24 Eylül 2007

KÜP PEYNİRİ



Eylülün başında önce Antalya'ya,sonra Isparta'ya gitmiştik.Annemin halsizliği devam ettiği için,mahalle pazarına eşimle ben gittik.Zaten almayı düşündüğüm taze inek peynirlerini,kocaman daireler halinde karşımda görünce çok sevindim.Hemen 4-5 kg aldık ve evimize getirdik.Melek Ablamdan iyice öğrenmiştim küp peynirinin nasıl yapacağımı."Toprak küp olması şart değil,cam kavanoza bile basabilirsin"demişti.Oysa ben aylar önce Eminönünden almıştım toprak küpümü.Şimdi peynirim de hazırdı:) Nasıl sevinçliydim anlatamam.Daha önce de bahsettiğim BAHTİYAR'da yufkalara sarıp yediğimiz peynir,artık benim dolabımda da bulunacaktı,hem de bir küp dolusu...
Başladım büyük bir kabın içinde peynirimi elimle ufalamaya.Büyüklükleri çökelek kadar olunca,tuzlayıp,temiz mutfak havlularının,bezlerinin üzerine serdim.Üzerini de ince bir bezle örttüm.Serin bir yerdi burası,pencereye de yakın.Tam da havalar serinlemişti.Kurutmamın kolay olacağı belliydi.
Üç gün,gece gündüz peynirlerim bu şekilde bekledi.Altındaki bezleri sık sık değiştirdim.Bezin üstündeki peyniri dönüp dolaşıp karıştırdım ve nihayet artık kuruduğuna inandım.



Bir avuç çörek otunu peynirlerin içine ekleyip harmanladım.Bu aşamada,küpe basmaktan falan vazgeçip hemen hızlı bir şekilde yemek istedi canım:)))) Ama bu mümkün değildi tabii.



Gerçek küp peyniri tadını alabilmem için,bütün ağırlığımla,peynirlerimi küpe basmam gerekiyordu.Avuç avuç koydum peynirleri küpün içine ve iyice bastırdım yumruğumla arada hava kalmaması için.



Peynirin üstünü yine temiz bir mutfak beziyle kapattım.Küpün kapağı olmadığı için,bir bez ve iple küpün üstünü sardım.Kat kat poşetleyip buzdolabımın en altına yerleştirdim.Yaklaşık iki ay bu şekilde bekleyecek dolapta.
Bakalım ilk küp peyniri maceram nasıl son bulacak.İçimde tatlı bir heyecanla ilk açacağım günün gelmesini bekliyorum.Sonucu yine fotoğraflarla paylaşacağım sizlerle.

Tekrar görüşmek üzere...

SONUÇ (03 KASIM 2007)
Sizlere küp peynirimle ilgili gelişmelerden haber vereceğimi söylemiştim ya,haberle hiç iyi değil maalesef.3 gün önce büyük bir heyecanla küpü sardığım poşetleri açmaya başladım.İki kat poşetin içine koymuştum küpümü.Poşetleri açınca küpün kapak kısmına sardığım bezin yarısının ıslak olduğunu gördüm.Onu da açıp,küpün içindeki bezi kaldırınca peynirimin renginin sarardığını gördüm.Acaba ben poşetlere sarmakla hata mı ettim diyerek,büyük bir panikle Melek Ablamı arayıp sordum.Evet,maalesef küpü poşetlerin içine sararak peynirin hava alıp,kurumasına engel olmuşum.Hatta peynir nemlenmiş bile havasız kaldığı için.Hemen sarı kısımları kazıyarak attım.Beyaz kısımlar kaldı sadece,oda neredeyse küpün dibinde:( Şimdi kalan peynirimi kuruması için balkonumun güneş görmeyen bir kısmında kurumaya bıraktım.Tadına baktık eşimle,beyaz kısımlar bayağı güzel.Sanki Tulum peynirini andırıyor.Aslında herşey yolunda gidecekten ben işgüzarlık yapıp poşete sararak hata yapmış oldum.Neyse n'apalım böyle böyle öğreneceğiz bilmediğimiz şeyleri değil mi ama?
Şimdi cam kavanozda deneyen arkadaşlara sesleniyorum
SAKIN KAVANOZLARINIZIN KAPAKLARINI KAPATMAYIN,SADECE KURU BİR BEZ İLE PEYNİRİNİZİN ÜSTÜNÜ ÖRTÜN.Bir de en önemli ayrıntı,peyniri hava alamayacak şekilde sıkı sıkı bastırmak.Yumruğunuzla var gücünüzle bastıracaksınız yani.
3-4 gün daha bekleyip kalan kısmı yemeye başlayacağız.Asıl önemli olan tadı.İnşallah bundan sonraki denemelerim başarılı olur.

Hepinize selamlar...

Etiketler:

26 Yorum:

Blogger Damak Tadı dedi ki...

Çok enteresan geldi bana Beyhan'cığım..Tadını biliyordum fakat yapılışını ilk kez sende görüyorum canım.Çok nefis olacağı şimdiden belli değil mi??Şimdi sen 2 ay nasıl bekleyeceksin canım..))Şimdiden sana afiyetler olsun diyorum canım..Sen ne yaparsında olmaz canım benim.

Kocaman öpüyorum seni canım.

Sevgiler-selamlar..

24 Eylül, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancigim Merhaba,
peynir gercekten cok ilginc bende hemen denemek istiyorum,yurtdisinda yasadigim icin taze peynir bulmam mumkun degil.Hazir satilan beyaz peynirlerden olur mu? cevaplarsan cok sevinirim cnm.
tskler

25 Eylül, 2007  
Blogger Tijen dedi ki...

Biraz önce pazardan geldim Beyhan'cığım iyi mi? Salı Pazarı'na gidiyorum genelde. Aman yine ne renkliydi, ne güzeldi anlatamam. O çıtır salatalıklar, pembe domatesler, körpecik kabaklar, rengarenk meyveler...

25 Eylül, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Gül,ben de merak ediyorum 2 ay nasıl bekleyeceğimi.Bana hiç güven olmaz belki bir ay sonra şöyle azıcık bir parçanın tadına bakabilirim.
Öpüyorum seni canım...
*****
Sevgili yurtdışından yazan arkadaşım.Hemen Melek Ablamı arayıp sordum.
"isterse küçük bir kavanozda denesin ama,taze peynirin verdiği lezzeti yakalayabilir mi bilmiyorum" dedi.Bence de şu konserve kavanozlarında bir deneyin.Zaten bir kalıp anca gider.Tabii önce ufalama ve kurutma işlemini yapacaksınız.Bana sonucu bildiriseniz sevinirim.Bir de isminizi merak ettim:) Sevgilerimle...
*****
Ah Tijen!!! Bana Antalya'nın pazarlarından sakın bahsetme.Meltem mahallesindeki evimizde yaşarken sitenin etrafına kurulurdu pazar.Perşembe günleri bayram ederdik.Özellikle arka tarafta köy kadınları olurdu,herşey taptaze.Bir de Antalya'nın dağ gibi yığılan zeytinlerini özledim.Kilolarca alıp kurardık.İstanbul'da çok nadir görüyorum.Çok özlüyorum Antalya'nın pazarlarını...
Hoşça kal...

25 Eylül, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

Beyhancigim tekrar merhaba,
sorumu cvpladigin icin tsk ederim cnm.ismim Yasemin ins. en kisa zamanda deniycem,sonucu yazarim cnm.
Hoacakal..

25 Eylül, 2007  
Blogger Nilüfer dedi ki...

Beyhancığım merhaba, nasılsın?
Beni merak eden canım arkadasim, ben iyiyim. Bana mail atarsan sana ozel bir sey yazmak istiyorum...
niluferile@yahoo.com
Mail adresini bulamadim da..
Hayırlı ramazanlar, sevgiler

25 Eylül, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Yasemin'ciğim şimdiden kolay gelsin.İnşallah sonuç başarılı olur.Ben de merak ediyorum:))Eğer senin yöntemin de güzel olursa bu duruma en çok Almanyada yaşayan ablam sevinecek:)
*****
Tamam Nilüfer'ciğim.İyi olmana çok sevindim.
Görüşmek üzere...

25 Eylül, 2007  
Blogger Tuba dedi ki...

Beyhan'cigim, senden mesaj aldigima cok sevindim. Ziyaretin icin sagolasin. Piknikten beri senden haber alamamistim. Demek Antalya'dasin. Umarim annen de sagligina biran evvel kavusur. Kup peyniri cok ilginc geldi ve cok guzel, yeni bir bilgi oldu benim icin. Cok sevgilerimi gonderiyorum, kendine iyi bak...

26 Eylül, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

Hemşerim benim :) annemde yapar bu peyniri aynen :) Çook lezzetli oluyor. Allah ağız tadıyla yedirmeyi nasip etsin.
Sevgiler,

www.berrince.com

27 Eylül, 2007  
Blogger Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Beyhan hiç yemedim küp peynir ama çok değişik olduğunu düşünüyorum.Sonucunu sabırsızlıkla bekliyorum.
sevgiler..

28 Eylül, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba beyhancım eline sağlık canım sonucu sabırsızlıkla bekliyorummm... öptmmm....

28 Eylül, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Tuba'cığım yorumun için çok teşekkürler sevindim senden haber aldığıma.Antalyadaydık ama döndük.annem bu günlerde bayağı iyi çok şükür.Küp peynirim güzel olur inşallah tuba,görüşmek üzere
*****
Berrin'ciğim bu benim ilk denemem,inşallah son olmaz:))tadına baktım gerçi küpü doldurmadan gayet güzeldi.Teşekkürler canım,öpüyorum.
*****
Cafe Gusto küp peynirinin tadı tulum peynirine bayağı yakın.Biraz daha hafifi daha doğrusu kokusu çok daha güzel.Tulum peynirini severim ama biraz koku alırım bunda o yok işte.Teşekkürler...
*****
İsmini yazmayı unutan arkadaşım ben de merakla bekliyorum.KÜpü açıp yediğimde mutlaka haber vereceğim sizlere.

29 Eylül, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

selam beyhancım ben bu hafta sonu 4 gün ıspartadaydım bende pazardan aldığımız taze peynirle yaptırdığımız tereyağlı pidelerin tadına doyamadan geldim.bilirsinki .taze peynirli pidelerimizde yapılışıyla farklıdır memleketimizde.küp peynirinide birdaha ki gidişimde denemeyi düşünüyorum.tabiki senden sonucu aldıktan sonra!!

03 Kasım, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Eda'cığım hoşgeldin.Çok memnun oldum Ispartalı bir arkadaşım daha olduğu için.Ben tesadüfen bu gün yazdım sonucu.Sonuç benim hatamdan dolayı biraz başarısız oldu ama yine de tamamı boşa gitme bari:)))
Peynirli pide dedin de aklıma kıymalı pide ve şiş köfte geldi.Ahhh kebap 49,Ferah,Hacıbenli...Ispartadan başka hiç bir yerde yok. Nasıl özlemişim bir bilsen:))))
Tekrar görüşmek üzere.

03 Kasım, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

merhaba beyhancım ben bu hafta sonunuda ıspartada geçirdim memleketimizin herşeyi başka tabi değirmenci fırınının ekmeği kebepcıları.ama son zamanlarda şu meşhur rus pazarına takılır oldum.kebapcı kadirede uğradım buarada.sanırım sen çok sık gidemiyorsun.bu arada sen hangi şehirdesin?küp peynirinin finali üzücü olmuş.beynir deyince benim aklıma hep yağcı nazmi ve akoğlan geliyor ıspartanın meşhur peynircileri en iyisi ben hazır alayıym küp peynirini....görüşmek üzere

11 Kasım, 2007  
Blogger Beyhan dedi ki...

Merhaba Eda'cığım,
Tekrar gitmişsin Isparta'ya ne güzel.Ben İstanbul'da yaşıyorum,yılda ortalama 2-3 kez gidiyorum Isparta'ya Geçen sene eşim askerdeyken 5 ay kaldım.Eylülde gidip geldik,bir ay sonra tekrar gideceğiz.Sen sanırım çok sık gidiyorsun.Ben de senin nerede yaşadığını merak ettim.
Benim küp peynir denemem seni korkutmasın.Öyle kolay ki yapımı benden başkasının hata yaptığını sanmıyorum:)Küpü poşete sarmak kimin aklına gelir:)))
Bol bol görüşmek üzere,hoşça kal Eda.

12 Kasım, 2007  
Anonymous Adsız dedi ki...

Sevgili Beyhan
Küp peynirinin basit ama önemli iki kuralı vardır.
1 çok sıkı basılacak
2 saklanırken ters çevrilip saklanacakki içinde her zaman oluşabilecek nem yer çekimi etkisi ile çıksın diye küp peynirinin en önemli noktası budur.Nemin uzaklaştırılması.Bunun için köylerde küplere basılan peynirler üzerlerine bez konulduktan sonra çamurla sıvanarak ters çevrilerek toprağa gömülür

20 Ocak, 2008  
Blogger Beyhan dedi ki...

Sevgili isimsiz arkadaşım,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Aslında ikisini de çok iyi bilerek başladım peyniri küpe basmaya.Ama peynirim küpün neredeyse yarısına kadar ancak yetti.Sımsıkı bastım peyniri,arada hiç hava bırakmadım.Kuru bezlerle de sıkıştırdım ama ters çeviremezdim.Çünkü dediğim gibi neredeyse yarısı boştu küpün.Benim en büyük hatam küpü kat kat poşetlemem ve peynirin nemini atamaması.Hatta poşetler yüzünden daha fazla nemlenmesi oldu.
İlgi ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

21 Ocak, 2008  
Blogger YEŞİMTAŞ dedi ki...

Ankara da küp peynirini öyle yapmıyoruz. Salamura peynir hale getirilmiş tuzlu peyniri ılık suyla yıkarız.sonra soğuk suya ıslatır 1 veya yarım gün bekletiriz. Tuzu gitmişse ok. sonra yaprak yaprak doğrar bir bez torba içine koyarız üzerine de ağırlıklar bu bir kaç gün devam eder habire bez değiştiririz suyu bitene kadar . sonra açarız elle ufalarız çörek otu ekleriz. sonra çok az süt serperek küpe veya cam kavanoza basarız. Süt yumuşak kalmasını sağlar. kavanoza bastıysanız serin bir yere kaldırır 1-2 ay beklersiniz olgunlaşmasını. Eylül gibi peyniri yapıp aralık gibi açabilirsiniz. Yaz ortasında peynir mayalarsanız yaz sıcağından dolayı göz göz olur o yüzden güzün yapılır. Neyse eğer küpe basmışsanız yerinizde müsaitse , küpün ağzına ince bir bez veya bir kaç kat tülbent sararsınız kuma veya kumlu toprağa ters kapatırsınız ki kalan suyunu toprak emsin. Zamanı gelince 1-2 ay sonra yani 1-2 cm lik toprağa değen kısmı atarsınız gerisini afiyetle yersiniz. hem sizin yöntemden daha pratik hemde daha çok peynir kalır elinizde :)

16 Ekim, 2010  
Anonymous PAŞA ÇÖMLEKÇİ dedi ki...

**PAŞA ÇÖMLEKÇİ***.............KÜP PEYNİRİ YAPILIRKEN TAZE PEYNİR DİREKT OLARAK BASILMAZ..EN AZ 4-5 GÜN HER GÜN SUYU DEĞİŞTİRİLEREK KOVADA PEYNİRİN KENDİ ACI SUYUNU SALMASI VE GÖZ GÖZ OLMASI BEKLENİR..DAHA SONRA BİR LEĞENDE UFALANIP YETER MİKTARDA TUZLANARAK İNCE BEZ TORBALARA KONUR VE GENE 5-7 GÜN AĞIR AĞIR KALAN SUYUNU BIRAKMASI SAĞLANIR..BU ARADA PEYNİRİN KOKUSU DEĞİŞMEYE BAŞLAMIŞTIR ZATEN..NEVŞEHİR VE YÖRESİNDE BUNA "PEYNİRİN DENKLENMESİ" DENİR..EN SONUDANDA YETER MİKTARDA ÇÖREK OTU KATILARAK ARALARINDA BOŞLUK KALMAYACAK ŞEKİLDE KÜPE BASILIP AĞZI 3-4 KAT BEZ İLE KAPATILARAK TERS ÇEVİRİLİP TOPRAĞA GÖMÜLÜR..ASLA KAVANOZ YADA BİDONA BASILMAZ..BASILSA BİLE KÜP PEYNİRRİNİN ORJİNAL TADINI OLUŞTURAMZSINIZ..EĞER SIK BASMAZSANIZ ARALARDA KALAN HAVA PEYNİRİN AŞIRI DERECEDE KÜFLENMESİNE NEDEN OLUR..

28 Ağustos, 2012  
Anonymous Adsız dedi ki...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

13 Haziran, 2013  
Anonymous Adsız dedi ki...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

17 Haziran, 2013  
Anonymous Adsız dedi ki...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

17 Haziran, 2013  
Anonymous Adsız dedi ki...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

18 Haziran, 2013  
Blogger Unknown dedi ki...

Ben de merak edip yaptım. Toprak küp e taze peyniri bu şekilde kurutup bastım. Fakat 4 gün fazla gelmiş olmalı ki biraz kuru oldu. 2 kilo peynir için 2 kaşık tuz ekledim tuzu fazla geldi. Zaten peynir tuzluydu. Ondan olabilir. İnternetten bulduğum en güzel tarif buydu. Teşekkürler

11 Şubat, 2018  
Blogger Unknown dedi ki...

Ayrıca bez yerine ilk denemede kuyruk yağı denedim. Başka tarifelerde vardı. En son denediklerimde hamur yaptım. Ve üzerine bez yaptım. Gayette güzel oldu

11 Şubat, 2018  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa