02 Kasım 2006

ELMALI PAY



Yıllarca bıkmadan usanmadan Belgin Ablamın tarifiyle elmalı tart yaparız evimizde.Elmayla tarçının uyumu,fırından gelen koku,daha tadına bile bakmadan mutlu etmeye yeter insanı.Tarifimizden öyle çok memnunuz ki başka elmalı tarif denememişiz bile.Ama dün sabah tv8 de ebru Şallı'nın yemek programında yapılan elmalı tart,bende hemen deneme isteği uyandırdı.Programın sonuna yetiştiğim için un miktarını da kendim ayarladım.Sonuç bence mükemmel oldu.Şekli ise sanki tadından bile güzeldi.Bu yüzden biraz fazla fotoğraf çektim:)



MALZEMELER
  1. 2 yumurta (sarısından biraz ayırın)
  2. 1 su bardağı pudra şekeri(toz şeker kullandım)
  3. 125 gr.yumuşak margarin veya tereyağı
  4. 3 çorba kaşığı soğuk su
  5. 1 paket vanilya
  6. 1 paket kabartma tozu
  7. 2,5-3 su bardağı un
  8. 3-4 tane elma
  9. 1/2 su bardağı pudra şekeri
  10. tarçın
  11. 2 çorba kaşığı bal

HAZIRLANIŞI

Yumurta ve şekeri çırpın.Yağı,suyu ekleyip bir süre daha karıştırın.Un,vanilya ve kabartma tozunu da ekleyin,hazırladığınız hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça koparıp üzerinin güllerini yapmak için ayırın.Yağlanmış fırın kalıba hamuru yerleştirdikten sonra üzerine hazırladığınız elma dilimlerini aralıksız olacak şekilde dizin.(ben aralara biraz kuru üzüm yerleştirin) Tarçın ve pudra şekerini karıştırıp elmaların üzerine serpiştirin.Ayırdığınız hamur parçasına biraz un ekleyip daha sert bir hale getirin.Hamurdan küçük parçalar koparıp avucunuzun içinde önce silindir şeklinde sonra da salyangoz şeklinde kıvırarak gül şekli verin.Güllerinizin ortasına dilerseniz benim gibi kuru üzüm batırabilirsiniz.Güllerinizi elmaların üzerine yerleştirdikten sonra ayırdığınız yumurta sarısını güllere sürün.Elmalı payınızı 175C fırında pişirin.Fırından çıkan payın üzerine, özellikle güllere iki kaşık(dilerseniz daha çok)balı sürün.

Benim güllerim pişerken biraz yayıldı.Kalıp gibi durması için ayırdığım hamuru kurabiye hamuru gibi sert yapmalıymışım.

Afiyet,şeker,bal olsun...

Etiketler:

19 Yorum:

Blogger Damak Tadı dedi ki...

Canım benimmmm,
Harika olmuş elmalı pay'ın.Seninkiler onlarinkilerden çok daha güzel olmuştur kesin.Onlar acele ile yapıyorlar,sense sakin sakin birazcıkda sevgi katıyorsun içine gönülden hemde bu yüzden seninkilerin tatları ve kokuları daha da nefis olmuştur.)))
Üzerindeki süslemeler de çok yakışmış çok şık olmuş.Bana başka şeyler anımsattı şimdi ne alaka denir diye yazmak istemedim.))Tatlı Beyhan'cığım, canım inan harika olmuşlar benim içinde minicik tadına bakarsan çok memnun olurum.Akşama börek yayınlayacağım tek kelime ile süper oluyor bizlere göre sizleri bilmem tabikide bir bakarsan gecenin ilerleyen saatlerinde.))Biliyorsun normal saatlerde hiç işim olmuyor oralarda,belkide kimler bilir takar sepeti koluma düşerim yollara gecenin bir saatinde.)))
Tatlım seni çok öpüyorum,o güzel yanaklarından öpüyorum afiyetler olsun..Sevgiyle kal..

02 Kasım, 2006  
Blogger NuR dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Bende de bir reçete vardı ama seninki daha değişik, buda denenecek. Elma ve tarçın çok yakışıyor, tartta da payda da güzel oluyor. Ellerine sağlık, afiyet olsun

02 Kasım, 2006  
Blogger umran dedi ki...

Beyhan cim bence bunlar elmali pay degil gullu pay olmus.Bayildim goruntusune ellerine saglik..

02 Kasım, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhan'cım süslemesi çok güzel ve değişik olmuş bende ümran'a katılıyorum bunlarun ismi güllüpay olsun ellerine sağlık Ebru

02 Kasım, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Beyhan, yine gözlerimi doldurdun.Belginimi çok özledim ya.Ellerine sağlık tatlım çok güzel olmuş.Eminim tadıda muhteşemdir.Ellerine sağlık.Seni Seviyorum.

03 Kasım, 2006  
Blogger Ferhanca dedi ki...

beyhan elma ,tarçın , üzüm bunlar bir arada olunca muhteşem tatlar vede kokular oluşturuyorlar.. ellerine saglık ...FERHAN

03 Kasım, 2006  
Blogger Damak Tadı dedi ki...

Canım benim,
Nasılmış bakalım tatlı Beyhancım bugün??İş yeri çok soğuk donuyoruz resmen özellikle de ben..Birazdan çıkacağım bu yüzden acele ile yazıyorum.Sana ve ailene mutlu,sağlıklı ve neşeli bir hafta sonu dileyip çookkkk öpüyorum..

Bir haft asonu toplansak Münevver de iyi olur dedi.Hadi sen toplamaya başla arkadaşları ben yardıma gelirim.Bizde toplanabiliriz seve seve..Konuşalım tatlım benim.))

Sevgiyle kal

03 Kasım, 2006  
Blogger ev perisi;) dedi ki...

Canım ellerine sağlık çokta severim ayrıca elmelı tatları...
Güzel bir hafta sonu diliyorummmm...

03 Kasım, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Eline sağlık Beyhancım elmalı tatlara bayılırım öylesine itinayla ve güzel süslemişsinki görüntüsü insanın iştahını arttırıyor bayıldım gerçekten özelliklede üzerindeki güllere :) güzel bir hafta sonu diliyorum sevgiler.Özlem Özge

03 Kasım, 2006  
Blogger OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Beyhan,
Ellerine saglik diyorum. Elmanin faydalari saymakla bitmez bende bugün degisik bir elmali pasta yapacagim. Iyi bir haftasonu diliyorum.
Sonia...

04 Kasım, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancım,
Çok nefis görünüyor.Ellerine sağlık .Elmayı çok severim bir ara elmalı muffine dadanmıştım şimdi buna geçme zamanıdır
sevgilerimle
çokkk öpüyorum
şarkı istekleriniz alınır:)))

04 Kasım, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancim elmali payin kokusu buraya geldi sanki,piserken o kokusu yetiyor zaten degilmi mis gibi elmayala tarcin,görüntüsü güzel olmus,tadini söylemeye gerek bile yok,sen yaparsinda güzel olmazmi,ailenle neseli huzurlu bir hafta sonu gecirmen dilegiyle

04 Kasım, 2006  
Blogger Unknown dedi ki...

Beyhan ne guzel gornuyrolar oyle onlar.BEn gecen aksam denedim bendeki bir tarifi nedense olmadi:((coktu...hay anasini dedim zaten sevmem bu isleri.Olmayinca iyice sini oluyor insan...nseyse siz yapin ben bakayim alkisliyayim...:))elerine saglik...

Gulenay

05 Kasım, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Gül'cüğüm sağol beğendiğin için.Senin beğenmen benim için önemli çünkü sen pay,tart ve pasta ustamızsın bizim.Senden de bir çok tarif yapmak istiyorum.Zamanla yaptıkça yayınlayacağım izninle.Süslemeleri neye benzettiğini merak ettim doğrusu,neyse sen bana sonra söylersin.Böreğini gördük nihayet,çok çok ilginç ellerine sağlık.Öpüyorum canım seni:))
*****
Sennur Hanım,ben de elme ve tarçın ikilisine bayılıyorum:)
*****
Ümran'cığım çok hoşuma gitti ''güllü pay'':))))))
*****
Ebru'cuğum sizi mi kıracağım tamam adı güllü pay olsun:))
*****
Nefis'ciğim Sağol canım benim.Vallahi övünmek gibi olmasın tadı muhteşem oldu.Ben de seni seviyorum canım kuzenim benim.
*****
Ferhan haklısın,üzüm,elme ve tarçın,muhteşem üçlü:))

05 Kasım, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Gül'cüğüm canım sağol iyi dileklerin için.Arkadaşlarla toplanma meselesine gelince,ben de varım.ayrıntıları ayrıca görüşelim oldu mu arkadaşım?Hoşçakal...
*****
Sağolasın Şükrancım.Tam senin oğluşuna göre bir tarif:)
*****
Özlem'ciğim güzel yorumların için teşekkürler.Süslemesi çok kısa sürüyor,bakınca sanki uğraştırıcı gibi görünüyor ama asla öyle değil.
*****
Sonia'cığım teşekkürler.Senin tarifini de merakla bekliyorum.
*****
Şimdi de buna dadan bakalım Candan.İnanılmaz kolay bi r tarif.YDenersen hak vereceksin bana.
*****
Öznur'cuğum beni mutlu ettin yorumunla sağol:) Gerçekten fırından çıkan kokunun tarifi yok.
*****
Gülenay'cığım çok güldürdün beni:)))) Neden çöktü acaba,benim tarifim garantili,istersen dene diyeceğim ama korktum,seni kızdırmayalım.Dediğin gibi sen sakin ol,biz yapalım sana:)))

05 Kasım, 2006  
Blogger munevver dedi ki...

Beyhancığım,ne güzel bir şey bu.Görüntüsü çok hoş.Tadı da öyle mutlaka.Eline sağlık.
(Toplantı için görüşelim)
Sevgiyle...

06 Kasım, 2006  
Blogger NAZLICA dedi ki...

Sevgili Beyhan; Çok hoş, tarçın ve elmanın kokusu buralara geldi.Ben de çok seviyorum elmalı pastaları. Ellerine sağlık.Sevgiyle

06 Kasım, 2006  
Anonymous Adsız dedi ki...

ellerine sağlık
gerçekten şekil harika gözüküyor
tadı da eminim öyledir bide sizin bahsettiğiniz o koku şu an burnumda enfes sevgilerle

06 Kasım, 2006  
Blogger Beyhan dedi ki...

Münevver'ciğim teşekkürler.Tamam görüşelim.
*****
Ahh Nazlı'cığım kokusu geldi demek.Kendisini göndermek isterdim sana.Teşekkürler arkadaşım.
*****
Fikriye'ciğim sağol canım beğendiğin için:)

06 Kasım, 2006  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa