iki tarafını pişirin.
Bu haftasonu denersiniz belki:))
Afiyet şeker olsun...
Etiketler: HAMUR İŞLERİ
14 Yorum:
Beyhancim valla yeme de yaninda yat olmus. Bursanin da tahinli pidesi meshurdur. Ama senin anlatiminla ben bunu sacta pisirsem olur mu?
Önümüzdeki hafta bahceye gidecegiz bir iki hafta kalacagiz orada yaparim. Sevgiler Sonia.
Bu arada Forumu sormussunuz. linkini vereyim:
ASMALI KONAK FORUM
http://www.lckenbusch4.forumabi.com/
Sevgili Sonia tabiki saçta yapabilirsiniz.Hatta bunun orjinali saçta pişenidir.Okadar güzel olur ki misler gibi de kokar.Bahçe de yapma şansım olsaydı keşke benim de:((
Şimdiden afiyet olsun:))
Forum için teşekkürler.
ay çok güzel görünüyorlar.bu aç saatte iyide gider aslında..
neyse şapkalarımın tığını soruyorsun.ben şu ördüğüm fıstıklı şapkaları 2,5 numara tığla örüyorum.mika gibi var ya şiş tığın küçüğü.
Ah Beyhancığım şimdi Yalvac ta olsak Bahçede yapsak.Nasıl olur tatlım.Ellerine sağlık çok güzel gözüküyor.Ellerine sağlık.Öptüm
Harika görünüyorlar, ellerine saglik. Bu hafta deneyecegim kismet olursa.
Sevgiler
Beyhancım harika görünüyorlar deneyeceğim.Bir şeyin içine tahin girdimi lezzetine doyulmuyor zaten:))) iyi hafta sonları:)))çok öpüyorum.
Eskiden her Ramazan başında babaannem sacta yufka ekmeği yapar, en sonunda da tahinli katmer (babaannem "tahanlı" der:) yapardı. Bu aslında sac hazırlanmışken imece usulü toplanıp bazlamalar, yufka ve sac börekleri pişiren kadınların elinin dinlenmesi için, yani işleri bitince yemeleri için yapılırmış. Çoğu kez hemen ocak başında sıcakken yendiği için de akşama evin beyine ve çocuklara pek düşmezmiş:) Bizde hakikaten öyle olurdu, her seferinde niye hepsini bundan yapmadınız derdik ve bazlamadan yemek istemezdik. Halbuki hepsinin tadı ayrıdır, sonradan anladım tabi.. Şimdi pek yapamıyor artık babaannem, ama annem bazen tavada yapar, tahinli herşey gibi bunu da zevkle yeriz.
Sevgilerimle Beyhan, sitenizi beğeniyorum.
Nagihan,Nefis,Manolya ve Candan
Yorumlarınız için teşekkür ederim.Katmerimi beğenmenize çok sevindim.
Sevgili Sibel hoşgeldiniz siteme.Yorumunuz çok güzel,anlattığınız sahne gözümde canlandı adeta.Gerçekten birçok şeyin tadını sonradan anlıyoruz.
Sitemi beğenmeniz benim için çok sevindirici,teşekkürler.
Çok iştah açıcı...
Tahini de katmeri de çok severim eline sağlık!
SELAMLAR CANIM,
GERÇEKTENDE SÜPER GÖRÜNÜYOR NE GÜZEL KABARMIŞ.BENİM EŞİM ASLEN AFYON SANDIKLILIDIR.ONLARIN TAHİNLİ VE HAŞHAŞLI KATMERİ MEŞHURDUR.BENDE EŞİMLE BERABER ALIŞTIM BU DEĞİŞK LEZZETE.
İYİ HAFTALAR DİLİYORUM SEVGİLER
Sağol Şükran ben de tahin düşkünüyüm senin gibi:))
Didem doğru söylüyorsun Afyon'da da çok sevilir katmer,sana iyi haftalar canım:))
Merhaba Banu,evet seninde dediğin gibi tam bir tatlı canavarı olduğun belli oldu:)) Bu şekilde yapınca zaten hamurun içinde tuz olduğu için tuzlu katmer oluyor.Yanında çay,peynir zeytin,domates olursa nefis olur.
Ama hamura tuz koymassan ve tahine bolca şeker karıştırıp hamura sürersen de tam senlik şekerli bir katmer olur:)))
Ellerine saglik Beyhancim,
ilginc tarif ve malzemeleride az..:)
gorusuruz..
Beyhan, annemde bunun haşhaşlısını yapar. Tahin sever biri olarak eminim buda çok lezzetli olmuştur. Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Teşekkürler Meral,gerçekten malzemesi azdır katmerin.
Evet Berrin dediğin gibi haşhaşlı da yapılır o da nefis olur.
Burcu'cuğum tahinlisini denersen beğeneceğine benim de şüphem yok:)
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa